Αγροτικά νέαΚορυφαίαΡΟΗ ΝEWS WEB TV

Η καλλιέργεια της στέβιας πιλοτικά σε χωράφια της Θράκης παρουσιάστηκε αποκλειστικά στην “Αγροτική Ματιά” (web tv)

Μία νέα προοπτική ,ένα παράθυρο ελπίδας ανοίγει το Πρόγραμμα “Νέα Γη” που υλοποιείται στη Θράκη ,σε Ροδόπη και Ξάνθη σε πρώτη φάση όπου ,πιλοτικά ,σε λίγα στρέμματα αρχικά έχει ξεκινήσει η καλλιέργεια της στέβιας σε χωράφια που μέχρι πρότινος ήταν σπαρμένα με καπνά .Η αρχή έγινε από το Δοκό και φέτος θα συνεχιστεί σε 200 στρέμμα τα περίποου χωράφια μιάς και το ενδιαφέρον των παραγωγών είναι αξιοσημείωτο.

Στην εκπομπή “Αγροτική Ματιά ” της ALFA TV και στους Σάκη Αντωνίου και Κυριάκο Κρόκο μίλησαν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ο Δνων σύμβουλος της “STEVIA HELLAS” Χρήστος Σταμάτης και ο συνεργάτης του προγράμματος στη Ροδόπη Δνων Σύμβουλος της GREEN ROAD” Ταρκάν Μουσταφά. Μάλιστα παρουσιάστηκαν και εικ΄νες από την καλλιέργεια .

Οπως ειπώθηκε η στέβια είναι ένα πολυετές φυτό ,έχει δηλαδή παραγωγική ζωή τα χρόνια. Τον πρώτο χρόνο ο παραγωγός παίρνει μία κοπή ενώ από την δεύτερη χρονιά και για χρόνια από 2.Το φυτό φύεται με τον ίδο τρόπο όπως ο καπνός ενώ αρχικά χρησιμοποιούνται σπορεία (χασλαμάδες) και στη συνέχεια τα νεαρά φυτά ,τον Μάιο τοποθετούνται στο χωράφι. Η στέβια έχει μικρότερες απαιτήσεις σε νερό μιας και με την χρηματοδότηση της ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ το πότισμα γίνεται μόνο με σταγόνα ενώ δεν χρησιμοποιούνται καθόλου χημικά .Η παραγωγή ανα κοπή μπορεί να φτάσει τα 300 το στρέμμα με το σύνολο της παραγωγής να απορροφάται από την εταιρεία .Το ενδεικτικό κόστος για συμβατική στέβια φτάνει ,ανάλογα με την ποιότητα τα 3 ευρώ το κιλό ενώ η βιολογική μπορεί να δώσει και 4,5 ευρώ το κιλό.

Η στέβια ταιριάζει απόλυτα στην φιλοσοφία της νέας ΚΑΠ που ζητά λιγότερη σπατάλη νερού και φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές και επιλογές καλλιέργειών .

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκπομπή εδώ

Back to top button