ΚορυφαίαΚορωνοίός

Κορωνοϊός: Πιστοποιητικό νόσησης και με θετικό rapid για τους εμβολιασμένους

Η επέλαση της Omicron στη χώρα δεν περιορίστηκε στους πενταψήφιους αριθμούς ημερήσιων κρουσμάτων παρά οδήγησε σε αλλαγές και στη στρατηγική που ακολουθείται για τη διαχείριση της πανδημίας. Ειδικότερα, η φύση της πρόσφατης παραλλαγής με την αυξημένη μεταδοτικότητα αλλά ηπιότερη και βραχύτερη νόσο αναπροσαρμόζει τον τρόπο που εκδίδονται τα πιστοποιητικά νόσησης για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες.

Οι αυξημένοι ρυθμοί της πανδημίας έφεραν αναπόδραστα και ανεπιθύμητα «κενά» ή καθυστερήσεις στο νέο σχέδιο για την έκδοση πιστοποιητικού, με πολλούς ενδιαφερόμενους να βρίσκουν «τοίχο» στην προσπάθεια πιστοποίησης της νόσησής τους.

Ζήτημα 48 ωρών η επίλυση των προβλημάτων

Σύμφωνα με τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που δημοσιεύτηκε προ ολίγων ημερών, οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες μπορούν να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης με θετικό rapid test εντός 14 ημερών από τη νόσηση, όταν ανεμβολίαστοι και μερικώς εμβολιασμένοι υποχρεούνται σε θετικό PCR και αναμονή 30 ημερών για την απόκτησή του. Ως πλήρως εμβολιασμένοι ορίζονται κατά την ΚΥΑ:

-όσοι έλαβαν προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τη δεύτερη δόση με τα διδοσικά εμβόλια Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca ή το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson&Johnson

-όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού SARS-CoV-2 με μία δόση εμβολίου λόγω νόσησής τους με COVID-19

-από την 1 Φεβρουαρίου 2022, όσοι ενήλικοι από την πρώτη κατηγορία έχουν λάβει την αναμνηστική δόση προτού παρέλθουν επτά μήνες από την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού.

Η έκδοση πιστοποιητικού με rapid test δεν κατέστη δυνατή για εμβολιασμένους που νόσησαν με κορωνοϊό αλλά τα βρήκαν «σκούρα» στην πλατφόρμα για τη βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου COVID-19. Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης διαβεβαίωσε πως εντός 48 ωρών θα έχουν επιλυθεί τα όποια προβλήματα, καθώς θα παρεμετροποιηθεί το σύνολο των στοιχείων από τις πλατφόρμες που ελέγχει ώστε να καλυφθούν όλες οι περιπτώσεις.

Back to top button