Αγροτικά νέαΚορυφαία

Ερώτηση του ΚΚΕ προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τις καταστροφές από το μαύρο σκουλήκι σε Έβρο ,Ροδόπη και Καβάλα

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Καταστροφές αγροτικών καλλιεργειών στις Π.Ε. Έβρου, Ροδόπης και Καβάλας από προνύμφες λεπιδόπτερων της οικογένειας Crambidae 

Έντονη εντομολογική προσβολή από προνύμφες λεπιδόπτερων της οικογένειας Crambidae στην ευρύτερη αγροτική περιοχή Πέπλου, Θυμαριάς, Τυχερού, Φυλακτού, Λαγηνών, Λυκόφως, Τυχερού διαπιστώθηκε από κλιμάκιο γεωπόνων του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Έβρου. Το πρόβλημα επεκτείνεται και σε καλλιέργειες στη Ροδόπη (Μεσούνη) και στην Καβάλα.

Οι προσβολές που εντοπίστηκαν είναι κυρίως σε καλλιέργειες ηλιόσπορου και μηδικής, και οφείλονται στο συνδυασμό των βροχοπτώσεων και των υψηλών θερμοκρασιών που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Οι γεωπόνοι της Δ.Α.Ο.Κ. καλούν τους αγρότες να ψεκάσουν με ιδία μέσα και δικά τους φυτοφάρμακα. Η ανησυχία των αγροτών είναι δικαιολογημένη καθώς ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν καλύπτει ζημιές από εντομολογικές προσβολές, ενώ στην καλύτερη των περιπτώσεων καλύπτεται μόνο η καλλιέργεια και όχι η παραγωγή, σε μια χρονιά ιδιαίτερα δύσκολη λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής και καλλιέργειας.

Παράλληλα το μέγεθος του ηλιόσπορου επιβάλλει ψεκασμό είτε με «drone», (τεχνολογία απαγορευτική για τον μέσο αγρότη), είτε με τουρμπίνα δηλαδή επιβάλει την καταστροφή μέρους της καλλιέργειας για να σωθεί η υπόλοιπη.

Ταυτόχρονα οι κάμπιες επεκτείνονται και σε βαμβακοκαλλιέργειες αλλά και σε κηπευτικά με γρήγορο ρυθμό. Το πρόβλημα είναι διασυνοριακό καθώς και στην Τουρκία υπάρχει έντονο πρόβλημα με αυξημένη προσβολή.

Είναι φανερό πως η έκταση αλλά και ο τρόπος αντιμετώπισης ξεφεύγει από τα μέσα του μικρομεσαίου παραγωγού καθώς απαιτείται εναέρια αντιμετώπιση και μάλιστα με εγκεκριμένα εντομοκτόνα ανάλογα την καλλιέργεια.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση έτσι ώστε:

– Να εκτιμηθούν άμεσα οι ζημιές που έγιναν στις καλλιέργειες χωριών της Π.Ε. Έβρου, Ροδόπης και Καβάλας και να εξασφαλιστεί η ταχύτερη αποζημίωση των αγροτών στο 100% της ζημιάς που υπέστησαν.

– Να αντιμετωπιστεί η απειλή με τα κατάλληλα μέσα με κρατική παρέμβαση.

– Να προχωρήσει άμεσα στην αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει στο 100% το ασφαλιζόμενο κεφάλαιο και την παραγωγή.

– Να ανασταλούν οι πληρωμές, για όσο διάστημα απαιτηθεί, των ληξιπρόθεσμων οφειλών των παραγωγών σε Εφορία, ΕΦΚΑ, Δήμους κ.ά.

                                                                                                         Οι Βουλευτές

                                                                                                Στολτίδης Λεωνίδας

                                                                                                         Δελής Γιάννης

Back to top button