ΚοινωνίαΚορυφαίαΟικονομίαΤοπικές ειδήσεις

Κομοτηνή:μπορεί και να μην λειτουργήσουν φέτος τα αναψυκτήρια στην παραλία λόγω NATURA και ιού

Συνάντηση βουλευτή Δημήτρη Χαρίτου με τον δήμαρχο Κομοτηνής

Βουλευτής: «Αν ο υπουργός επιμείνει στην ΚΥΑ για τις παραλίες θα αναλάβει την ευθύνη για ό,τι συμβεί φέτος στην παραλιακή ζώνη του Δήμου Κομοτηνής»

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον δήμαρχο Κομοτηνής Γιάννη Γκαράνη στο δημαρχείο στην Κομοτηνή και συζήτησαν για τις νέες ανάγκες που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας, τα νέα προβλήματα που ανέκυψαν, καθώς και τις άμεσες προτεραιότητες του Δήμου Κομοτηνής το επόμενο διάστημα. Στην συνάντηση συμμετείχε η συντονίστρια ΣΥΡΙΖΑ Δήμου Κομοτηνής Αγγελική Κουγιουμτζόγλου.

 Ο βουλευτής σημείωσε με έμφαση ότι «οι Δήμοι σήκωσαν με επιτυχία ένα μεγάλο βάρος στην πιο κρίσιμη, την πρώτη φάση της υγειονομικής κρίσης». Άκουσε τις πρωτοβουλίες που ανέπτυξε ο Δήμος στη διάρκεια της πανδημίας, ενώ ήταν κοινή διαπίστωση ότι δεν ήταν ανάλογη η οικονομική στήριξη εκ μέρους της Πολιτείας. Ζήτημα για το οποίο ο βουλευτής είχε κάνει ήδη παρέμβαση ζητώντας την οικονομική ενίσχυση των Δήμων της ΠΕ Ροδόπης. Ενώ συνεχίζοντας ανέφερε «στη δεύτερη πιο σημαντική φάση που διανύουμε για την επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας οι Δήμοι κινδυνεύουν με τις αποφάσεις της Κυβέρνησης να βρεθούν σε οικονομική ασφυξία, λόγω της απώλειας εσόδων, γεγονός που θα επιβαρύνει τους ήδη αδύναμους προϋπολογισμούς τους». Γι’ αυτό ήταν κοινή η διαπίστωση ότι πρέπει να υπάρξει άμεση οικονομική ενίσχυση των Δήμων.

Ο βουλευτής άκουσε με προσοχή τις ανάγκες και τις προτεραιότητες που έχει  ο Δήμος Κομοτηνής το επόμενο διάστημα, μεταξύ άλλων, την υποστελέχωση, το πρόβλημα με τις σχολικές καθαρίστριες, ενώ έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης και τα νέα προβλήματα που παρουσιάστηκαν.

Για το ζήτημα της αξιοποίησης των παραλιών του Δήμου Κομοτηνής, ο βουλευτής σημείωσε «είναι ένα ζήτημα που χρειάζεται το ταχύτερο δυνατόν να επιλυθεί, γιατί έχει τουριστική και ευρύτερα αναπτυξιακή διάσταση. Ήταν ένα δύσκολο θέμα, που έγινε όμως ακόμη δυσκολότερο μετά την ρύθμιση για τις περιοχές Natura και ακόμη πιο ακανθώδες μετά την υποχρέωση που επιβάλλει ο covid για τον περιορισμό στον αριθμό των ατόμων στις παραλίες. Και στο παρελθόν υπήρξαν ολιγωρίες, αλλά η σημερινή καθυστέρηση του υπουργείου είναι αδικαιολόγητη, όταν όλοι μιλούν για μέτρα τόνωσης της οικονομίας. Αν ο υπουργός επιμείνει σε ρυθμίσεις και δεν αναζητηθούν προσωρινά εξαιρέσεις λόγω της πανδημίας, τότε είναι βέβαιο πως θα αναλάβει την ευθύνη για ό,τι συμβεί φέτος στην παραλιακή ζώνη».

Για το ίδιο θέμα ο Δήμαρχος Γιάννης Γκαράνης μιλώντας στα ΜΜΕ τόνισε ότι η ισχύς της Natura( η περιοχή Αρωγής και Μέσης ανήκουν σε προστατευόμενες περιοχές ) δηλαδή τα 300 τμ που μπορεί να αναπτύξει κάποιος επιχειρηματίας σε συνδυασμό με τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας καθιστούν την λειτουργία των αναψυκτηρίων απαγορευτική ζητώντας την παρέμβαση του Υπουργείου.

Αναφορικά με τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στον Δήμο Κομοτηνής και με αφορμή όσα ανέφερε πριν λίγες μέρες από την Θράκη ο υπουργός Εσωτερικών κος Θεοδωρικάκος για την δήθεν διάσωση έργων ύψους σχεδόν 11 εκ. ευρώ στον Δήμο Κομοτηνής, ο βουλευτής σημείωσε «οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ποιων υπουργών την υπογραφή φέρουν και ποιας κυβέρνησης είναι τα έργα του Φιλόδημου που σήμερα υλοποιούνται και κανείς δεν μπορεί να τα οικειοποιείται. Ο υπουργός αδικεί τον εαυτό του και τον ρόλο του, αν για έργα για τα οποία έχουν γίνει διαγωνισμοί, υπάρχουν ανάδοχοι, έχουν συμβασιοποιηθεί και ήδη εκτελούνται, ισχυρίζεται ότι αυτός μέσω του νέου προγράμματος Αντώνης Τρίτσης τα διασφάλισε. Το σημαντικότερο όλων είναι να ολοκληρωθεί η υλοποίηση αυτών των έργων, γιατί θα έχουν θετικές επιδράσεις στους πολίτες του Δήμου Κομοτηνής».

Τέλος ο βουλευτής εξέφρασε την υποστήριξη και την ετοιμότητά του να συμβάλλει σε εμβληματικά έργα που διεκδικεί ο Δήμος να ενταχθούν στα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα.

Back to top button