ΚοινωνίαΚορυφαίαΡεπορτάζΤοπικές ειδήσεις

Κορωνοϊός: “ξέφραγο αμπέλι “το κτίριο της πρώην Νομαρχίας Ροδόπης

Αν εξαιρέσει κανείς τις απουσίες των υπαλλήλων που έκαναν χρήση του νόμου που προβλέπει άδεια στην περίπτωση που έχουν ανήλικο παιδί, τίποτα άλλο στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης ,της τέως Νομαρχίας δηλαδή, έδρας του Περιφερειακού Συμβουλίου ,δεν φανερώνει ότι η βιώνουμε μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης που εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των υπαλλήλων αλλά και των δεκάδων ,καθημερινώς, συναλλασσομένων πολιτών με τις υπηρεσίες που φιλοξενεί. Και μην ξεχνάμε και την ύπαρξη της μίας και μοναδικής Δ.Ο.Υ του Ν Ροδόπης στην οποία προσέρχονται πολίτες και λογιστές.

Καμία ειδοποίηση ή αφίσα που να προτρέπει για τήρηση μέτρων, κανένας έλεγχος των εισερχομένων στο κτίριο ,φυσικά πουθενά ,με μέριμνα της διοίκησης κάποιο αντιβακτηριδιακό τζελ προς χρήση όσων επισκέπτονται ή εργάζονται στο κτίριο. Ότι μέτρα λάβει ο καθείς κατά το δοκούν.

Η εικόνα φυσικά είναι απαράδεκτη και έχει δημιουργήσει αναστάτωση στους υπαλλήλους που ζητούν από την διοίκηση της Περιφερειακής Ενότητας να ενεργήσει ΚΑΤΑ ΤΟ ΝΟΜΟ και να εφαρμόσει όσα η ΚΥΑ προβλέπει .Ας μην ξεχνά η διοίκηση ότι μόλις χθες ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε από τους κατά τόπους εισαγγελείς της χώρας να ενεργούν άμεσα όπου δεν λαμβάνονται μέτρα ,παρότι έχουν ανακοινωθεί και εγκυμονείται σοβαρός κίνδυνος δημόσιας υγείας .

Τι προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού


Στις 25.2.2020 εκδόθηκε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α’ 42) με θέμα, «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού». Περαιτέρω, στην ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.), https://eody.gov.gr/neos-koronaios-covid-19

Να υπάρχει ενημέρωση για τα πιο πρόσφατα δεδομένα σχετικά με τα μέτρα πρόληψης σε συνεργασία με τον Ιατρό Εργασίας/Ελεγκτή Ιατρό, όπου υπάρχει, και για το σχετικό ενημερωτικό υλικό που είναι διαθέσιμο από τον ΕΟΔΥ, επισημαίνοντας την ανάγκη τήρησης των μέτρων ατομικής υγιεινής.

· Να λαμβάνεται μέριμνα για την εξασφάλιση και διατήρηση επαρκούς αερισμού των χώρων εργασίας με φυσική ή τεχνητή κυκλοφορία καθαρού αέρα. 

 · Να λαμβάνεται μέριμνα για την τακτική απολύμανση με αντισηπτικό διάλυμα των επιφανειών στο χώρο εργασίας (π.χ. γραφεία ή τραπέζια) ή αντικειμένων (π.χ. πόμολα, τηλέφωνα, πληκτρολόγια, επιφάνειες στα ασανσέρ, κλπ), με τα οποία έρχονται σε συχνή επαφή οι εργαζόμενοι ή το κοινό. 

· Να παρέχονται τα απαραίτητα υλικά για το πλύσιμο των χεριών, όπως σαπούνι και χειροπετσέτες μιας χρήσης, ή αλκοολούχο αντισηπτικό σε κοινόχρηστους χώρους, όπως είναι οι αίθουσες αναμονής και οι διάδρομοι.

·,Να  έχουν αναρτηθεί πληροφορίες για τον ιό και οδηγίες προς τους πολίτες και από τον φορέα αυτό παρέχεται εξειδικευμένη πληροφόρηση για περιπτώσεις πιθανής επαφής με ύποπτο κρούσμα καθώς και για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται.

 Επιπλέον, σχετική είναι και η αριθ. Δ1α/Γ.Π. οικ. 16393/9-3-2020 εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας με θέμα  «Μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας μέσω πρόληψης κατά της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 σε χώρους εργασίας» (ΑΔΑ: Ω5ΖΨ465ΦΥΟ-Ξ7Η). 

Ειδικότερα, βασική υποχρέωση είναι η λήψη κάθε μέτρου που απαιτείται, ώστε να εξασφαλίζονται οι εργαζόμενοι και οι τρίτοι, που τυχόν παρευρίσκονται στους χώρους εργασίας, από κάθε κίνδυνο που μπορεί να απειλήσει την υγεία τους. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει οι αρμόδιες οργανικές μονάδες των δημοσιών υπηρεσιών, σε συνεργασία με τον Ιατρό Εργασίας/Ελεγκτή Ιατρό, εφόσον υπάρχει, να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης της διάδοσης της νόσου στους χώρους εργασίας και να εφαρμόζουν τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας που αφορούν ιδίως στην προστασία της υγείας των εργαζομένων, μέσα από την ενημέρωσή τους και τη διάθεση των απαραίτητων υλικών και μέσων για το σκοπό αυτό.

Back to top button