ΕλλάδαΚορυφαία

Kλείνει για έναν μήνα ο εναέριος χώρος του Εβρου

Πιο συγκεκριμένα, με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε την περασμένη Πέμπτη, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας απαγορεύει από την 1η έως και την 28η Μαρτίου όλες τις στρατιωτικές πτήσεις πάνω από τον Νομό Εβρου, με εξαίρεση μόνο για τα αεροσκάφη τα οποία έχουν νωρίτερα καταθέσει και λάβει ειδική άδεια προκειμένου είτε να διέλθουν από τον εναέριο χώρο της περιοχής, είτε να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απαγόρευση στρατιωτικών πτήσεων πάνω από την ελληνική ακριτική περιοχή πραγματοποιήθηκε κατόπιν σχετικού αμερικανικού αιτήματος και στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), καθώς υπάρχει η ανησυχία ότι η Μόσχα ή… σύμμαχες χώρες που διατηρούν δεσμούς με τη Ρωσία (π.χ. Τουρκία) θα μπορούσαν κάνοντας χρήση εναέριων μέσων να παρακολουθήσουν τη δραστηριότητα του αμερικανικού στρατού στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο αποτελεί πλέον βασική πύλη ανεφοδιασμού των βάσεων που διατηρούν οι ΗΠΑ σε Βουλγαρία και Ρουμανία.

Παράλληλα, από την ερχόμενη Τρίτη 1η Μαρτίου και μέχρι τις 18 του μήνα το σύνολο σχεδόν των δυνάμεων του Ελληνικού Στρατού στον Εβρο ξεκινά τη διεξαγωγή ευρείας κλίμακας ασκήσεων με τη συμμετοχή του Πεζικού, αλλά και των μηχανοκίνητων μονάδων του Δ’ Σώματος Στρατού. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, τα σενάρια των ασκήσεων είναι αυστηρά διαβαθμισμένα και σε ανώτατο βαθμό, κάτι το οποίο συμβαίνει συνήθως μόνο κατά τη διάρκεια της διακλαδικής άσκησης «Παρμενίων», της σημαντικότερης και μεγαλύτερης άσκησης των Ενόπλων Δυνάμεων. Οπως σημειώνουν πάντως οι ίδιες πηγές, ένα από τα βασικά σενάρια των ασκήσεων προβλέπει την προσομοίωση προάσπισης της Αλεξανδρούπολης από τυχόν συμβατική ή ασύμμετρη απειλή άλλης χώρας.

Να σημειώσουμε ότι στο Πεντάγωνο παρατηρούν με μεγάλη προσοχή τις κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Θράκης, καθώς η ελληνική πλευρά αξιολογεί ως πολύ πιθανή την εκδήλωση μιας ασύμμετρης απειλής στον Εβρο. Η συγκεκριμένη απειλή θα μπορούσε να εξελιχθεί είτε στην ξηρά, μέσω της αύξησης των κατευθυνόμενων μεταναστευτικών ροών στα πρότυπα του Μαρτίου του 2020, είτε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του νομού, όπου η Αγκυρα θα επεδίωκε να προκαλέσει κάποιο επεισόδιο στέλνοντας τουρκικά αλιευτικά να ψαρέψουν παράνομα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, όπως συνέβη το απόγευμα της περασμένης Τρίτης στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Χίο και τις Οινούσσες.

Γιώργος Διονυσόπουλος, protothema.gr

Back to top button