ΚορυφαίαΡεπορτάζ

Κρύφτηκε ο ήλιος από τους καπνούς του Παπίκιου στην Κομοτηνή-Έκτακτο ΣΟΠΠ στο φυλάκιο “Μαχαίρα” αυτή την ώρα-Καμπανάκι από πνευμονολόγους για όσους έχουν αναπνευστικά προβλήματα

13η μέρα της φωτιάς στο Παπίκιο Όρος και η κατάσταση πλέον βαίνει εκτός ελέγχου καθώς η φωτιά καίει πλέον δάσος τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Βουλγαρία από χθες.

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής αλλά και της ΕΜΑΚ καταφθάνουν από ολόκληρη τη χώρα προκειμένου να εισφέρουν στον περιορισμό ενώ επιχειρούν από το πρωί εναέρια μέσα, περιορισμένα στο αριθμό ρίχνοντας νερό σε σημεία που δεν μπορούν ούτως ή άλλως να προσεγγίσουν τα πεζοπόρα τμήματα .Το μέτωπο που έχει σχηματιστεί είναι πολύ μεγάλο και πλέον εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί.

Μάλιστα ο καπνός έχει καλύψει τον ουρανό της Κομοτηνής κρύβοντας τον ήλιο ενώ αποκαΐδια φτάνουν σε πολλά σπίτια κυρίως στις παρυφές της πόλης ανάλογα με τη φορά του αέρα .

Έκτακτο ΣΟΠΠ

Μπροστά στο ανεξέλεγκτο της κατάστασης ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Τσαλικίδης έχει συγκαλέσει ,αυτήν την ώρα(11πμ) στο χώρο του Φυλακίου Μαχαίρα έκτακτο Συμβούλιο Πολιτικής Προστασίας στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι από την Πυροσβεστική ,την ΕΜΑΚ ,το Στρατό ,τους Δήμους της περιοχής ,τους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού και της Αστυνομίας προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση και να εφαρμοστεί κάποιο επιχειρησιακό σχέδιο.’

Άγνωστο αν έχει έρθει στην Κομοτηνή ο αρμόδιος ΓΓ του Υπουργείου Πολτικής Προστασίας για τον οποίον υπήρχαν πληροφορίες ότι θα κατέφθανε.

“Καμπανάκι ” από τους πνευμονολόγους για τον καπνό..

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει μιλώντας στο roinews ο πνευμονολόγος Σάββας Καμενίδης για τον καπνό της φωτιάς του Παπικίου κυρίως για τους οικισμούς που βρίσκονται κοντά στο βουνό. Ο ίδιος επισημαίνει ότι “εφόσον συντρέχουν και άλλοι λόγοι όπως η υγρασία ” τότε η κατάσταση μπορεί να αποβεί “επικίνδυνη” και να δώσει οξέα συμβάντα παρομοιάζοντας την κατάσταση με εκείνη που επικρατεί στην Κομοτηνή όταν υπάρχει υγρασία και καίγονται για θέρμανση κατά κόρον ξύλα και πέλετς.

Ο ίδιος συστήνει σε όσους συμπολίτες έχουν αναπνευστικά προβλήματα να κρατήσουν κλειστά τα παράθυρα και τις πόρτες των σπιτιών τους χρησιμοποιώντας καθαριστές ή ιονιστές αέρα .

Σάκης Αντωνίου

Back to top button