ΚοινωνίαΚορυφαίαΡεπορτάζΤοπικές ειδήσεις

Καλό ή κακό το Νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής να γίνει Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου;

Τις τελευταίες μέρες με αφορμή την παρουσίαση του χρονοδιαγράμματος των έργων της υλοποίησης του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής από το ίδρυμα «Σταυρός Νιάρχος « ενός από τα πλέον σύγχρονα Νοσοκομεία στη Βαλκανική και όχι μόνο στη χώρα ,με μοναδικά πλεονεκτήματα και σχεδιασμό ξαφνικά δημιουργήθηκε θέμα με την αλλαγή που φαίνεται να  επιχειρεί η κυβέρνηση μετατρέποντας το νέο Ίδρυμα από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου σε Ιδιωτικού Δικαίου

Στον δημόσιο διάλογο ου αναπτύχτηκε στην πόλη τις μέρες αυτές που εμπεδώνεται η άποψη ότι το νέο Νοσοκομείο τελικά θα γίνει, εμφιλοχωρεί το ερώτημα:» Ωραία θα γίνει το Νοσοκομείο. Και μετά .Θα λειτουργεί με τους όρους του δημοσίου; Με τα γνωστά προβλήματα στις διαδικασίες ,στις χρηματοδοτήσεις ,στις επιλογές (κομματικών ) διοικήσεων ;Αν ναι τότε είναι βέβαιο ότι η μοίρα του νέου αυτού Νοσοκομείου είναι προδιαγεγραμμένη. Σε καμιά δεκαετία θα ακολουθήσει την πεπατημένη των άλλων νοσοκομείων της χώρας .

Η κυβέρνηση βέβαια χωρίς να συζητήσει το θέμα με την τοπική κοινωνία προχωρά στην δημιουργία του Προσώπου αυτού χωρίς να διευκρινίζεται τι θα συμβεί με τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων. Από δημόσιοι υπάλληλοι δηλαδή γιατροί και νοσηλευτές να γίνουν εν μία νυκτί αορίστου χρόνου ;

Ποιος θα αποφασίζει για τη νέα Διοίκηση του Νοσοκομείου;

Θα είναι αλήθεια πιο ευέλικτο το σχήμα ;Θα μπορεί να απασχολεί προσωπικό κατά περίπτωση ή με άλλες σχέσεις εργασίας ή συνεργασίας ;

Θα μπορούν να γίνουν προσλήψεις εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ ;

Αν είναι για το καλό του Ιδρύματος ,για την αντιμετώπιση παθογενειών του δημόσιου συστήματος υγείας τότε να το συζητήσουμε και γιατί όχι ;

Όλοι θέλουν αυτό το Νοσοκομείο να παραμείνει δυναμικό και σημείο αναφοράς στοπ πέρασμα των χρόνων. Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» αποτελεί εγγύηση για την καλή λειτουργία του όπως έχει αποδείξει με τις πλείστες δωρεές του χρόνια τώρα και φυσικά την κορυφαία αυτή που συζητάμε .

Καλόν είναι λοιπόν να έρθει κατά τα μέρη μας ο κ Κικίλιας και να ενημερώσει φορείς ,προσωπικό και κοινή γνώμη για τις προθέσεις και το τι τελικά αυτό σημαίνει για τους κατοίκους χρήστες της νέας αυτής κορυφαίας νοσηλευτικής δομής .

Ο βουλευτής ωστόσο Τάκης Χαρίτου διαφωνεί κάθετα με την προοπτική αυτή σημειώνοντας σε σχετική δήλωσή του :

 «Να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής»

Η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να επιλέξει από την δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στον τομέα της υγείας την ανέγερση του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής ήταν μία επιλογή που ανταποκρινόταν στις ανάγκες των πολιτών και ικανοποιούσε ένα διαχρονικό αίτημα. Επιλογή που ήταν ενταγμένη σε ένα συνολικό σχέδιο σταθεροποίησης και αναβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας, ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας υγείας (ΤΟΜΥ), με στόχο την καθολική και ισότιμη πρόσβαση στην υγεία όλων των πολιτών. Γι’ αυτό άλλωστε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κύρωσε την σύμβαση δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με το Νόμο 4564(ΦΕΚ170Α/21-09-2018), όπου το νομικό καθεστώς του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής ήταν Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), ώστε ένα υψηλών προδιαγραφών για παροχή υγείας νέο νοσοκομείο να ενσωματωθεί απολύτως στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Αντίθετα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχοντας άλλες προτεραιότητες ιδιωτικοποίησης του χώρου της υγείας προχωρά αιφνιδιαστικά στην τροποποίηση της αρχικής σύμβασης σχετικά με το καθεστώς λειτουργίας του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής. Στο σχέδιο Νόμου που εισάγει την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής, στο  άρθρο 2.6.3. το Ελληνικό Δημόσιο δεσμεύεται ότι εντός 18 μηνών κατ’ ελάχιστον προ της προβλεπόμενης ημερομηνίας ολοκλήρωσης του έργου θα έχει ορίσει Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), που θα αναλάβει τη λειτουργία και την διαχείριση του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος από την παραλαβή και εις το διηνεκές, ενώ η όποια αλλαγή θα επιτρέπεται μόνο με την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του Ιδρύματος.

Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε μπροστά σε έναν απαράδεκτο σχεδιασμό της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας που δημιουργεί τις προϋποθέσεις ιδιωτικοποίησης στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας μέσα στα δημόσια νοσοκομεία σε όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων. Το γεγονός αυτό θα υπονομεύσει πλήρως τον δημόσιο χαρακτήρα τους, δηλαδή την δυνατότητα της καθολικής και ισότιμης πρόσβασης όλων των πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας. Δυστυχώς με αποκλειστική ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης μία μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που όλοι χαιρετίσαμε, αξιοποιείται για να υπηρετήσει το σχέδιο ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών υγείας, μετατρέποντας το νέο νοσοκομείο Κομοτηνής στο πρώτο με καθεστώς λειτουργίας ιδιωτικού δικαίου σε όλη την χώρα.

Καλώ όλους τοπικούς φορείς, τους συλλόγους των εργαζομένων, την Αυτοδιοίκηση, που όλα αυτά τα χρόνια συνέβαλαν αποφασιστικά ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να αποκτήσει η πόλη μας ένα νέο σύγχρονο δημόσιο νοσοκομείο, να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να αποτραπεί η τροποποίηση της αρχικής σύμβασης που διασφάλιζε τον δημόσιο χαρακτήρα του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής. « καταλήγει ο βουλευτής.

Προς το παρών αντιδράσεις δεν υπάρχουν.Οι επόμενες μέρες θα δείξουν αν επρόκειτο για διερευνητική «βολή» για τα όσα θα επακολουθήσουν στην υγεία ,την παιδεία και αλλού χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι αλλαγές στα θεσμικά «θέσφατα» είναι πάντα για κακό..

Σάκης Αντωνίου

Back to top button