ΚοινωνίαΕλλάδαΚορυφαία

Ιλχάν Αχμέτ: ερώτηση για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στην Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σε καθεστώς ανασφάλειας και αγωνίας τελούν χιλιάδες εργαζόμενοι του Δημόσιου Τομέα, ενόψει της εξαγγελθείσας τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, που θέτει εν αμφιβόλω τη λήψη του για μεγάλο μέρος των νυν δικαιούχων.
Ενόψει του γεγονότος αυτού η Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής κατέθεσε σήμερα ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κ. Χατζηδάκη, Εσωτερικών, κ. Μ. Βορίδη και Υγείας, κ. Αθ. Πλεύρη.

Την ερώτηση συνυπογράφει ο βουλευτής Ροδόπης, Ιλχάν Αχμέτ.

Το κείμενο της Ερώτησης

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:  1) τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα

      2) τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κ. Χατζηδάκη

3) τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Μ. Βορίδη

4) τον Υπουργό Υγείας, κ. Αθ. Πλεύρη

Θέμα: Σεβασμός στους εργαζομένους στην πρώτη γραμμή της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Σε καθεστώς ανασφάλειας και αγωνίας τελούν χιλιάδες εργαζόμενοι του Δημόσιου Τομέα, ενόψει της εξαγγελθείσας τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, που θέτει εν αμφιβόλω τη λήψη του για μεγάλο μέρος των νυν δικαιούχων.

Όλα ξεκίνησαν, ως γνωστόν, επί της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με το άρθρο 18 του νόμου 4354/2015, που εν συνεχεία πολλάκις τροποποιήθηκε.

Στην παρ.1, ως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 396 του ν.4512/2018, προβλέφθηκε η σύσταση Επιτροπής αρμόδιας για την επεξεργασία και υποβολή πρότασης μεταρρύθμισης του καθεστώτος χορήγησης επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.Η Επιτροπή συγκροτήθηκε αρχικώς το Μάρτιο του 2018 με Κοινή Υπουργική Απόφαση των κ.κ. Π. Σκουρλέτη, Ε. Αχτσιόγλου, Γ. Χουλιαράκη, Α. Ξανθού και Ο. Γεροβασίλη.

Σύμφωνα με την παρ.10 του προμνησθέντος άρθρου, ως ισχύει, με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών, Εργασίας& Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας προσδιορίζονται οι δικαιούχοι, το ύψος και οι όροι και προϋποθέσεις καταβολής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, λαμβάνοντας υπόψη τη γνωμοδότηση της Επιτροπής.

Μεσολάβησαν διαδοχικές Τροπολογίες με παρατάσεις του χρονικού ορίου εντός του οποίου η Επιτροπή όφειλε να ολοκληρώσει το έργο της.

Ώσπου, φθάσαμε πλέον στην τελική ευθεία, με την Επιτροπή να ολοκληρώνει τη Γνωμοδότησή της και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκη, να τη διαβιβάζει επισήμως στην ΑΔΕΔΥ και στη ΓΣΕΕ με την αριθμ. 35/18.1.2022 Επιστολή του.

Η ΑΔΕΔΥ, όπως αναφέρει «με αφορμή το πόρισμα της Διυπουργικής Επιτροπής, με το οποίο μηδενίζεται το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε 15.300 Υπαλλήλους που το λαμβάνουν σήμερα και περικόπτεται δραστικά σε δεκάδες χιλιάδες άλλους», έχει κηρύξει στάση εργασίας για την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου, διεκδικώντας, μεταξύ άλλων, «1) Άμεση απόσυρση του απαράδεκτου πορίσματος της επιτροπής, 2) Καμία περικοπή του επιδόματος από κανέναν εργαζόμενο, που το λαμβάνει σήμερα, 3) Επέκταση της χορήγησης του επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους κλάδους ή ειδικότητες που εργάζονται σε ανθυγιεινές συνθήκες, 4) Επέκταση του επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους κλάδους ή ειδικότητες που εργάζονται στις ίδιες συνθήκες, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας τους (μόνιμοι ή συμβασιούχοι), 5) Γενναία αύξηση του ποσού, από τον κρατικό προϋπολογισμό, που χορηγείται για το επίδομα.».

