ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ – ΚΡΙΤΙΚΗ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Παρακολουθούμε με προσοχή την πρωτόγνωρη κατάσταση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και προτιμήσαμε να μη πάρουμε θέση αμέσως, αλλά να εκτιμήσουμε την κατάσταση σε βάθος χρόνου.

Σεβαστήκαμε τις αποφάσεις και τις υποδείξεις της συντεταγμένης Πολιτείας. Παρατηρήσαμε και την στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που στήριξε τα κυβερνητικά μέτρα.

Ως δημόσια πρόσωπα σεβόμενοι απόλυτα την λαϊκή εντολή που λάβαμε επιλέξαμε να μην προβούμε σε δηλώσεις και καταγγελίες, ούτε σε κινήσεις λαϊκίστικου εντυπωσιασμού προσφέροντας το 50% της αποζημίωσής που λαμβάνουμε που ανέρχεται σε 47 ευρώ μηνιαίως (!).

Για πολλά από όσα γίνονται με τον τρόπο που γίνονται έχουμε τουλάχιστον επιφυλάξεις, αν όχι αντιρρήσεις, αλλά προτιμήσαμε να μην μιλήσουμε.

Γνωρίζουμε πολύ καλά τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας αλλά και τις δυνατότητες που έχει στην πραγματικότητα. Η κεντρική εξουσία διαχρονικά και σκόπιμα την θέλει υποβαθμισμένη, θεσμικά  ελεγχόμενη και οικονομικά εξαρτώμενη. Θέλει τον απόλυτο έλεγχο των πάντων, μια απόλυτα ελεγχόμενη από αυτήν Περιφέρεια, για να της κάνει τα μικροθελήματα, να εξασφαλίζει την επανεκλογή των “δικών της” και να μοιράζει κατά το δοκούν και καθ’ υπαγόρευση τα Ευρωπαϊκά κονδύλια .

Ως Περιφερειακή Παράταξη παρακολουθούμε τις ενέργειες της διοίκησης της ΠΑΜΘ σε σχέση με την υγειονομική κρίση μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού.

Γνωρίζουμε πολύ καλά την υποστελέχωση τόσο των Υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας όσο και της Δημόσιας Υγείας. Ο αριθμός των εμπλεκομένων υπαλλήλων είναι απειροελάχιστος και θεσμικά ο ρόλος τους σχεδόν ανύπαρκτος. Και αυτές τις λίγες αρμοδιότητες η Κυβέρνηση αποφάσισε να τις εξαφανίσει επιβάλλοντας μία δική της διαχείριση της κρίσης και κυρίως της πληροφορίας.

Η παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια έσπευσε να κατηγορήσει την διοίκηση για αδράνεια, μη παραλείποντας ωστόσο να επαινέσει την κυβέρνηση διότι ιδεολογικά πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα. Αλλά η εποχή δεν είναι για επαίνους ούτε για ανέξοδες αντιπολιτεύσεις. 

Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σοβαρό θέμα δημόσιας υγείας και τις ευθύνες έχει αυτός που έχει και την εξουσία και την λήψη των αποφάσεων.

Επομένως τα όποια καλά ή κακά εν προκειμένω τα πιστώνεται η κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα.

Από την πρώτη στιγμή της κρίσης η κυβέρνηση επέλεξε τον απόλυτο έλεγχο της επικοινωνίας. Δεν επέτρεψε σε καμία τοπική αρχή (Δήμο ή Περιφέρεια) να προβαίνει σε ανακοινώσεις ή να λαμβάνει πρωτοβουλίες. Την απόλυτη διακίνηση της πληροφορίας και την διαχείριση των αριθμών αποφάσισε να κρατήσει η ίδια με  λιτές ανακοινώσεις της κάθε απόγευμα στις 6.00, χωρίς επί μέρους πληροφορίες για την διάδοση της επιδημίας κατά τόπους.

Θελήσαμε από την πρώτη στιγμή να στηρίξουμε τα περιοριστικά μέτρα, όπως έπραξε στο σύνολό του ο πολιτικός κόσμος και με κάθε τρόπο υποδείξαμε στα μέλη και τους πολιτικούς μας φίλους να συμμορφωθούν, παρά το γεγονός ότι καταγράψαμε διαφωνίες και αντιρρήσεις στις πρακτικές που εφαρμόστηκαν.

Αφορμή για την σημερινή ανακοίνωσή μας έδωσαν όσα πληροφορηθήκαμε ότι συμβαίνουν στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης κυρίως, αλλά και σε άλλες περιοχές της Περιφέρειάς μας.

Πληροφορούμαστε ανεπίσημα ότι τα κρούσματα έχουν αυξηθεί και είναι διάσπαρτα σε όλο το Νομό, ωστόσο τίποτε δεν έχει ανακοινωθεί ώστε να ενημερωθεί ο πληθυσμός.

Η φημολογία πολλές φορές είναι χειρότερη από την απόκρυψη.

Αναπόφευκτα για την Ξάνθη υπάρχουν ερωτήματα για τα οποία αρμόζουν απαντήσεις:

Αντίστοιχα ερωτήματα υπάρχουν και για άλλες περιοχές αντίστοιχα ή παραπλήσια όπως:

Επισημαίνουμε ότι η πληροφόρηση είναι υποχρέωση της Πολιτείας και η γνώση δικαίωμα των πολιτών.

Θεωρούμε ότι τοπικά υπάρχει επιστημονική επάρκεια, γνώση των τοπικών συνθηκών, και δυνατότητα εξειδικευμένης πληροφόρησης ανά Νομό. Για το λόγο αυτό προτείνουμε στην διοίκηση της Περιφέρειας:

Η παράταξη μας είναι έτοιμη να στηρίξει κάθε θετική πρωτοβουλία της διοίκησης της Περιφέρειας και να συνδράμει με κάθε τρόπο.

Exit mobile version