Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης για νέα ΚΑΠ :επιδοτήσεις μόνο στους κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφους και αγρότες

Προτάσεις για τον τρόπο κατανομής των άμεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ για την περίοδο 2021-2027.

Κύριε υπουργέ.

Σας αποστέλλουμε το παρόν έγγραφο, με τις προτάσεις, αλλά και τις παρατηρήσεις μας, σχετικά με τον καταμερισμό των άμεσων ενισχύσεων της για τη μεταβατική  περίοδο 2021-2022 και για την περίοδο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ  2023-2027.

Παραθέτουμε τις ξεκάθαρες θέσεις μας, απλά και αιτιολογημένα, όπως θεωρούμε ότι θα πρέπει να κάνουν και όλοι οι συλλογικοί φορείς που εκπροσωπούν ή που δηλώνουν ότι εκπροσωπούν τους κτηνοτρόφους.

Το καλοκαίρι του 2014, αποφασίστηκε από την τότε συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, να εφαρμοστεί στη χώρα μας, για την περίοδο 2015-2019, το ιστορικό μοντέλο στην κατανομή της ΒΕΣ (Βασική Εισοδηματική Στήριξη).

Ταυτόχρονα αποφασίστηκε η πενταετής σύγκλιση, σε πέντε ίσα βήματα, με στόχο σύγκλισης το 60%!!!

Το 2015 η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ, νομοθετεί την κατανομή των επιλέξιμων εκτάσεων βοσκοτόπων, με διαφορετική πυκνότητα βόσκησης κατά χωρική ενότητα,  εφαρμόζοντάς την μέσω της γνωστής σε όλους μας, τεχνικής λύσης.

Ταυτόχρονα, κλήθηκε να εφαρμόσει το ιστορικό μοντέλο που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ–ΠΑΣΟΚ, αλλά δυστυχώς δεν είχε το πολιτικό σθένος να προχωρήσει, σε καμία σοβαρή αλλαγή του ιστορικού μοντέλου, προς το δικαιότερο και αναλογικότερο.   

Οι παραπάνω αποφάσεις πάρθηκαν, σε αντίθεση με τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ανθρώπων του πρωτογενή τομέα, οι οποίοι περίμεναν μία δίκαιη και αναλογική κατανομή των ενισχύσεων, με αναπτυξιακή προοπτική, που θα τις εισέπρατταν όσοι πραγματικά δουλεύουν σε ενεστώτα χρόνο, τα ζώα και τα χωράφια.

Η βούληση των παραγωγών φάνηκε και για την επερχόμενη ΚΑΠ ξεκάθαρα και στις διά ζώσης διαβουλεύσεις, όπου κι αν αυτές πραγματοποιήθηκαν από το ΥΠΑΑΤ.

Η ΚΑΠ για την περίοδο 2015-2019  εφαρμόστηκε και συνεχίζει να εφαρμόζεται μέχρι σήμερα.

Τα αποτελέσματά της τα βιώνουμε όλοι μας.

ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Σας παραθέτουμε παρακάτω τις προτάσεις μας, για τον τρόπο κατανομής των ενισχύσεων για την περίοδο 2021-2027.

ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2021-2022

Είναι κοινή διαπίστωση οι πλασματικά υψηλές μοναδιαίες αξίες, στις χωρικές ενότητες με υψηλή πυκνότητα βόσκησης.

Γι’ αυτό προτείνουμε:

ΝΕΑ ΚΑΠ 2023-2027

ΒΑΣΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΙΣΜΑ

ΣΤΟΧΟΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ

ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΦΥΛΕΣ

Συνέχιση της ενίσχυσης των απειλούμενων αυτοχθόνων φυλών αγροτικών ζώων.

Η υιοθέτηση των παραπάνω προτάσεων αποτελεί κυβερνητική πολιτική απόφαση.

Το θέμα της πλήρους κατάργησης των ιστορικών δικαιωμάτων, της δίκαιης και αναλογικής  κατανομής των ενισχύσεων και η κοινή πυκνότητα βόσκησης για ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, αποτελεί για όλους εμάς, αναγκαία συνθήκη για την εφαρμογή της ΚΑΠ 2023-2027.

Δεν πρόκειται να κάνουμε το λάθος του 2014 και του 2015 και να δείξουμε ανοχή σε πολιτικά πρόσωπα και πολιτικές αποφάσεις, για θέματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον της κτηνοτροφίας στην πατρίδα μας.

Καλούμε όλους τους πολιτικούς φορείς, κόμματα, βουλευτές, περιφέρεια και δήμους, της ΑΜΘ, να αναλάβουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και να προωθήσουν την πρότασή μας, άμεσα και πριν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Η συνέχιση της αντιαναπτυξιακής και ανισομερούς κατανομής των ενισχύσεων, αποτελούν για τους πραγματικούς κτηνοτρόφους και αγρότες, αιτία πολέμου!

ΥΓ1. Μας βρίσκει αντίθετους η απόφασή σας για συνέχιση και για το 2021, του ίδιου μοντέλου καταμερισμού των ενισχύσεων.

Οι δικαιολογίες σας, μέσω της ανακοίνωσης του ΥΠΑΑΤ, είναι τουλάχιστον ανεπαρκείς και προσβλητικές για την κοινή λογική και υποτιμά τη νοημοσύνη όλων μας!

ΥΓ2. Επικράτησε απ’ ότι φαίνεται η λογική ότι, δεν πρέπει να θιγούν για ακόμα μία χρονιά όσοι παίρνουν αέρα λεφτά, γιατί έχουν συνηθίσει κι έχουν σχεδιάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με αυτά!

Οι άλλοι, οι πολλοί, που παίρνουν ψίχουλα, έχουν συνηθίσει στη φτώχεια και στο ζόρι!!!

Έλεος κύριε υπουργέ!!!

Δικαιοσύνη ζητάμε κι επιτέλους να εφαρμοστεί στην πατρίδα μας το αυτονόητο και η κοινή λογική!!!

Είμαστε ανοιχτοί για κάθε διευκρίνιση στις  παραπάνω προτάσεις μας και για όλα τα θέματα που έχουμε θέσει μέχρι σήμερα και αφορούν την Ελληνική κτηνοτροφία.  

ΤΑ Δ.Σ. ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Α.Μ.Θ.

Exit mobile version