Αντιστοίχως, η ΓΣΕΕ απέστειλε Επιστολή στους συναρμόδιους Υπουργούς, επισημαίνοντας ότι είναι «μη αποδεκτή επιστημονικά, τεχνικά, πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά η Κυβερνητική πρόταση για τις αλλαγές στο Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας στο Δημόσιο και ιδιαίτερα στους ΙΔΑΧ και τους συμβασιούχους».

Εντύπωση προκαλεί, μεταξύ άλλων, το γεγονός ότι στο πόρισμα της Επιτροπής τονίζεται πως «κατά την εκτέλεση του έργου της η Επιτροπήαντιμετώπισε σοβαρούς περιορισμούς».

Αξίζει, ενδεικτικά, να παραθέσουμε δύο από αυτούς:

– «τη σχεδόν παντελή έλλειψη στοιχείων, μετρήσεων και δεδομένων, που αφορούν τη νοσηρότητα και την εν γένει επικινδυνότητα στους χώρους / κλάδους / ειδικότητες του Δημόσιου Τομέα»

– «το πολυάριθμο των ειδικοτήτων και κλάδων που απασχολούνται στον Δημόσιο Τομέα, την ποικιλομορφία και την ιδιαιτερότητα των εργασιών, καθώς και τον λανθασμένο τρόπο αποτύπωσης των ειδικοτήτων και των κλάδων των εργαζομένων στα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου».

Υπογραμμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια, το Κίνημα Αλλαγής, δεδομένης της πανδημίας, ως μία συμβολική και απολύτως ελάχιστη αναγνώριση του τιτάνιου έργου όσων είναι στη πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, έχει καταθέσει επανειλημμένως Τροπολογία για την ένταξη αυτών στον Πίνακα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.

Ειδικότερα, με την Τροπολογία της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας προτεινόταν ο Κανονισμός Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΚΒΑΕ), που εκδόθηκε με βάση το ν. 3863/2010, να επεκταθεί και να ισχύει για όλους τους εργαζόμενους, ιατρικό, νοσηλευτικό, επιστημονικό, τεχνολογικό, υγειονομικό και βοηθητικό προσωπικό σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα, Κλινικές, Μικροβιολογικά, Βιοχημικά, Ακτινολογικά και Ακτινοθεραπευτικά Εργαστήρια, Υγειονομικές Μονάδες, Κέντρα Υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) αλλά και νοσηλευτικών μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (Στρατιωτικά Νοσοκομεία, ΚΙΧΝΕ-Ιατρεία μονάδων σχηματισμών και πλοίων), καθώς και τα πληρώματα ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, τους εργαζόμενους του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας, των Μονάδων Πρόνοιας συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών δομών, υπηρεσιών και κοινωνικών προγραμμάτων των Δήμων, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, των υπηρεσιών καθαριότητας κ.λπ., ανεξαρτήτως του φορέα κύριας ασφάλισης (πλέον ενταχθέντα στον ΕΦΚΑ) από τον οποίο προέρχονται.

 Θα αποκαθιστούσε έτσι μια ακραία και αδικαιολόγητη δυσμενή διάκριση, συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην εμπέδωση και αποκατάσταση της ισονομίας και της δικαιοσύνης.

Η Κυβέρνηση με κυνικότητα επέμεινε στην απόρριψή της.

