Αγροτικά νέαΕλλάδαΚορυφαία

Εθνικό απόθεμα σε νέους αγρότες τα τελευταία 4 χρόνια:6,7 εκ ευρώ στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη ,77 στην Κρήτη !

Πως μοιράζεται το εθνικό απόθεμα στους νέους αγρότες; Τα τελευταία 4 χρόνια από τα 125 εκ ευρώ που διαμοιράστηκαν πανελλαδικά, στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη δόθηκαν συνολικά 6 εκ και στην Κρήτη 77!!!!

Σαν αγροτική εκπομπή διαχρονικά προσπαθούμε να θίξουμε σοβαρά διαρθρωτικά ζητήματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα θεωρώντας τον ως την ατμομηχανή της χώρας και το στιβαρό αγκωνάρι που στηρίζει την ελληνική οικονομία μέσα από τις εξαγωγές αλλά και την επάρκεια που της προσφέρει σε περιόδους κρίσης.

Ενα ενδιαφέρον ωστόσο στοιχείο που τελευταία προέκυψε στο δημόσιο διάλογο για τη νέα ΚΑΠ ήρθε να καταδείξει ότι διαχρονικά πολλά ζητήματα που ρυθμίζονται κεντρικά είναι καταφανώς σκανδαλώδη .Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν κυκλώματα ή κάποιοι έχουν βρει τον τρόπο να εκμεταλλεύονται τρύπες του συστήματος αλλά τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν αποτελούν πραγματικά κόλαφο και προκαλούν τεράστιο προβληματισμό σε δύο κατευθύνσεις :η πρώτη αφορά την διαχείριση του κέντρου όπως προείπαμε μέσα από ένα διαχρονικό υπηρεσιακό “ιερατείο” που τα ξέρει και τα διαφεντεύει (και τα “μοιράζει” …) όλα.Το άλλο επιβεβαιώνει την διαχρονική ανεπάρκεια ή αδιαφορία της πλειοψηφίας (με φωτεινές εξαιρέσεις που δίνουν αγροτικές μάχες…) περιφερειακού κοινοβουλευτικού ,περιφερειακού ακόμη και αυτοδιοικητικού συστήματος στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη .

Αντί ο αγροτικός τομέας να είναι το επίκεντρο του ενδιαφέροντός του αποτελεί συχνά ένα “πάρεργο” που δεν λαμβάνει την αξία που του αξίζει…Λοιπόν μερικά στοιχεία έτσι για να μιλήσουμε για το μέλλον και την προοπτική του πρωτογενούς τομέα μέσα από τους πίνακες που έδωσε στη δημοσιότητα ο ίδιος ο ΟΠΕΚΕΠΕ μέσα στο μήνα και αφορούν στο εθνικό απόθεμα. Τις επιδοτήσεις δηλαδή που παρακρατούνται κάθε χρόνο από τους αγρότες προκειμένου να δοθούν σε νέους ή καλύτερα νεοεισερχόμενους στη γεωργία.

Οι πίνακες λοιπόν παρακάτω φανερώνουν μία εικόνα με εκπλήξεις .Συγκρίνουμε την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και την Κρήτη .

Το 2017 εντάχθηκαν από την Ανατολική Μακεδονία Θράκη 4065 αγρότες ωφελήθηκαν από το εθνικό απόθεμα λαμβάνοντας ενισχύσεις αξίας 3,2 εκ ευρώ περίπου .Την ίδια χρονιά από την Κρήτη εντάχθηκαν 4736 αγρότες λαμβάνοντας ενισχύσεις 6,7 εκ ευρώ .

Το 2018 στην ΑΜΘ εντάχθηκαν 1811 άτομα λαμβάνοντας 920 χιλιάδες ευρώ(!) ενώ από την Κρήτη 3789 άτομα που έλαβαν συνολικές ενισχύσεις 6,7 εκ ευρώ.

Πάμε στα ωραία :το 2019 από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη εντάχθηκαν συνολικά 1190 άτομα που έλαβαν 882.000 ευρώ ενώ από την Κρήτη 4279 με αξία 13 εκ !!

Τέλος το 2020 στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη από το απόθεμα πήραν 931 αγρότες με αξία ενισχύσεων 1,1 εκ ευρώ ενώ από την Κρήτη 9091 με συνολική αξία 31εκ ευρώ!!!!!

Τα 4 αυτά χρόνια λοιπόν από τα 125 εκ ευρώ του αποθέματος στην ΑΜΘ ενεργοποιήθηκαν δικαιώματα αξίας 5,9 εκ ευρώ περίπου και στην Κρήτη 77 εκ ευρώ.

Χάος ..

Πως μοιράζονται τελικά τα δικαιώματα ;

Με τη νέα ΚΑΠ λοιπόν γίνεται αντιληπτό πως μιλάμε για 2 ταχύτητες .

Και οι αγρότες από την Κρήτη καλά κάνουν ,διεκδικούν και καταφέρουν να κερδίζουν …Εμείς τι κάνουμε ;

Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα δικαιώματα αφορούν δικαιώματα βόσκησης για τα οποία εδώ και χρόνια φωνάζουν οι κτηνοτροφικοί Σύλλογοι σε “ώτα μη ακουόντων” όπως φαίνεται …

Διαβάστε τους επίσημους πίνακες και μελαγχολήστε ….

Back to top button