Η κορωνοενίσχυση στο βαμβάκι αντικείμενο τηλεδιάσκεψης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης- Κυριάκος Κρόκος:”Δίκαιο το αίτημα για να στηριχθεί η καλλιέργεια”

Το αίτημα της καταβολής “κορωνοενίσχυσης” στο βαμβάκι τέθηκε σήμερα επί τάπητος σε διαδοχικές τηλεδιασκέψεις που πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού και τη συμμετοχή εκπροσώπων βαμβακοπαραγωγών από ολόκληρη τη χώρα. Οι αγρότες για μία ακόμη φορά τεκμηρίωσαν με τρόπο πολύ εμφατικό την ανάγκη στήριξης του προϊόντος το οποίο για δεύτερη συνεχή χρονιά κινείται σε χαμηλότερα σε σχέση με το παρελθόν επίπεδα πολύ μακριά από την διεθνή τιμή του που σημειώνει τον τελευταίο καιρό εντυπωσιακή άνοδο.

Το βαμβάκι βασικό εξαγωγικό προϊόν έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στον τομέα της ποιότητας και της πιστοποίησης ωστόσο η αύξηση του κόστους παραγωγής δημιουργεί σοβαρά πλέον ζητήματα βιωσιμότητάς της με πολλούς αγρότες ,κυρίως στη Θεσσαλία να την εγκαταλείπουν .

Από τη Ροδόπη στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρηματιών Επαγγελματιών Αγροτών Ν. Ροδόπης Κυριάκος Κρόκος, ο εκπρόσωπος των αγροτών της Θράκης στη Διεπαγγελματική Βάμβακος Νίκος Κουρκούτας και ο Πρόεδρος του ΑΣ Κομοτηνής Νίκος Κυριαζής.

Ο Κυριάκος Κρόκος μιλώντας στη Ροή δήλωσε:

“Σήμερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης συνομίλησε με πολλούς αγρότες βαμβακοπαραγωγούς από ολόκληρη τη χώρα .Από τη Ροδόπη συμμετείχαμε μαζί με τον Νίκο Κουρκούτα και το Νίκο Κυριαζή. Τεκμηριώσαμε το δίκαιο αίτημα της ανάγκης στήριξης μέσω ενίσχυσης της βαμβακοπαραγωγής προκειμένου το προϊόν να κρατηθεί ζωντανό. Οι αγρότες όχι μόνο δεν απόλαυσαν την άνοδο της διεθνούς τιμής αλλά είδαν και αύξηση του κόστους παραγωγής .Μπορεί στη Ροδόπη μέσα από την πολιτική εκκοκκιστικών επιχειρήσεων να δόθηκαν καλύτερες σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα τιμές ,εν τούτοις η κατάσταση είναι οριακή.

Το βαμβάκι είναι ένα βασικό στρατηγικό προϊόν που αποφέρει στον τόπο μας πολύ μεγάλες εισροές. Νομίζω ότι το Υπουργείο και η Κυβέρνηση πρέπει να στηρίξουν έμπρακτα το προϊόν και μάλιστα άμεσα”

Στο ερώτημα για το αν ο Υπουργός δεσμεύτηκε πάνω σε κάτι ο κ Κρόκος είπε πως ο Υπουργός αποκάλυψε ότι το θέμα θα συζητηθεί με το Υπουργείο Οικονομικών και θα αξιολογηθεί χωρίς να αποκαλύψει κάτι παραπάνω. Δέχτηκε ωστόσο πως οι αγρότες έχουν δίκιο και διεκδικούν ενίσχυση.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Χρήστος Σιδερόπουλος από τη Λάρισα,ο Γιάννης Παναγής από τις Σέρρες κα

Σάκης Αντωνίου

Exit mobile version