ΚορυφαίαΚοινωνίαΡεπορτάζ

Κομοτηνή :ίσως η μοναδική πόλη στην Ελλάδα που ακόμη στεγάζει Νοσοκομειακές υπηρεσίες σε κτίριο σχεδόν ενός αιώνα…

Μπορεί να έχουμε υστερήσεις και πολλά στοιχεία υπανάπτυξης ωστόσο υπάρχουν και κάποια άλλα πραγματικά γεγονότα που μας κάνουν να ξεχωρίζουμε .Η Κομοτηνή λοιπόν μπορεί να είναι ίσως η μοναδική πόλη στην Ελλάδα που εξακολουθεί και στεγάζει ,εν ενεργεία Νοσοκομειακές υπηρεσίες σε κτίριο το οποίο κατασκευάστηκε σχεδόν 100 χρόνια πριν!

Φυσικά μιλούμε για το πρώτο Νοσοκομείο της Κομοτηνής το οποίο κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 30 με δωρεά του Εθνικού Ευεργέτη Καππαδοκικής καταγωγής Κωνσταντίνου Σισμάνογλου αρχικά ως κέντρο απόρων και στη συνέχεια ως Νοσοκομείο καθώς στην περιοχή δεν υπήρχε καμία απολύτως κρατική νοσηλευτική υποδομή και με τις χιλιάδες των προσφύγων να έχουν εγκατασταθεί σε αυτήν από το 1922 έως το 1924.Το κτίριο είναι εμβαδού 1379,52τμ. και το ύψος της δωρεάς ήταν 26.000.000 δραχμές πολύ μεγάλο ποσό για την εποχή .

Στο νεόδμητο ,τότε Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής, λειτουργούσε αρχικά Παθολογική Κλινική με 40 κρεβάτια και Γενικό Αρχίατρο τον Α. Φλώκο, Χειρουργική Κλινική με 20 κρεβάτια και Διευθυντή της Κλινικής τον ιατρό Κ. Σκούρα, Μαιευτική Κλινική με 10 κρεβάτια και Διευθυντή της Κλινικής τον ιατρό Ιωάννη Κεραμέα καθώς και δύο (2) Εργαστήρια, το Μικροβιολογικό με προϊστάμενο τον ιατρό Γ. Καρύτσογλου και το Ακτινολογικό με προϊστάμενο τον ιατρό Γ. Κιρτζή.

Στοιχεία περί του Οργανισμού λειτουργίας του υπάρχουν από το έτος 1956. Από το έτος 1956 λειτουργούσε στο ίδιο κτίριο με πέντε (5) κλινικές, ήτοι: Παθολογική, Χειρουργική, Μαιευτική – Γυναικολογική, ΩΡΛ, και Οφθαλμολογική με τα αντίστοιχα αυτών εξωτερικά ιατρεία και δύο (2) Εργαστήρια, το Μικροβιολογικό και το Ακτινολογικό.

Το 1974 ενσωματώθηκε στο υπάρχον η νέα πτέρυγα που κατασκευάσθηκε από το Δημόσιο, διαρρυθμίστηκαν και εκσυγχρονίστηκαν οι παλαιές εγκαταστάσεις και αναπτύχθηκαν επί πλέον των λειτουργούντων και οι κλινικές: Παιδιατρική, Καρδιολογική, Ουρολογική, Λοιμωδών Νόσων, το Τμήμα Αναισθησιολογίας και το Εργαστήριο του Σταθμού Αιμοδοσίας.

Το κτίριο λοιπόν σήμερα εκτός των άλλων στεγάζει το Τμήμα Αιμοδοσίας και σε αυτό καταφεύγουν όσοι θέλουν να δώσουν αίμα .Ένα που σε οποιοδήποτε άλλο μη τριτοκοσμικό κράτος θα μπορούσε να λειτουργεί ως ..Μουσείο εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σήμερα για να καλύψει ανάγκες της περιοχής.

Περιμένοντας τα όποια νεότερα για το νέο Νοσοκομείο για το οποία ελάχιστα ακούγονται κατά την προεκλογική αυτή περίοδο , ας κάνουμε ιστορικές αναδρομές για να αντιληφθούμε τελικά σε ποιο επίπεδο μας κατατάσσει αυτή η έρμη η ελληνική πολιτεία .Η Θράκη της Διακομματικής Επιτροπής και των λοιπών οραμάτων .

Back to top button