“Καιρικά Νέα Θράκης”: ολόκληρο το 2022 έβρεξε λιγότερο από τους 3 τελευταίους μήνες του 2021

Ενδιαφέροντα και ταυτόχρονα ανησυχητικά στοιχεία για τον καιρό και κυρίως τον υετό τη βροχόπτωση δηλαδή που σημειώθηκε στη Ροδόπη πέρσι, παρουσίασε πριν από λίγη ώρα ο Δημήτρης Ευγενίδης της ομάδας διαχειριστών “Καιρικά Νέα Θράκης” σε σχετική ανάρτηση .Να σημειωθεί ότι η ομάδα έχει εγκαταστήσει δύο σταθμούς μέτρησης στη Νυμφαία και την Κερασιά του Σώστη από όπου συλλέγει μετεωρολογικά στοιχεία για την περιοχή. Οι σταθμοί που εγκαταστάθηκαν τους τελευταίους μήνες του 2021 έδειξαν πως οι βροχές που έπεσαν στο βουνό πέρσι όπου συνήθως βρέχει περισσότερο από τον κάμπο ήταν πραγματικά ελάχιστες .Μάλιστα σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία στη Νυμφαία αλλά και στην Κερασιά έβρεξε το 2022 όσο έβρεξε μόνο τους 3 τελευταίους μήνες του 2021!

Στην τραγική αυτή κλιματική κατάσταση θα πρέπει να προσθέσουμε ως παράμετρο και την φωτιά στο Παπίκιο που έκαιγε επί ένα μήνα περίπου δοκιμάζοντας τις αντοχές του περιβάλλοντος και των μηχανισμών της πολιτείας .

Τεκμηριώνεται και στατιστικά η εικόνα που έχουμε για την περιοχή και όχι μόνο…

Η ανάρτηση ακολουθεί:

Όπως γνωρίζετε οι περισσότεροι, το 2021 τοποθετήθηκαν δύο ορεινοί σταθμοί στην Ροδόπη στην περιοχή της Κερασιάς 560m και στην νυμφαία Ροδόπης δίπλα στα ελληνο βουλγαρικά σύνορα σε υψόμετρο 650m.

Χθες καταγράψαμε τα πρώτα ετήσια καιρικά δεδομένα από τους δύο σταθμούς και τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικα. Το 2022 πιθανόν να είναι από τις χειρότερες χρονιές όσον αφορά τον υετό που έπεσε, όχι μόνο σε πεδινές περιοχές αλλά και στα ορεινά μας.

Πάμε λοιπόν να δούμε τα νούμερα που μας έδωσαν οι σταθμοί τους τελευταίους μήνες του 21 αλλά και ολόκληρο το 22.

Στην Νυμφαία Ροδόπης ο ετήσιος υετός που κατέγραψε ο μετεωρολογικός σταθμός είναι 742.4mm.Για να καταλάβετε πόσο άσχημη χρόνια ήταν από άποψη υετού,η αντίστοιχη 3μηνη μέτρηση από 6 Οκτωβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 21(λιγότερο από 3μηνες δλδ) ήταν 696.1mm.Δλδ ο ετήσιος υετός του 2022 ήταν σχεδόν ίσος με τον τριμηνιαίο του 21.

Στα υπόλοιπα στοιχεία, η Νυμφαία είχε 12 μέρες ολικού παγετού δλδ ο υδράργυρος δεν ξεπέρασε τους μηδέν βαθμούς για αυτές τις μέρες, ενώ η χαμηλότερη θερμοκρασία που κατέγραψε ο σταθμός ήταν -9.2 στις 13/1/22.

Τα στοιχεία είναι ακόμη χειρότερα για τον σταθμό Κερασιάς.

Ο ετήσιος υετός πού κατέγραψε ο σταθμός είναι μόλις 445.9mm,ενώ η αντίστοιχη 3μηνη μέτρηση για την περίοδο 16/9/21 έως 31/12/21 ήταν 551.3mm.

Όπως συμπεραίνετε ολόκληρο το έτος του 22 έβρεξε λιγότερο από τους τελευταίους 3 μήνες του 21.

Τέλος στα υπόλοιπα στοιχεία του σταθμού Κερασιάς είχαμε μόνο μια μέρα ολικού παγετού ενώ η χαμηλότερη θερμοκρασία ήταν -8.1 στις 25/1/22.

Ας ελπίζουμε ότι το 23 θα αναπληρωθεί ο χαμένος υετός του προηγούμενου έτους.

Exit mobile version