Κομοτηνή: αντί για φοιτητές και στήριξη ,πρόστιμα και έλεγχοι-Κατρακύλα των ενοικίων για να μην μείνουν οι ιδιοκτήτες με το κλειδί στο χέρι –Ομοσπονδία Επαγγελματιών: προσφέρει την αίθουσα συνελεύσεων της για μαθήματα στο ΔΠΘ

Είναι μία σουρεαλιστική ,το λιγότερο εικόνα που ζει η Κομοτηνή τις μέρες αυτές ,κυρίως ο επαγγελματικός της κόσμος που δίνει τον δικό του σκληρό αγώνα για επιβίωση εν μέσω μίας  πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης εν μέσω πανδημίας.

Διαρκείς έλεγχοι από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας αλλά και τα μεικτά συνεργεία με την Αστυνομία που ελέγχουν τα μέτρα τήρησης των υγειονομικών κανονισμών  ,της μάσκας κυρίως ,του αριθμού των πελατών στο χώρο ,την απόσταση μεταξύ των τραπεζιών ..Τα 150 ευρώ είναι πλέον είναι πλέον ένα σύνηθες πρόστιμο ενώ τα 10.000 ευρώ του κλεισίματος στις 12 αλλά και της αδήλωτης εργασίας επικρέμονται πάνω από τα κεφάλια των επαγγελματιών που βλέπουν πως αντί να κινητροδοτείται η λειτουργία τους «τιμωρούνται» που παραμένουν ανοικτοί…

Κοντά στους ελέγχους και οι πάροχοι της ηλεκτρικής ενέργειας που κόβουν το ρεύμα μετά από καθυστέρηση πληρωμής λίγων ημερών επιτείνοντας το αδιέξοδο κάποιων καταχρεωμένων ,όχι με δική τους υπαιτιότητα επαγγελματιών.

Φοιτητές δεν έρχονται…

Το πλαίσιο που διέπει τα Πανεπιστήμια είναι ιδιαιτέρως αποτρεπτικό για την δια ζώσης παρακολούθηση  ..Ήδη στο ΔΠΘ οι εξετάσεις γίνονται στο 90 % των τμημάτων εξ αποστάσεως .Έτσι η ζωογόνα παρουσία των φοιτητών λείπει από την πόλη.

Την ίδια στιγμή και μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων η κινητικότητα που παρατηρείται στην πόλη είναι ιδιαιτέρως χαμηλή και σε καμία περίπτωση δεν αγγίζει ούτε το 50% άλλων εποχών που ο Σεπτέμβρης ήταν ο μήνας της ανεύρεσης φοιτητικής κατοικίας.

Τα διαμερίσματα και τα στούντιος έχουν πέσει στα 200 με 220 ευρώ για να μην μείνουν με το «κλειδί στο χέρι» οι ιδιοκτήτες τους όπως μας πληροφορούν μεσιτικά γραφεία της πόλης .

Η εξεταστική περίοδος προδιαγράφει και το πρώτο εξάμηνο αφού το πλαίσιο είναι το ίδιο..Τα μαθήματα θα γίνονται εξ αποστάσεως στις μεγάλες σχολές όπως η Νομική που κάθε μάθημα παρακολουθούν εκατοντάδες φοιτητές ,νούμερο πολλαπλάσιο των 50 που ορίζει ο νόμος για τις δια ζώσης παρακολουθήσεις …Σε μεγάλα αμφιθέατρα αυτά, τη στιγμή που στα δημοτικά σχολεία αίθουσες 20 τμ θα φιλοξενήσουν 15 με 20 μαθητές…

Ομοσπονδία :προσφέρει στο Πανεπιστήμιο την αίθουσά της για μάθημα

Την αγωνία των επαγγελματιών της πόλης φανερώνει και η πρόταση της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης που υπογράφει ο Πρόεδρός της Ανέστης Βαφειάδης να παραχωρήσει την αίθουσά της στο Πανεπιστήμιο της Θράκης για μαθήματα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της έλλειψης υποδομών:

«Προς

Πρύτανη, κ. Πολυχρονίδη Αλέξανδρο

Και μέλη της Συγκλήτου

του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

Αξιότιμοι κύριοι,

Ξεκινώντας την νέα ακαδημαϊκή  χρονιά, γίνεται πλέον σαφές ότι ο τρόπος  παρακολούθησης  των μαθημάτων εκ μέρους των φοιτητών υπαγορεύεται από την πιστή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση του Covid-19.  Κατανοούμε ότι από μόνη της αυτή η νέα διάσταση δημιουργεί δυσχέρειες στην απρόσκοπτη λειτουργία του Πανεπιστημίου, που κατά τη διάρκεια της χρονιάς μπορούν να ενταθούν, σύμφωνα με τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας  από τις εισηγήσεις και τις  παρεμβάσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων στους οποίους βασίζεται και η αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στο πνεύμα συνεργασίας και προσφοράς,  κατόπιν απόφασης του ΔΣ της Ομοσπονδίας, παραχωρούμε την χρήση της αίθουσας συνελεύσεών μας για την διεξαγωγή των μαθημάτων των τοπικών τμημάτων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, προκειμένου να διευκολύνουμε το έργο των διδασκόντων και των διδασκομένων και να αποσυμφορήσουμε τις αίθουσες των τοπικών τμημάτων.   

Η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Νομού Ροδόπης ήταν και θα είναι πάντοτε αρωγός στην τοπική Πανεπιστημιακή κοινότητα. Να υπενθυμίσουμε  κάτι, που σίγουρα θα θυμούνται οι παλαιότεροι,  το συνέδριο του ΤΕΦΑΑ που λάμβανε χώρα κάθε έτος στην αίθουσα που παραχωρούσε η Ομοσπονδία.

Είμαστε βέβαιοι πως είναι εν γνώση σας το γεγονός πως για όλη την τοπική κοινωνία (φορείς ιδιωτικούς και δημόσιους, επαγγελματίες, πολίτες) ,  το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο αποτελεί  πνευματικό φάρο που αναδεικνύει και αναβαθμίζει την περιοχή μας. Από την πλευρά μας δεν μπορούμε να δείξουμε αδιαφορία ή να είμαστε αμέτοχοι στα όσα επηρεάζουν την λειτουργία του «δικού μας» Πανεπιστημίου. Γνωρίζετε επίσης ότι  για τα δικαιώματα και την εδραίωση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης  έχουμε διεξάγει ουκ ολίγες φορές κοινούς αγώνες.

Στο πλαίσιο αυτό, καθώς  πιστεύουμε ότι έχουμε όλοι πλέον την γνώση και την ωριμότητα να αντιμετωπίσουμε  την νέα κατάσταση, παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας την δυνατότητα που σας  προσφέρουμε. Για οποιοδήποτε θέμα προς αυτή την κατεύθυνση το Διοικητικό μας Συμβούλιο είναι πρόθυμο να συνδράμει με κάθε τρόπο και θα είναι άμεσα στην διάθεσή σας.»

Exit mobile version