ΚορυφαίαΕλλάδαΠολιτισμός

Και η Θρακιώτικη παραδοσιακή φορεσιά πλέον στην Προεδρική Φρουρά!

Με αφορμή την επέτειο της 100ετίας από την ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό ,η Προεδρεία της Δημοκρατίας μετά και από πολύχρονες και συντονισμένες ενέργειες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων ,ενέταξε την ανδρική θρακιώτικη φορεσιά στις παραδοσιακές ενδυμασίες της Προεδρικής Φρουράς.

Η επίσημη παρουσίαση της στολής η οποία θα φοριέται από τα μέλη της Προεδρικής φρουράς σε επετειακές για τη Θράκη ημερομηνίες έγινε σήμερα σήμερα(17 12 2019) στην Αθήνα παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και επισήμων από ολόκληρη τη Θράκη συμπεριλαμβανομένων βουλευτών ,του Περιφερειάρχη ,Αντιπεριφερειαρχών και Δημάρχων.

Ποια είναι η φορεσιά

Η Θρακιώτικη φορεσιά ,η 6η παραδοσιακή στην Φρουρά είναι η παραδοσιακή μαύρη φορεσιά που έχει φορεθεί σε όλη την Θράκη και θεωρείται η πλέον αντιπροσωπευτική ενώ έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και ειδική επιτροπή της Προεδρίας. Περιλαμβάνει μαύρο ποτούρι, άσπρο πουκάμισο, μαύρο γιλέκο, και κόκκινο ζωνάρι με άσπρες κάθετες ρίγες. Το κεφάλι κοσμεί σαρίκι και συμπληρώνεται με το σακάκι .Τη στολή συμπληρώνει παροδοσιακό σπαθί από το Σουφλί ,προσφορά της οικογένειας Μπουρουλίτη ,αντίγραφο αυθεντικού.

Να σημειωθεί ότι η στολή θα φοράται από την Προεδρική Φρουρά την 14η Μαΐου με πρώτη αυτήν του 2020 ,την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση…

Στην τελετή παρόντες ήταν ο βουλευτής Ροδόιπης του ΣΥΡΙΖΑ Τάκης Χαρίτου και ο Δήμαρχος Κομοτηναίων Γιάννης Γκαράνης .Ο πρώτος τόνισε μεταξύ άλλων πως :

«Αποτελεί λοιπόν για μας τους Θρακιώτες τιμή που η Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας με τη σημερινή εκδήλωση περιβάλει με το κύρος της και προσδίδει διαστάσεις εθνικής εμβέλειας στον εορτασμό των εκατό χρόνων από την ενσωμάτωση της Θράκης στην Ελληνική Επικράτεια. Γεγονός που έχει έναν πολύ ισχυρό συμβολισμό στήριξης της περιοχής, διασφαλίζει την σταθερότητα και την ασφάλεια, σε μια περίοδο αστάθειας όπως σημερινή.

Στην επέτειο των εκατό χρόνων και με αφορμή τις μνήμες που μας φέρνει η παρουσίαση της παραδοσιακής Θρακιώτικης φορεσιάς, είναι ευκαιρία να αναστοχαστούμε ως κοινωνία  τα όσα διαδραματίστηκαν  καθ΄ όλη αυτή την πυκνή  σε γεγονότα ιστορική  περίοδο, τα βήματα προόδου που σημειώθηκαν, αλλά και να μιλήσουμε με ειλικρίνεια απέναντι στον καθρέφτη της εκατονταετούς ιστορίας μας για τις αναξιοποίητες δυνατότητες και τα σημερινά ελλείμματά μας, αναπτυξιακά, κοινωνικά, δημοκρατικά και πολιτιστικά. »

Back to top button