ΚορυφαίαΠεριβάλλον -Φύση

Έρχεται το 2ο GREEN FEST στην Κομοτηνή-Ένα φεστιβάλ με “οικολογικές ευαισθησίες “

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2ου GREEN FEST

  • Φεστιβάλ με οικολογικές ευαισθησίες🌱

Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής (Δ.Κ.Ε.Π.Π.Α.Κ), ο Δήμος Κομοτηνής, το Κέντρο Νεολαίας και Εθελοντισμού exagono Δήμου Κομοτηνής, η Κοιν.Σ.Επ. “Θράκης Κίνητρο” και το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Κομοτηνής – ΔΗΣΥΝ Κομοτηνής, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, την FOLLOW GREEN, την Οργάνωση Νέων System & G, το ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης (ESC), περιβαλλοντικές οργανώσεις, συλλόγους και άτυπες ομάδες νέων, θα πραγματοποιήσουν στο πλαίσιο των «ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ ΘΡΑΚΗΣ 2023» το 2ο GREEN FEST:

Ένα φεστιβάλ με οικολογικές ευαισθησίες!

Από τις 7 – 10 Μαΐου στην Κομοτηνή.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

Κυριακή 7 ΜΑΪΟΥ 2023

🏃Τίτλος: “ΠΕΖΟΠΟΡΟΥΜΕ-ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΣΤΕ-ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ”

Κάνοντας την διαδρομή από τον Μέγα Πιστό προς την Ιερά Μονή Μάξιμου Καυσοκαλυβίτη

Αναχώρηση: 09:00 π.μ. από το Ηρώων (Σπαθί) με λεωφορείο.

📌Κάνε την αίτησή σου στο: https://docs.google.com/…/1FAIpQLSeXXGRYf2q…/viewform…

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Εκπαιδευτική πεζοπορία στα γραφικά μονοπάτια του Μέγα Πιστού μέχρι το μοναστήρι και την Ιερά Μονή Μάξιμου Καυσοκαλυβίτη. Στην διάρκεια της πεζοπορίας, καθαρίζουμε και ο Δασοπόνος Νίκος Δουλακάκης, θα μοιραστεί με τους συμμετέχοντες γνώσεις και χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν στην χλωρίδα του δάσους, ενώ στο μοναστήρι θα γίνει ενημέρωση από τον μοναχό για την ιστορία του μοναστηριού και της μοναστικής ζωής του Παπίκιου όρους.

⛑️Την δράση υποστηρίζει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.

Διοργάνωση

Κέντρο Νεολαίας και Εθελοντισμού exagono Δήμου Κομοτηνής, Κοιν.Σ.Επ. “Θράκης Κίνητρο”, Ορειβατικός Σύλλογος Κομοτηνής, Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Κομοτηνής, Πανελλήνια Ένωση Δασοπόνων, Save Your Hood (Ας αλλάξουμε τις γειτονιές μας μαζί!), Gro2Be.

Δευτέρα 8 Μαΐου 2023

🪡«ΠΑΡΑ-ΔΩΣΕ ΖΩΗ ΣΤΑ ΡΟΥΧΑ ΣΟΥ»

Λαογραφικό Μουσείο Κομοτηνής

Ώρα 11:00-14:00

Κυκλική Οικονομία – Μόδα και Παράδοση

Δήλωσε Συμμετοχή εδώ: https://docs.google.com/…/1FAIpQLSdiabuBWBg…/viewform…

Α’ Μέρος: Η κ. Νάντια Μαχά, Επίκουρη Καθηγήτρια Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ, θα μας μιλήσει για το πώς αλλά και το πόσο η παράδοση αλλά και το παραδοσιακό ένδυμα έχει επίδραση στην νέα, σύγχρονη μόδα.

Β’ Μέρος: Τίτλος: «ΠΑΡΑ-ΔΩΣΕ ΖΩΗ ΣΤΑ ΡΟΥΧΑ ΣΟΥ»

Εργαστήρι μεταποίησης και επαναχρησιμοποίησης ρούχων με επιρροές από μοτίβα και στοιχεία των παραδοσιακών φορεσιών.

Διοργάνωση: Κέντρο Νεολαίας και Εθελοντισμού exagono του Δήμου Κομοτηνής, Κοιν.Σ.Επ. “Θράκης Κίνητρο”, Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Κομοτηνής, Οργάνωση Νέων System & G, ΙΝΕΔΙΒΙΜ, Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης (ESC).

