ΕλλάδαΚοινωνία

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η «Πολιτική Προστασία»

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κοκολάκης
τ. Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας

Δεν είχα σκοπό να γράψω μέσα στην κρίση του κορονοϊού ένα τέτοιο άρθρο….! Όμως δεν άντεξα….!

Ό λόγος ότι τίποτα δεν ακούγεται για την «αληθινή» Πολιτική Προστασία….!

Επιτρέψτε μου λοιπόν να συγχαρώ για την προσπάθεια αντιμετώπισης του κορονοϊού και τις Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, των Περιφερειών και των Δήμων για τις διάφορες δράσεις στο χώρο ευθύνης τους, όπως απολυμάνσεις δημόσιων χώρων, φύλαξη δημόσιων χώρων και αποτροπή συγκέντρωσης κοινού σε αυτούς, ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση των πολιτών τόσο για τα μέτρα αυτοπροστασίας, καθώς και για τα όσα συμβαίνουν στο χώρο ευθύνης τους, γιατί ενεργός και συμμέτοχος πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης, κ.ά.

Να σας υπενθυμίσω, μιας και το έχω γράψει πολλές φορές, ότι Πολιτική Προστασία δεν είναι μόνο η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αλλά και οι προαναφερόμενες Υπηρεσίες.

Είναι γνωστό στον Ελληνικό λαό ότι από το 1996 που άρχισε να λειτουργεί η Πολιτική Προστασία στην χώρα μας και μέχρι σήμερα οι Γενική Γραμματεία χάραζε με τις εγκυκλίους της τις δράσεις και παρείχε οδηγίες, σύμφωνες με τις σχετικές νομοθεσίες των διαφόρων υπουργείων, όμως την υλοποίηση όλων αυτών την εξειδίκευαν σε τοπικό επίπεδο στο χώρο ευθύνης τους οι τοπικές Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας.

Να σας υπενθυμίσω ότι όλες αυτές οι Υπηρεσίες δεν ανήκουν στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αλλά στο Τοπικό Φορέα τους (Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Περιφέρεια, Δήμος).

Όμως αυτοί είναι που τρέχουν όλα αυτά τα 25 χρόνια σε όλες τις καταστροφές και σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς και τις εθελοντικές οργανώσεις, πετυχαίνουν την μείωση των δυσμενών επιπτώσεων.

Είναι αυτοί που δικαίως φορούν και αυτοί το σήμα της Πολιτικής Προστασίας στο στήθος τους…!

Είναι αυτοί που μάχονται πολλά χρόνια τώρα και αντιμετωπίζουν τα στοιχειά της φύσης…!

Να σας επισημάνω ότι η νομοθεσία (Ν. 3013/02 και Ν.3852/10) καθόριζε ότι ο Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος έχουν την ευθύνη πρόληψης, ετοιμότητας, αντιμετώπισης και αποκατάστασης στο χώρο ευθύνης τους και οι Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του φορέα τους ήταν αυτή που υλοποιούσε αυτή την ευθύνη με διάφορες δράσεις, αξιοποιώντας τα υλικά, τα μέσα και το ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής τους.

Δυστυχώς ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κος Ν. Χαρδαλιάς, ενώ μας καλησπερίζει κάθε απόγευμα από τη Πολιτική Προστασία, δεν φρόντισε να πάρουν και οι πρώην συνάδελφοί μου και συνεργάτες μου στις τοπικές Υπηρεσίες, και αυτοί το επίδομα των 800 ευρώ… παρά μόνο οι υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας….!

Δεν του αρμόζει ο τίτλος του θεατρικού έργου του Άρθουρ Μίλλερ «Ήταν όλοι τους παιδιά μου»…

Δυστυχώς δεν αναγνωρίζετε κε Υφυπουργέ τον κόπο αυτών των ανθρώπων….

Η Ελλάδα γνωρίζει ότι Πολιτική Προστασία είναι αυτή που βλέπει όλα τα χρόνια στον τόπο των καταστροφών! Χάρις σε αυτά τα άτομα κε Υφυπουργέ υπάρχει η Πολιτική Προστασία της δράσης και της επέμβασης!

Δεν είναι μόνο η Γενική Γραμματεία των εγκυκλίων….!

Και μη νομίζετε ότι δεν είναι στις αρμοδιότητές τους όλες οι προαναφερόμενες ενέργειες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, ενώ παράλληλα προετοιμάζονται και σχεδιάζουν για τις δασικές πυρκαγιές,

– 1η Μάη ξεκινά η φετινή αντιπυρική περίοδος… – ενώ ήδη ζήσαμε στην «εποχή» του κορονοϊού το σεισμό της Πάργας και τις καταστροφικές πλημμύρες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και οι τοπικές Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας ήταν εκεί στα πλαίσια της αντιμετώπισης….

Διαβάζοντας όμως και το νέο νόμο ( N.4662/20) αναφέρει στα άρθρα 20 και 21 για τις Αυτοτελείς Διευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειών και των αντίστοιχων Αυτοτελών Τμημάτων των Δήμων ως προς τις αρμοδιότητες των Υπηρεσιών:

α. Συντονίζει, κατά χωρική αρμοδιότητα, το έργο της πολιτικής προστασίας σχετικά με την πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση και αποκατάσταση των καταστροφών, σύμφωνα με τις μεθόδους οργάνωσης, τα όργανα και την κατανομή αρμοδιοτήτων που προβλέπονται στις διατάξεις του παρόντος.

γ. Προγραμματίζει και υλοποιεί δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για ζητήματα πολιτικής προστασίας.

δ. Αναλαμβάνει κάθε αναγκαία πρωτοβουλία, ενέργεια και δράση για τη συνδρομή του Π.Ε.Σ.Ο.Π.Π.

και των λοιπών εμπλεκόμενων φορέων σε επίπεδο αναγνώρισης, εκτίμησης και ανάλυσης της επικινδυνότητας εκδήλωσης καταστροφών.

Ανάλογα με την κάθε περιοχή και τα κρούσματά της πραγματοποιεί διάφορες δράσεις υπό την καθοδήγηση είτε του/της Περιφερειάρχη, είτε του/της Δημάρχου, την συνεργασία των δομών υγείας της περιοχής, ενώ αξιοποιώντας τα social media ενημερώνει και θωρακίζει την τοπική κοινωνία, παίρνει πρωτοβουλίες, προτείνει εκτιμά και αναλύει για πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις…

Συγχαρητήρια λοιπόν αγαπητοί πρώην συνάδελφοι και καλή δύναμη!

Δημοσιεύτηκε στο vimapress.gr

Back to top button