ΚοινωνίαΚορυφαίαΡεπορτάζΡΟΗ ΝEWS WEB TVΤοπικές ειδήσεις

Κομοτηνή : η ανάπλαση της δημοτικής αγοράς που μπορεί να αλλάξει το κέντρο και το μέλλον της πόλης

Η Πρόεδρος της ΕΜΔΥΔΑΣ Θράκης Τάνια Βεζυργιαννίδου .
Άποψη της δημοτικής αγοράς όπως την προτείνει η μελέτη της Τάνιας Βεζυργιαννίδου

Όλοι ,όσοι τουλάχιστον επισκέπτονται τη δημοτική αγορά της Κομοτηνής διακρίνουν πως ένας χώρος που σε άλλες πόλεις θεωρείται τοπόσημο αναφοράς, στην Κομοτηνή παρουσιάζει εδώ και μία δεκαετία τουλάχιστον στοιχεία παρακμής . Στο κέντρο της πόλης ένα πρωτοποριακό για την εποχή που κατασκευάστηκε κτίριο, παρά τις αποσπασματικές παρεμβάσεις κατά καιρούς (όπως το ευρωπαϊκό πρόγραμμα URBAN επί δημαρχίας του αείμνηστου Γεωργίου Παπανδριέλλη), φαίνεται ότι πνέει τα λοίσθια μην μπορώντας να βοηθήσει ούτε τους επαγγελματίες που απέμειναν σ αυτήν, αδυνατώντας να προσελκύσει νέους πελάτες –επισκέπτες, ούτε να δώσει λειτουργικές λύσεις σε ανάγκες της σύγχρονης πόλης όπως πάρκιγκ  και χώρους ενός εμπορικού κέντρου με επικαιροποιημένες ή διαφοροποιημένες νέες χρήσεις γης, προσαρμοσμένες στη σύγχρονη εποχή. Η περιβαλλοντική υποβάθμιση στο χώρο αυξάνει με το κυκλοφοριακό να παραμένει, τις ώρες αιχμής άλυτο και διαρκώς εντεινόμενο.

Η Ροή news επαναφέρει σήμερα στην επικαιρότητα μία μελέτη που έχει συζητηθεί κατά το παρελθόν χωρίς ωστόσο να της δοθεί η δέουσα προσοχή από το Δήμο. Πρόκειται για την μελέτη της αρχιτέκτονα μηχανικού Τάνιας Βεζυργιαννίδου, Πρόεδρο της ΕΜΔΥΔΑΣ Θράκης και πρόεδρο του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής στο Νομό Ροδόπης  σήμερα, η οποία την εκπόνησε ως διπλωματική εργασία σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών και αξιολογήθηκε με άριστα, το 2004 και έχει παρουσιασθεί σε συνέδρια.

Η δημοτική αγορά Κομοτηνής σήμερα παρακμάζει..

Στην μελέτη αυτή λοιπόν επανασχεδιάζεται η λειτουργικότητα της δημοτικής αγοράς Κομοτηνής ώστε να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο βιοκλιματικό κτιριακό συγκρότημα. Στο βόρειο τμήμα του η μελέτη προβλέπει την κατασκευή 4όροφου κτιρίου με χώρους εμπορικών καταστημάτων, γραφείων , εστίασης και αναψυχής. Η μελέτη προβλέπει και το πολύ σημαντικό υπόγειο πάρκιγκ .Ειδικά αυτή η πρόβλεψη μπορεί να είναι και η λύση στο τεράστιο πρόβλημα που έχουν δημιουργήσει οι αναπλάσεις του ιστορικού κέντρου της Κομοτηνής και η κατάργηση πολλών υπαίθριων χώρων στάθμευσης όπως η επικείμενη στο βυζαντινό τείχος. Τα καταστήματα στη νότια πλευρά θα ανακαινισθούν πλήρως ενώ ανάμεσα στο νότιο και το βόρειο μέρος θα κατασκευαστούν κτίρια με κλιμακούμενο ύψος ,διώροφα και τριόροφα καθώς και υπαίθριοι και ανοικτοί χώροι ,διάδρομοι επικοινωνίας κλπ Φυσικά θα υπάρξουν νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και μία αρμονική σύνδεση της νέας δημοτικής αγοράς- εμπορικού κέντρου με το ιστορικό κέντρο της Κομοτηνής .

Η μελέτη επίσης προβλέπει και ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για τις βιοκλιματικές παρεμβάσεις που απαιτούνται. Η μελέτη της κς Βεζυργιαννίδου που είχε συζητηθεί κατά το παρελθόν χρήζει επικαιροποίησης μετά την παρέλευση πλέον των 16 χρόνων από την εκπόνησή της προκειμένου να προσαρμοσθεί στη σύγχρονη πραγματικότητα της πόλης μας.

 Κυρίως όμως αποτελεί κατά την άποψή μας μία πρόκληση και ένα ερώτημα για το τι θέλουμε να κάνουμε στην περιοχή στην πορεία της προς το μέλλον. Θέλουμε ένα κέντρο παρηκμασμένο και μη λειτουργικό, χωρίς πάρκιγκ και ασφυξία ή μία σύγχρονη δομή που θα δημιουργεί προστιθέμενη αξία στην περιοχή ,θα προσελκύει επισκέπτες και πελάτες τονώνοντάς την και προσδίδοντάς της νέα δυναμική; Θα αποτελέσει προτεραιότητα της νέας Δημοτικής Αρχής;

 Η απάντηση σχετίζεται με την προοπτική του μέλλοντος, τους όρους με τους οποίους το σχεδιάζουμε και το όραμα για την πόλη μας κατά την επόμενη εικοσαετία μήπως και αλλάξει μία πορεία παρακμής και οικονομικού μαρασμού που τα κάθε λογής στοιχεία των θεσμικών οργάνων των εμπόρων της πόλης επιβεβαιώνουν.

Σάκης Αντωνίου

Back to top button