♻️+ΜΑΖΕΥΟΥΜΕ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΝΥΜΦΑΙΑΣ.

Δευτέρα 8 Μαΐου 2023

Καθαρισμός στο δάσος της Νυμφαίας

16:00 Αναχώρηση από το Ηρώων (Σπαθί)

Δήλωσε Συμμετοχή εδώ: https://docs.google.com/…/1FAIpQLSfWf4Oq1oT…/viewform…

Διοργάνωση: Κέντρο Νεολαίας και Εθελοντισμού exagono του Δήμου Κομοτηνής, Κοιν.Σ.Επ. “Θράκης Κίνητρο”, Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Κομοτηνής, Rodopi Runners, Save your Hood και Gro2Be.

Τρίτη 9 Μαΐου

🌳Τίτλος: «ΜΑΘΗΤΕΣ: επιΔΡΩΝΤΑΣ ΠΡΑΣΙΝΑ»

Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής

Ώρα: 10:00 π.μ.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:

Μαθητές των Δημοτικών σχολείων της πόλης μας θα συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά επιδαπέδια παιχνίδια και διαδραστικές δράσεις για το περιβάλλον, το “zero waste”, την βιοποικιλότητα, την μόλυνση των θαλασσών, την ανακύκλωση (δράσεις απο την FOLLOW GREEN) και τους 17 στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Παραλληλα ο Σύλλογος Μέριμνας ΑΜΕΑ Νοητικής Υστέρησης Ν. Ροδόπης “ΑΞΙΖΩ” θα παρουσιάσει αθλήματα από ανακυκλώσιμα υλικά τα οποία έχουν δημιουργήσει οι ωφελούμενοι του συλλόγου, ενω οι “Σπορίτες Ροδόπης” σε συνεργασία με τους Εθελοντές και Ασκούμενους του exagono θα παίξουν το παιχνίδι “Δείξε μου τον σπόρο σου να σου πω ποιός είναι” και θα μοιράζουν παραδοσιακούς σπόρους στους μαθητές.

Τα σχολεία που συμμετέχουν: 7ο ΔΣ, 1ο ΔΣ, 4ο Μ/κό ΔΣ Κομοτηνή, 13ο ΔΣ Κομοτηνής, 9ο ΔΣ, 8ο ΔΣ, 6ο ΔΣ, Ειδικό ΔΣΚομοτηνής και το 3ο ΔΣ Κομοτηνής.

Διοργάνωση: Κέντρο Νεολαίας και Εθελοντισμού exagono του Δήμου Κομοτηνής, Κοιν.Σ.Επ. “Θράκης Κίνητρο”, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, FOLLOW GREEN, Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Κομοτηνής.

Συμμετοχή: Σύλλογος Μέριμνας ΑΜΕΑ Νοητικής Υστέρησης Ν. Ροδόπης “ΑΞΙΖΩ”, Σπορίτες Ροδόπης, Οργάνωση Νέων System & G, ΙΝΕΔΙΒΙΜ, Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης (ESC), Εθελοντικές ομάδες και οι Ασκούμενοι Φοιτητές του Κέντρου Νεολαίας και Εθελοντισμού exagono του Δήμου Κομοτηνής, Οικολογική Ομάδα Ροδόπης, Εθελοντές φοιτητές της ειδικότητας του αθλητικού τουρισμού, της ΣΕΦΑΑ Κομοτηνής.

🍔VEGAN STREET FOOD

Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής

Ώρα 20:00 μ.μ.

Θα πραγματοποιηθεί “VEGAN STREET FOOD” όπου η γαστρονομία, ο πολιτισμός και οι άνθρωποι θα συναντηθούν μέσα από χορτοφαγικές συνταγές τις οποίες θα δημιουργήσουν οι μάγειρες της ειδικότητας “Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας (Chef)” του Π.Δ.ΙΕΚ Κομοτηνής, αξιοποιώντας πρώτες ύλες και προϊόντα της “ΑΞΙΖΩ” ΙΚΕ, μια εταιρεία του Συλλόγου Μέριμνας ΑΜΕΑ Νοητικής Υστέρησης Ν. Ροδόπης.

