Ιατρικός Σύλλογος Ροδόπης για τα self tests:”Το αρνητικό αποτέλεσμα δεν σημαίνει ότι κάποιος δεν έχει μολυνθεί από τον ιό”

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Ροδόπης τονίζοντας την ανάγκη τήρησης των προβλεπόμενων μέτρων ακόμη και όταν τα τεστ εμφανίζουν αρνητικό αποτέλεσμα

“Ο Ιατρικός Σύλλογος Ροδόπης, με αφορμή την υποχρέωση διενέργειας των self-test τόσο από τους μαθητές Λυκείου για την προσέλευσή τους στο σχολείο, όσο και από διάφορες κατηγορίες εργαζομένων για την προσέλευση στην εργασία τους, θα ήθελε να τονίσει τα εξής:


Τα self-test έχουν ως κύριο σκοπό την ανίχνευση ασυμπτωματικών φορέων του ιού SARS-COV-2. Είναι ένα μέσο που βοηθά και στην έγκαιρη ανίχνευσή του ιού και στην επιδημιολογική του καταγραφή. Πρέπει να γίνει σαφές ότι στην περίπτωση που εκτελέσουμε το τεστ και μας βγάζει αρνητικό αποτέλεσμα, δεν επαναπαυόμαστε, αλλά συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, κρατώντας αποστάσεις, φορώντας μάσκα και εφαρμόζοντας καλή υγιεινή στο πλύσιμο των χεριών. Το αρνητικό αποτέλεσμα δεν σημαίνει ότι κάποιος δεν έχει μολυνθεί από τον ιό. Ειδικότερα, αν ο ασθενής έχει χαμηλό ιικό φορτίο, υπάρχει περίπτωση να μην ανιχνευθεί ο ιός με το self-test.
Στην περίπτωση που εκτελέσουμε το τεστ και μας βγάζει θετικό αποτέλεσμα, θα πρέπει αυτό να επιβεβαιωθεί σε μικροβιολογικό εργαστήριο. Παραμένουμε σε καραντίνα μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος της μοριακής εξέτασης από το εργαστήριο.
Αν έχουμε συμπτώματα, όπως πυρετό, βήχα, απώλεια γεύσης ή οσμής, καταβολή, θα πρέπει να απευθυνόμαστε αμέσως στον γιατρό μας.
Ιδιαίτερη προσοχή δίνουμε στις οδηγίες του self-test, στη σωστή λήψη του δείγματος, στη σωστή εκτέλεση του τεστ, στη σωστή απόρριψή του σε σακουλάκι αποσφράγισης.
Επισημαίνουμε ότι τόσο η σωστή εκτέλεση των self-test, όσο και η καταγραφή του αποτελέσματος στην αντίστοιχη ιστοσελίδα, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την αποτελεσματική λειτουργία τους σαν όπλο για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού SARS-COV-2″.

Exit mobile version