Φόρος τιμής στους 29 Ξυλαγανιώτες από τον σπαρταθλητή Στέργιο Αράπογλου που διέρχεται από τις σημαντικότερες μαρτυρικές πόλεις της Ελλάδας

Τον Στέργιο Αράπογλου, γενικό χειρουργό της πανεπιστημιακής χειρουργικής κλινικής του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και σπαρταθλητή υποδέχθηκαν σήμερα Πέμπτη 6 Απριλίου στο μνημείο των 29 πεσόντων Ξυλαγανιωτών ο Δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος και εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων. Ο κ. Αράπογλου στο πλαίσιο του δρομικού εγχειρήματος του, διέρχεται από τις σημαντικότερες μαρτυρικές πόλεις και χωριά της Ελλάδας που υπέστησαν Ολοκαυτώματα για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα.  

Θα διανύσει τρέχοντας περισσότερα από 3.000 χλμ στην Ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη με σκοπό να υποστηρίξει πρόταση προς το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων να διδάσκονται οι μαθητές την ιστορία και τις επιπτώσεις των Ολοκαυτωμάτων που συνέβησαν στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1940 – 1945.

Τον κ. Αράπογλου για την προσπάθεια του να αναδείξει την Ξυλαγανή ως μαρτυρική πόλη συνεχάρη και δήλωσε τη στήριξη του ο Δήμαρχος, σημειώνοντας πως η 6η Απριλίου είναι η επέτειος σύλληψης των ηρώων συμπατριωτών μας που εκτελέσθηκαν από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής τρεις ημέρες αργότερα, στις 9 Απριλίου 1944. «Αξιότιμε κ. Αράπογλου, σας καλωσορίζουμε και σας συγχαίρουμε θερμά ελπίζοντας πως το παράδειγμά σας θα το μιμηθούν και άλλοι συνάνθρωποί μας στο παρόν αλλά και στο μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά στον σύντομο χαιρετισμό του κατά την υποδοχή του κ. Αράπογλου στο μνημείο.

Ο κ. Αράπογλου κατέθεσε στεφάνι και ανέγνωσε τα ονόματα των 29 πεσόντων. Η Δημοτική Αρχή σε ένδειξη αναγνώρισης του έργου του, του προσέφερε αναμνηστικά καθώς και συμβολικά δώρα. 

Τέλος, να σημειωθεί πως την Κυριακή 23 Απριλίου 2023 θα πραγματοποιηθεί στην Ξυλαγανή, στο μνημείο Πεσόντων, η καθιερωμένη τελετή μνήμης για τους 29 Ξυλαγανιώτες.

Exit mobile version