Κομοτηνή :ένας παρηκμασμένος χώρος που περιμένει ανάπλαση

Σε μία εποχή που το αστικό τοπίο αναζητά διεξόδους πρασίνου και αναψυχής η Κομοτηνή διαθέσει σε κεντρικό μάλιστα σημείο έναν ανοικτό πεζόδρομο που επί δεκαετίες βιώνει εγκατάλειψη και υποβάθμιση .Πρόκειται για τον πεζόδρομο ανάμεσα στα κτίρια του Πανεπιστημίου και του 1ου Γυμνασίου (και παλιά 1ου Λυκείου ,τώρα η Περιφερειακή Δνση ΑΜΘ και οι Δνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) που εκτείνεται από την Αγία Σοφία και το Δημοτικό Στάδιο μέχρι την στροφή προς το ΚΤΕΛ.

Ένας χώρος έρημος με σπασμένα πλακάκια ,χόρτα, αποπνέων μία εικόνα εγκατάλειψης που τον σηματοδοτεί η παρακείμενη θλιβερή εικόνα εγκατάλειψης του Πανεπιστημίου ..

Πόσες ,όχι μεγάλες παρεμβάσεις θα μπορούσαν να γίνουν ,διαχρονικά με παγκάκια ,φυτεύσεις δέντρων ,συντηρήσεις ,χρώματα ,ίσως παιδική χαρά και να γίνει πραγματικά ένα σημείο αναφοράς ,μία κυψέλη, κυρίως το καλοκάιρι…

Η περιοχή μελετήθηκε  για ανάπλαση από το Δήμο αλλά η πρώτη προσπάθεια χρηματοδότησης δεν ευοδώθηκε και πλέον αναζητείται πρόγραμμα ..

Μακάρι να βρεθεί και ο χώρος να αποκτήσει την λειτουργική αλλά και αστική αξία που του πρέπει να μία πυκνοκατοικημένη περιοχή που δεν έχει την πολυτέλεια να τον αφήνει ανεκμετάλλευτο στην παρακμή του χρόνου…

Σάκης Αντωνίου

Exit mobile version