ΚοινωνίαΚορυφαίαΠολιτισμόςΡεπορτάζΡΟΗ ΝEWS WEB TVΤοπικές ειδήσεις

Κομοτηνή :εικόνες από το σημερινό παζάρι των ζώων για το Κουρμπάν Μπαιράμ(φωτο-web tv)

Ξεκινά από σήμερα ουσιαστικά το Κουρμπαν Μπαιράμι για τους συμπολίτες μουσουλμάνους και οι εικόνες του «χαιβάν παζάρ» στις παρυφές της Κομοτηνής αποτελούν ένα ταξίδι στο χρόνο. Δεκάδες κτηνοτρόφοι φέρνουν τα ζώα τους ,αρνιά και κατσίκια και τα πουλάνε επί τόπου σε πιστούς μουσουλμάνους που τα προορίζουν για σφαγή …Μέρος του σφαγείου προορίζεται για το αυριανό τραπέζι ενώ μέρος του ζώου θα μοιραστεί. Μία πραγματική ιεροτελεστία που αντέχει και ξεπερνά τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα της εποχής μας.

Το Κουρμπαν Μπαιράμ ή Μεγάλο Μπαϊράμι

Το Κουρμπάν Μπαϊράμ (το μπαϊράμι της θυσίας) ή Μεγάλο Μπαϊράμι είναι ένα θρησκευτικό φεστιβάλ που γιορτάζεται από τους Μουσουλμάνους παγκοσμίως ως εορτασμός της προθυμίας του Αβραάμ να θυσιάσει το γιο του Ισμαήλ για τον Αλλάχ.

Το Κουρμπάν Μπαϊράμ διαρκεί 3 ημέρες και αρχίζει τη 10η ημέρα του μήνα Dhul Hijja του σεληνιακού ισλαμικού ημερολογίου. Συμβαίνει να είναι περίπου 70 ημέρες μετά από το τέλος του Ραμαζανίου. Για το 2020, πέφτει μεταξύ 30 Ιουλίου και 3 Αυγούστου.

Η μέρα της γιορτής ξεκινάει από την πρώτη πρωινή προσευχή στο τζαμί, γίνονται επισκέψεις στους τάφους των συγγενών, και κατόπιν το πρωί όσοι επιθυμούν και μπορούν πραγματοποιούν τη θησία, σφάζοντας συνήθως ένα αρνί.

Πραγματοποιούνται επίσης επισκέψεις στους κοντινούς συγγενείς, όπου αποδίδεται σεβασμός και δίνονται ευχές, ενώ οι μικρότεροι παίρνουν και κεράσματα και λεφτά. Το μεσημέρι πραγματοποιείται το τραπέζι με το κρέας του κουρμπανιού, ενώ μέρος έχει μοιραστεί στους φτωχούς και τους συγγενείς

Back to top button