Διοργάνωση: Κέντρο Νεολαίας και Εθελοντισμού exagono του Δήμου Κομοτηνής, Κοιν.Σ.Επ. “Θράκης Κίνητρο”, Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Κομοτηνής, Σύλλογος Μέριμνας ΑΜΕΑ Νοητικής Υστέρησης Ν. Ροδόπης “ΑΞΙΖΩ”, Πειραματικό Δημόσιο ΙΕΚ Κομοτηνής.

Συμμετοχή: Ομοσπονδία ΕΒΕΣ Ροδόπης.

ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΜΑΪΟΥ 2023

🪈Τίτλος: «ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΑΥΛΟΥ»

Αύλειος χώρος Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής

Ώρα 11:00 π.μ.

Κάνε την αίτησή σου στο: https://docs.google.com/…/1FAIpQLScep…/viewform…

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Θα πραγματοποιηθεί εργαστήρι για κατασκευή και εισαγωγή στην εκμάθηση του αρχαίου ελληνικού αυλού από καλάμι με τον παραδοσιακό και τον φυσικό τρόπο από τον Μουσικοσυνθέτη Χρήστο Χατζόπουλο. Στόχος του εργαστηρίου είναι να κατανοήσουμε ότι από φυσικά υλικά μπορούμε να κατασκευάσουμε μουσικό όργανο συνδυάζοντας και καλλιεργώντας την περιβαλλοντική συνείδηση, την τοπική τέχνη και τον πολιτισμό.

Διοργάνωση: Κέντρο Νεολαίας και Εθελοντισμού exagono του Δήμου Κομοτηνής, Κοιν.Σ.Επ. “Θράκης Κίνητρο”, Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Κομοτηνής, Οργάνωση Νέων System & G, ΙΝΕΔΙΒΙΜ, Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης (ESC).

🎥Προβολή πράσινης ταινίας με τίτλο: ACTIVIST

Αυλή “Κέντρου Νεολαίας και Εθελοντισμού exagono Δήμου Κομοτηνής”

Ώρα 19:00

Μια ταινία κλιματικής…δράσης, η οποία μας οδηγεί στην ποικιλομορφία των κλιματικών δράσεων που αναλαμβάνονται ή μπορούν να αναληφθούν και πέρα από τα σύνορα. Η ταινία κέρδισε στα Deauville Greens Awards 2022 και μόλις απέδειξε την αξία της στον διάσημο κινηματογράφο Les 400 Coups στο Angers. Κάθε προβολή παρέχει την ευκαιρία ανταλλαγής ιδεών και σύνδεσης με τοπικές πρωτοβουλίες. Να σημειώσουμε ότι η ταινία έχει και ένα σημαντικό χαρακτηριστικό, είναι η παραγωγή με τις περισσότερες χαμηλές εκπομπές άνθρακα στον διεθνή κινηματογράφο, Οτοστόπ και τρένα που αντικαθιστούν αεροπλάνα, γεύματα freegan και χορτοφαγικά, μεταχειρισμένος εξοπλισμός… Όλα αυτά κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, του μοντάζ και την διανομής της.

Στην προβολή της ταινίας θα βρίσκεται και ο σκηνοθέτης της, Gwenivig Cornon. Στο τέλος θα ακολουθήσει συζήτηση με τους φορείς και τους εθελοντές για κοινές πράσινες δράσεις, για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή ανάληψη πρωτοβουλιών, διαμόρφωση κοινών σχεδίων και θα κάνουμε το κουίζ “Μωσαϊκό του Κλίματος” που θα παρουσιαστεί απο τον εθελοντή της System & G, Alexis Marlangue.

Διοργάνωση: Κέντρο Νεολαίας και Εθελοντισμού exagono Δήμου Κομοτηνής, Εθελοντική Ομάδα “Κλιματικής Αλλαγής και Φυσικό Περιβάλλον” του Κέντρου Νεολαίας και Εθελοντισμού exagono Δήμου Κομοτηνής, Κοιν.Σ.Επ. “Θράκης Κίνητρο”, Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Κομοτηνής, Κοινότητα Νέων Κομοτηνής – Περιβαλλοντική ομάδα (Ecotopia) – Κινηματογραφική Ομάδα (K.O.NIA.K), Gro2Be, Οικολογική Ομάδα Ροδόπης.

Back to top button