ΕλλάδαΚορωνοίόςΟικονομία

Καταστήματα “δύο ταχυτήτων” :μόνο για πλήρως εμβολιασμένους με πληρότητα έως 85% και χωρίς μάσκα και μεικτά με υποχρεωτική χρήση μάσκας και μικρότερη πληρότητα

Στις 12:30 ξεκίνησε η ενημέρωση για τις διευκολύνσεις στην εστίαση και την ψυχαγωγία για τους πλήρως εμβολιασμένους, από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και τον υπουργό Ανάπτυξης, Αδωνι Γεωργιάδη. Όπως ανακοίνωσαν πριν από λίγο τα εστιατόρια θα χωριστούν σε δυο κατηγορίες, ανάλογα με τη δήλωση του καταστηματάρχη.

Στα μεν covid free εστιατόρια, θα γίνονται δεκτά μόνο άτομα που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει, ενώ στους μεικτούς χώρους θα γίνονται δεκτοί και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά μόνο με επίδειξη rapid test η μοριακό test και θα είναι υποχρεωτική στο μέτρο του δυνατού και η χρήση μάσκας. Ανάλογες ρυθμίσεις θα προβλέπονται και για τους άλλους χώρους διασκέδασης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Γεραπετρίτης καθιερώνεται διαβαθμισμένη κλίμακα σε χώρους ψυχαγωγικού χαρακτήρα. Έτσι τα κέντρα εστίασης και ψυχαγωγίας θα χωριστούν σε δύο κατηγορίες:

Οι αμιγείς: Είναι οι χώροι στους οποίους θα επιτρέπεται η είσοδος σε όσους έχουν κλείσει τον κύκλο του εμβολιασμού τους και σε όσους έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό το τελευταίο εξάμηνο. Η πληρότητα θα κυμαίνεται από 75-85%, ανάλογα με τα τετραγωνικά. Η χρήση μάσκας στους αμιγείς χώρους δεν θα είναι υποχρεωτική.

Οι μεικτοί: Θα είναι οι χώροι στους οποίους θα επιτρέπεται η είσοδος στις δύο παραπάνω κατηγορίες αλλά και σε όσους άλλους πολίτες θέλουν , με την προϋπόθεση ότι θα προσκομίζουν κατά την είσοδό τους είτε rapid test είτε μοριακό. Η πληρότητα θα κυμαίνεται από 25-75%, ανάλογα με τα τετραγωνικά. Η χρήση μάσκας στους μεικτούς χώρους θα είναι υποχρεωτική.

Η επιλογή θα είναι στην ευχέρεια του εκάστοτε επιχειρηματία ενώ στις εισόδους των χώρων θα υπάρχει ειδική σήμανση που θα ενημερώνει για τη διαβάθμιση. Παράλληλα, οι μαγαζάτορες θα συνδεθούν με κεντρική πλατφόρμα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης μέσω της οποίας θα μπορούν να βεβαιώσουν τη γνησιότητα του πιστοποιητικού που προσκομίζει ο πελάτης, εφόσον πρόκειται για μεικτό χώρο.

Τα “προνόμια” αυτά των εμβολιασμένων αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από τις 15 Ιουλίου.

Back to top button