ΚορυφαίαΡεπορτάζΤοπικές ειδήσεις

Κομοτηνή: γιατί είναι κλειστή η πινακοθήκη του ΔΠΘ ,σπίτι του μακροβιότερου Δημάρχου Κομοτηνής ;

Ένα ακόμη κτίριο το οποίο θα μπορούσε να προσθέσει τόσο στην ανάδειξη της ιστορικής μνήμης της πόλης ,της ισχυρής διασύνδεσής της με το ΔΠΘ αλλά και την καταγωγή πολλών θεσμικών της ανδρών από την Ήπειρο αποτελεί το κτίριο επί της Αγίου Γεωργίου σπίτι στο οποίο διέμενε επί δεκαετίες η οικογένεια του μακροβιότερου Δημάρχου Κομοτηνής Δημητρίου Μπλέτσα και σήμερα «φιλοξενεί» την πινακοθήκη του ΔΠΘ όπως αναγράφει τουλάχιστον η πινακίδα που βρίσκεται έξωθέν του. Και είναι κρίμα να παραμένει κλειστό τον τελευταίο καιρό ενώ αμφιβάλουμε αν λειτούργησε ποτέ ως πινακοθήκη .

Ποιος ήταν ο Δημήτριος Μπλέτσας

Ο Δημήτρης Μπλέτσας  (1899-1990) υπήρξε ο μακροβιότερος δήμαρχος Κομοτηνής στα χρονικά, εκλεγμένος από το 1934-1967 με την διακοπή της κατοχής και του εμφυλίου πολέμου ενώ ολοκλήρωσε την πορεία του το 1967 επί χούντας ,σχεδόν 30 χρόνια ,εκλέγονταν με μεγάλες πλειοψηφίες αφού ήταν καθημερινός άνθρωπος και ιδιαίτερα αγαπητός στον κόσμο.

 Ο Δημήτριος Μπλέτσας καταγόταν από την Κόνιτσα των Ιωαννίνων και ήταν ο τρίτος κατά σειρά Ηπειρώτης στην καταγωγή Δήμαρχος Κομοτηνής.. To 1923 εξελέγη στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θράκης. Το 1929 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος.[3] Ήταν επίσης αντιπρόσωπος στην Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, εκπροσωπώντας την σε διεθνή συνέδρια.

Το κτίριο στο οποίο διέμενε μέχρι το τέλος της ζωής του επί της Αγίου Γεωργίου κάποια στιγμή μερικά χρόνια μετά το θάνατό του συζητήθηκε ,προκειμένου να διαφυλαχθεί η ιστορική του μνήμη να αγοραστεί και   να συντηρηθεί από την διευρυμένη Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Ροδόπης Εβρου και να στεγάσει το γραφείο του εκάστοτε Προέδρου της. Το σπίτι  σε κάθε περίπτωση θα έμενε στην πόλη εφόσον επίκειτο η κατάργηση

 του θεσμού αλλά τελικά η πρόταση ναυάγησε «μετ επαίνων»  απορριπτόμενη  από τα μέλη του ,μία απόφαση που για πολλούς ακόμη και σήμερα παραμένει ανεξήγητη.

Τελικά λίγο καιρό μετά εμφανίστηκε στην περιοχή  ο κ Χρήστος Μανέας ο οποίος επιθυμούσε να κάνει κάποιες δωρεές στην μνήμη της αείμνηστης συζύγου Κλειούς .Η ιδιότητά του ωστόσο ως εξέχον μέλος του τεκτονισμού στην Ελλάδα προκάλεσε σκεπτικισμό σε πολλούς θεσμικούς φορείς την εποχή εκείνη που έγιναν δέκτες της επιθυμίας του αυτής. Τελικά η τότε διοίκηση του ΔΠΘ ανταποκρίθηκε και εξόδοις του Χρήστου Μανέα αποκτήθηκε το κτίριο του αείμνηστου Δημάρχου ,συντηρήθηκε και εγκαινιάστηκε ως βιβλιοθήκη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου. Το ρεπορτάζ μας αναφέρει ότι στην βιβλιοθήκη επρόκειτο να φιλοξενηθούν και πίνακες του δωρητή μεγάλης αξίας όπως ειπώθηκε τότε.

Εκτοτε είναι άγνωστο αν το κτίριο αυτό λειτούργησε ποτέ  ως πινακοθήκη και ποια έργα εκτίθενται σ αυτό  αφού όποιος το επισκέπτεται το συναντά   μόνιμα κλειστό ενώ οι φθορές ,όπως αποκαλύπτει και το ρεπορτάζ της Ροή  news είναι εμφανείς .

Την περίοδο που η Θράκη και η Κομοτηνή ετοιμάζεται να τιμήσει  τα 100 χρόνια ελεύθερου βίου της ,το σπίτι του μακροβιότερου Δημάρχου της δεν μπορεί παρά να αποτελεί ένα ξεχωριστό τοπόσημο όπου θα μπορούσε ,ενδεχομένως να φιλοξενηθεί και κάποια εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του και ταυτόχρονα θα αναδείκνυε το σπίτι και την σημερινή ,θεωρητική δυστυχώς μόνο, πολιτιστική του συνεισφορά.

Γιατί είναι κλειστό; Μήπως η ευαισθητοποιημένη σε θέματα κουλτούρας Διοίκηση του ΔΠΘ θα μπορούσε να δώσει κάποια απάντηση; Μήπως ο νέος Δήμαρχος Γιάννης Γκαράνης και οι συνεργάτες του να ασχοληθούν  με την περίπτωση αυτή που μπορεί να αποτελέσει ένα πνευματικό πνεύμονα για την πόλη σημείο αναφοράς και επίσκεψης αλλά και διασύνδεσης του Ιδρύματος με την τοπική κοινωνία.

Η Ροή news περιμένει τις όποιες απαντήσεις και θα σας τις παρουσιάσει σε νεώτερο ρεπορτάζ της

Back to top button
Close