Φυσικό αέριο: από την Άνοιξη ανοίγει ψηφιακή πλατφόρμα για όσους θέλουν να συνδεθούν με το δίκτυο

Από την Άνοιξη, σε λίγους μήνες δηλαδή, θα ανοίξει μία ψηφιακή πλατφόρμα στην σελίδα της ΔΕΔΑ ,της εταιρείας δηλαδή διανομής του φυσικού αερίου στην χώρα για τα νοικοκυριά εκείνα αλλά και τις επιχειρήσεις ,που θα θελήσουν  να συνδεθούν με το δίκτυο του αερίου στις μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας όπως η  Αλεξανδρούπολη Κομοτηνή κα. Αυτό αποκάλυψε μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τhrakinet και στον Σταύρο Παπαδόπουλο ο Δνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ Μάριος Τσάκας.

Ο ίδιος μιλώντας για το χρονοδιάγραμμα του έργου τόνισε ότι ο διαγωνισμός για τις εργολαβίες στις 18 πόλεις της χώρας ,μεταξύ των οποίων και οι πρωτεύουσες των νομών της Περιφέρειας ΑΜΘ και η Ορεστιάδα βγαίνουν στον αέρα μέχρι το τέλος του Φλεβάρη  ενώ εκτίμησε ότι τα έργα θα προχωρήσουν με ταχύτατους ρυθμούς ώστε μέχρι το τέλος του 2020 να έχουμε και τις πρώτες συνδέσεις στα σπίτια και τις επιχειρήσεις που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον!

Αποκάλυψε ότι ήδη στις μελέτες υπάρχει ένας βασικός σχεδιασμός που περιλαμβάνει τον ¨κορμό» του δικτύου πάνω στον οποίο θα δημιουργηθούν οι διακλαδώσεις ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα σημειωθεί από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις οι οποίοι θέλουν να συνδεθούν με το δίκτυο.

Της αρχικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος ,που θα είναι όλη ψηφιοποιημένη ,θα ακολουθεί η αίτησή τους και η αποτύπωσή της στο χάρτη .Έτσι η εταιρεία θα αποφασίζει ,ανάλογα με τον αριθμό των αιτήσεων ,προς τα πού να επεκτείνει το δίκτυο.

Σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου για την επικείμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΔΑ ο κ Τσάκας τόνισε πως όχι μόνο δεν κινδυνεύει το πρόγραμμα της επέκτασης αλλά αντιθέτως θα τονωθεί ακόμη περισσότερο με τα ιδιωτικά κεφάλαια που θα επενδυθούν σε αυτό από τους ιδιώτες στρατηγικούς επενδυτές της ΔΕΦΑ και της ΔΕΔΑ.

Τέλος απαντώντας στο ερώτημα για την εξοικονόμηση του κόστους θέρμανσης που θα έχει αυτός που θα επιλέξει την σύνδεσή του με το φυσικό αέριο  σχέση με το πετρέλαιο ,ο ίδιος την προσδιόρισε στο 30 με 40%.

Όσο για το κόστος της σύνδεσης ,που θα επιβαρύνει όσους επιλέξουν να συνδεθούν τοποθετώντας τον σχετικό λέβητα στο σπίτι τους αφού μέχρι εκεί η όλη διαδικασία είναι δωρεάν ,ο κ Τσάκας αποκάλυψε ότι υπάρχει μία συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο και το Υπουργείο, ώστε να τρέξει παράλληλα και ένα πρόγραμμα επιδότησης του κόστους εγκατάστασης προκειμένου να επιβαρυνθεί όσο λιγότερο ο καταναλωτής .

Παρακολουθείστε την ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο link παρακάτω μεταξύ 5ου και 15ου λεπτού

Exit mobile version