ΚορυφαίαΕλλάδαΚοινωνία

Κοροναϊός : Ποιος ο χάρτης των κρουσμάτων της Θράκης Διπλασιάστηκαν σε μία εβδομάδα τα κρούσματα στην Ελλάδα

Τον χάρτη της επιδημίας του κοροναϊού στην Ελλάδα, καθώς και στατιστικά στοιχεία για τη νόσο Covid-19 αποτυπώνει η εβδομαδιαία έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Εντύπωση προκαλεί ότι σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, τα κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα μας διπλασιάστηκαν.

Στη Θράκη και μέχρι τις 3 Απριλίου οι Νομοί Ξάνθης και Εβρου βρίσκονται στο πεδίο των 10-29 κρουσμάτων εμφανίζοντας σχετικά μεγάλη διασπορά του ιού ενώ η Ροδόπη βρίσκεται πιο πίσω στο πεδίο 0-4 κρούσματα κατ εκτίμηση .Μέχρι στιγμής επισήμως ο ΕΟΔΥ έχει εμφανίσει ένα κρούσμα ενώ δημοσιεύματα του τοπικού τύπου που δεν έχουν όμως επιβεβαιωθεί κάνουν λόγο για άλλα 2 κρούσματα τα οποία και νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης

17 περιοχές με σημαντικό ιικό φορτίο

Ως θετικό θεωρείται το γεγονός ότι λιγότερο από το 7% των εξετασθέντων ύποπτων δειγμάτων στα εργαστήρια αναφοράς της χώρας είναι θετικό.

Ο χάρτης της γεωγραφικής διασποράς των κρουσμάτων δείχνει τη μολυσματική διαδρομή του κοροναϊού στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με αυτόν, 17 περιοχές έχουν δεχθεί σημαντικό ιικό φορτίο και μετρούν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων.

Στην έκθεση του ΕΟΔΥ σημειώνεται βεβαίως πως η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων έγινε με βάση την διεύθυνση μόνιμης κατοικίας που δηλώνεται από τους ασθενείς.

Η γεωγραφική διασπορά

Σύμφωνα με τα στοιχεία του χάρτη, η Καστοριά και το Άγιος ‘Ορος έχουν δεχθεί τη μεγαλύτερη επίπτωση από την επέλαση του κορωνοϊού. Και στις δύο περιοχές καταγράφονται πάνω από 30 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.

Στην αμέσως επόμενη κατηγορία, με τις περιοχές όπου καταγράφονται 10 έως 29 κρούσματα λοίμωξης Covid-19 ανά 100.000 πληθυσμού, απαντώνται άλλες 6 Περιφερειακές ενότητες. Πρόκειται για τις εξής: Αττική, Ηλεία, Ζάκυνθος, Κοζάνη, Ξάνθη, Έβρος.

Μικρότερη κυκλοφορία του κορωνοϊού και συνεπώς μικρότερη μετάδοση αποτυπώνεται σε άλλες 9 περιοχές του χάρτη. Αχαϊα, Λάρισα, Άρτα, Πρέβεζα, Πέλλα, Κιλκίς, Σέρρες, Θεσσαλονίκη και Λέσβος μετρούν περίπου 5 έως 9 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.

Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα από την προηγούμενη εβδομάδα

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.613 (συμπεριλαμβανομένων και των 119 κρουσμάτων στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος») – μέχρι και τις 3 Απριλίου.

Στις 22 Μαρτίου τα κρούσματα ήταν 762. Μέσα στο διάστημα δηλαδή των 10 ημερών τα κρούσματα σχεδόν διπλασιάστηκαν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, θεωρείται «καλό» σενάριο το να διπλασιάζονται κάθε δέκα ημέρες τα κρούσματα, στην αυξητική πορεία της επιδημίας, και μέχρις ότου αυτή ελεγχθεί.

Στην έκθεση έχουν καταγραφεί συνολικά 59 θάνατοι – όσοι αναφέρονταν το απόγευμα της Παρασκευής. Πλέον, οι συνολικοί θάνατοι στην Ελλάδα ανέρχονται σε 67.

Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 71 έτη.

Η επιδημιολογική καμπύλη κρουσμάτων και θανάτων:

Οι διασωληνωμένοι ασθενείς είναι 92, με τους περισσότερους (ποσοστό 76,9%) να είναι άνδρες.

Από το σύνολο των 1.613 κρουσμάτων κορωνοϊού, τα 335 (20,8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 563 (34,9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Τα υπόλοιπα 715 παραμένουν χωρίς γνωστή πηγή προέλευσης καθώς δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Με στοιχεία από το in.gr

Back to top button