ΚορυφαίαΠολιτισμόςΡΟΗ ΝEWS WEB TVΤοπικές ειδήσεις

Γέφυρα Πολυάνθου :ένα ακόμη “χαμένο” μνημείο της Ροδόπης(βίντεο)

Κάποιες εκατοντάδες μέτρα δίπλα στην πεσμένη γέφυρα του Πολυάνθου στέκεται σε πείσμα των καιρών και σε ειρωνεία της νεώτερης τεχνικής προόδου ,η γέφυρα του Πολυάνθου.

H γέφυρα Πολύανθου είναι μια γέφυρα περίπου 4 αιώνων που αρχικά θεωρούνταν μεσαιωνική ή βυζαντινή όπως αναγράφουν οι σχετικές πινακίδες αλλά το Υπουργείο Πολιτισμού την χαρακτηρίζει ως χαρακτηριστικό δείγμα οθωμανικής αρχιτεκτονικής σίγουρα χτισμένη από το χέρι Ηπειρωτών μαστόρων . . Πρόκειται για ένα γεφύρι με τρία τόξα και έχει κατεύθυνση από δύση προς ανατολή. Το κυρίως τόξο της γέφυρας έχει άνοιγμα 21,80 μέτρα και ύψος 12 μέτρα ενώ το ανατολικό τόξο έχει άνοιγμα 17 μέτρα. Στην ευρύτερη περιοχή έχουν εντοπιστεί θέσεις με προχριστιανικές αρχαιότητες όπως μια τρίκλιτη παλαιοχριστιανική βασιλική η αλλά και το βυζαντινό κάστρο του Πολύανθου που ελάχιστα έως καθόλου αναδειχθεί έως σήμερα.

Ένα ακόμη μνημείο χαμένο ,δυστυχώς .Ο δρόμος που οδηγεί σε αυτό είναι κακοτράχαλος,καμία πινακίδα φυσικά ούτε κάποια πρόβλεψη για πληροφοριακό υλικό .Και το τοπίο με το άγριο ανάγλυφο και τον Κομψάτο να το διασχίζει πραγματικά μοναδικό και αξεπέραστο .Να σημειωθεί ότι η γέφυρα είναι και το σύμβολο του Δήμου Ιάσμου που και ως τέτοιο θα έπρεπε διαχρονικά να τύχει μεγαλύτερης προσοχής και ανάδειξης .

Back to top button