Δεδομένου ότι το περιεχόμενο του πορίσματος της Επιτροπής έχει προκαλέσει δικαιολογημένη αγωνία και διάχυτη αναστάτωση σε χιλιάδες Δημόσιους και Δημοτικούς Υπαλλήλους,μια κατάσταση που επικρατεί ήδη από το 2015, αλλά έχει κορυφωθεί μετά την επίσημη δημοσιοποίηση της τελικής Γνωμοδότησης και όσο πλησιάζει η στιγμή έκδοσης της Κ.Υ.Α.,

Δεδομένου ότι το ζήτημα αφορά εργαζομένους που χρήζουν σεβασμού, στήριξης και έμπρακτης αναγνώρισης του έργου τους, καθώς προσφέρουν, υπό αντίξοες συνθήκες, καθημερινά τα μέγιστα σε όλους μας κατά την άσκηση πλήθους κομβικών αρμοδιοτήτων υπέρ των πολιτών. Πρόκειται για παρέμβαση, η οποία επηρεάζεισυνανθρώπους μας που θέτουν τον εαυτό τους σε συνεχή κίνδυνο, όπως ενδεικτικά οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των Δήμων, οι σχολικές καθαρίστριες, υπάλληλοι κοινωνικών δομών κλπ,

Δεδομένου ότι βρισκόμαστε στη δίνη μιας πολύπλευρης υγειονομικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, στο πλαίσιο της οποίας θα ήταν αδιανόητη οποιαδήποτε επιπλέον περικοπή των πάσης φύσεως οικονομικών απολαβών των Υπαλλήλων,

Δεδομένου ότι είναι ανεπίτρεπτο να επιχειρείται μεταβολή του νομικού πλαισίου με ατεκμηρίωτους πειραματισμούς και «σχεδόν παντελή έλλειψη στοιχείων, μετρήσεων και δεδομένων», πολύ περισσότερο “μεταρρύθμιση” του καθεστώτος χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας,η οποίαανατρέπειτον οικονομικό προγραμματισμό χιλιάδων συμπολιτών μας, που παρέχουν ανεκτίμητες υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο,

Δεδομένου ότι η παρ.10 άρθρου 18 του ν.4354/2015, ως ισχύει, προβλέπει ότι οι δικαιούχοι, το ύψος, οι όροι και οι προϋποθέσεις καταβολής του επιδόματος θα προσδιοριστούν με Κ.Υ.Α., δηλαδή χωρίς ψήφιση αυτών από το Ελληνικό Κοινοβούλιο,

Ερωτώνται οι κ.κ.Υπουργοί:

  1. Ποιο θα είναι το περιεχόμενο της “μεταρρύθμισης” του καθεστώτος χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας;
  2. Σκοπεύετε να υιοθετήσετε τη Γνωμοδότηση της Επιτροπής ως έχει, και, εάν ναι, συγκεκριμένα ποιο από τα σενάρια που αναγράφονται σε αυτήν;
  3. Θα προχωρήσετε στην έκδοση της σχετικής K.Y.A., ενώ αρμοδίως καταγράφεται «σχεδόν παντελή έλλειψη στοιχείων, μετρήσεων και δεδομένων, που αφορούν τη νοσηρότητα και την εν γένει επικινδυνότητα στους χώρους / κλάδους / ειδικότητες του Δημόσιου Τομέα»;
  4. Προτίθεστε να ικανοποιήσετε τις διεκδικήσεις της ΑΔΕΔΥ και τις ΓΣΕΕ επί του θέματος;
  5. Για ποιο λόγο η Κυβέρνηση, υπό συνθήκες υγειονομικής κρίσης, απορρίπτει διαρκώς την προαναφερθείσα Τροπολογία μας, για ελάχιστη έμπρακτη στήριξη εργαζομένων της 1ης γραμμής;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Ευαγγελία Λιακούλη

Μιχάλης Κατρίνης

Αντωνία Αντωνίου

Γεώργιος Αρβανιτίδης

Ιλχάν Αχμέτ

Νάντια Γιαννακοπούλου

Χρήστος Γκόκας

Γιώργος Καμίνης

Χαράλαμπος Καστανίδης

Βασίλης Κεγκέρογλου

Χαρά Κεφαλίδου

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Δημήτριος Κωνσταντόπουλος

Ανδρέας Λοβέρδος

Γιώργος Μουλκιώτης

Μπουρχάν Μπαράν

Δημήτριος Μπιάγκης

Απόστολος Πάνας

Γιώργος Παπανδρέου

Ανδρέας Πουλάς

Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης    

Γιώργος Φραγγίδης

Back to top button