ΠολιτισμόςΚορυφαία

ΚΟΜΟΤΗΝΗ:Μία πόλη, ένα ποτάμι,πολλές ιστορίες-Ένα επιτραπέζιο παιχνίδι για τα σχολεία της πόλης μας

Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κομοτηνής υλοποίησε την έμπνευση και τον σχεδιασμό της εκπαιδευτικού της Α΄ Βάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ροδόπης, Μαρίας Δήμου και θα παραδώσει στα σχολεία της πόλης το εκπαιδευτικό επιτραπέζιο παιχνίδι, με τίτλο:

ΚΟΜΟΤΗΝΗ: Μία πόλη, ένα ποτάμι, πολλές ιστορίες

Το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής ως συμμετέχων φορέας στο Πρόγραμμα Tale of X Cities, τον Νοέμβριο του 2021, είχε την ιδέα, οργάνωσε και υλοποίησε με επιτυχία τη συμμετοχική δράση με τίτλο Ανθρώπινο Ποτάμι. Οι κάτοικοι της Κομοτηνής «αφηγήθηκαν» την ιστορία του ποταμού που διέσχιζε την πόλη μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’60, με προσωπικά βιώματα ανθρώπων που έζησαν το ποτάμι που κινηματογραφήσαμε, με πάνω από 500 ζωγραφιές παιδιών που είδαν τα βίντεο και το φαντάστηκαν, με  τον περίπατο που πραγματοποιήθηκε στη διαδρομή του ποταμού.

Στο πλαίσιο αυτής της δράσης εντάσσεται και η έκδοση του επιτραπέζιου που μέσα από ένα άριστα αισθητικά παιχνίδι, τα παιδιά ανακαλύπτουν  την ιστορία της Κομοτηνής. Με όχημα τους φωτογραφίες, χάρτες και ενημερωτικό υλικό περιδιαβαίνουν το ποτάμι του χθες -τον Μπουκλουτζά της Κομοτηνής- και μαθαίνουν την πόλη τους. Το χάρτινο κουτί του επιτραπέζιου παιχνιδιού κρύβει μέσα του ένα συναρπαστικό παζλ πληροφοριών και εικόνων. Τα παιδιά ακολουθούν μέσω του παιχνιδιού την πορεία της παλιάς κοίτης του ποταμού και περισυλλέγουν θησαυρούς γνώσεων για την Κομοτηνή, τα εμβληματικά της κτήρια, το ποτάμι και την ιστορική της διαδρομή.

Το επιτραπέζιο αυτό παιχνίδι έχει τυπωθεί σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων. Καθώς, όμως, αποτελεί πολύτιμο εκπαιδευτικό εργαλείο για τη διδασκαλία της τοπικής ιστορίας μας, θα διανεμηθεί από ένα αντίτυπο σε κάθε Δημοτικό σχολείο του Δήμου Κομοτηνής σε μια εκδήλωση παρουσίασης και παράδοσης του παιχνιδιού, την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου στις 7 το απόγευμα στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής (Γ.Κονδύλη). Την παρουσίαση θα κάνει ο Υπεύθυνος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Δ/νσης Α/θμιας Εκπ. Ν. Ροδόπης κ. Γιάννης Σιγούρος.

Back to top button