ΚορυφαίαΡεπορτάζΤοπικές ειδήσεις

Επιτέλους δημοπρατείται ο δρόμος από την Μαρώνεια μέχρι τον Εβρο!-Τι θα κατασκευαστεί

Μετά από δεκαετίες εξαγγελιών ,μελετών ,εγκρίσεων κωλυσιεργιών ,αντιδράσεων και απαλλοτριώσεων τελικά ήρθε η ώρα να ωριμάσει και να οδεύσει προς δημοπράτηση ένα από τα νευραλγικότερης σημασίας έργα της περιοχής :η κατασκευή του δρόμου Μαρώνειας συνόρων Ν Εβρου ή καλύτερα η βελτίωση της βατότητας του υφισταμένου χωματόδρομου και σε κάποια σημεία τσιμεντόδρομου. Έργο αναπτυξιακό που θα διασυνδέσει παραλιακά την Ροδόπη με τον Έβρο και θα αναδείξει τα σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία που έχουν εντοπισθεί στην περιοχή όπως το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας ,τη Μαρμαρίτσα, τη Σύναξη, την Αρχαία Ισμάρα, τα Πετρωτά …

Την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ΑΜΘ ενέκρινε ΟΜΟΦΩΝΑ τους όρους  δημοπράτησης του μεγαλύτερου κομματιού του έργου προϋπολογισμού 12.450.000,00€ με Φ.Π.Α. με τίτλο  «Βελτίωση – Διαμόρφωση οδού Μαρώνειας – παραλίας Πετρωτών – ορίων Ν. Έβρου».

Τα βασικά χαρακτηριστικά του έργου των 14 χιλιομέτρων σύμφωνα με τη διακήρυξη

Σύμφωνα με τη διακήρυξη του έργουπροβλέπεται νέα  χάραξη του υφιστάμενου  μήκους 13.960 μέτρων. Η οδός  θα ξεκινά από τη διασταύρωση του δρόμου που οδηγεί στον Άγιο Χαράλαμπο προς το Αρχαίο Θέατρο,  θα διέρχεται από αυτό και στη συνέχεια θα  διασχίζει την περιοχή της Μαρμαρίτσας, τα τείχη της Αρχαίας Ισμάρας, κατόπιν θα διέρχεται πάνω από την παραλία Πετρωτών και καταλήγει στον αρχαιολογικό χώρο γνωστό ως  «βρύση Μουσά». Το συνολικό πλάτος του δρόμου θα είναι 6,5 μέτρα και θα έχει μία λωρίδα κατά κατεύθυνση . Σε περιοχές που υπάρχει περιορισμός από την ύπαρξη αρχαιολογικών ευρημάτων και γεωλογικών σχηματισμών ο δρόμος θα κατασκευαστεί στο διαθέσιμο πεδίο.

4 χώροι στάθμευσης

Στο έργο προβλέπονται και 4 χώροι στάθμευσης (πάρκιγκς)και συγκεκριμένα στην διασταύρωση προς Μαρώνειας από όπου ο δρόμος θα ξεκινά ,στο δυτικό τμήμα των Μακρών Τειχών ,στη Σύναξη και στον Άγιο Ευγένιο. Επίσης θα κατασκευαστούν στην έναρξη του έργου και στην παραλία των Πετρωτών 2 ισόπεδοι κόμβοι.

Λιθόστρωτος πεζόδρομος από τη διασταύρωση μέχρι το Αρχαίο Θέατρο της Μαρώνειας

Ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία του έργου που προέκυψε μετά από συνεννόηση με την Αρχαιολογική Υπηρεσία  είναι η κατασκευή ενός λιθόστρωτου πεζόδρομου πλάτους 2 μ. και μήκους 1,4 χιλιομέτρων  ,δίπλα στο δρόμο από τον οποίο θα μπορεί όποιος το επιθυμεί να επισκέπτεται το θέατρο πεζός .Στον χώρο και για την διευκόλυνση των εκδηλώσεων που θα φιλοξενούνται σε αυτό θα διαμορφωθούν δύο πλατώματα προφανώς για τα αυτοκίνητα που μεταφέρουν θεατές  .

Για λόγους ασφαλείας ώστε να φεύγουν τα νερά της βροχής θα κατασκευαστεί γέφυρα 28 μέτρων κοντά στο θέατρο ενώ θα φωτιστεί ο κόμβος της διασταύρωσης και το πρώτο πάρκιγκ.

Λόγω του ιδιαίτερου ανάγλυφου στο σημείο των Μακρών Τειχών η κίνηση των αυτοκινήτων θα γίνεται εκ περιτροπής .

Η δημοπράτηση του έργου αναμένεται να γίνει άμεσα ενώ ο χρόνος ολοκλήρωσης ορίζεται σε 2,5 χρόνια από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης .

Συμπερασματικά το έργο εκτός απροόπτου θα ολοκληρωθεί μέχρι την αρχή του 2023.

Εν αναμονή λοιπον…

Ρεπορτάζ Φωτογραφίες Σάκης Αντωνίου

Back to top button