Με επιστολή στον Πρωθυπουργό: Την χρηματοδότηση ενεργειακών κοινοτήτων στον Έβρο για την επίλυση του ενεργειακού προβλήματος και τη μείωση του κόστους παραγωγής προτείνει ο ΤΟΕΒ Φερών Πέπλου

Μια άλλη εκδοχή διεκδίκησης επίλυσης του ενεργειακού κόστους και ελάφρυνσης του πραγματικού κόστους παραγωγής αποτελεί η επιστολή που αποστέλλει ο ΤΟΕΒ Φερών Πέπλου προς τον Πρωθυπουργό ,τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης του Βουλευτές και τον Περιφερειάρχη με μία πολύ σημαντική πρόταση την χρηματοδότηση δηλαδή των ενεργειακών κοινοτήτων στον Έβρο.

Η επιστολή είναι η εξής

“ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Φέρες : 10-02-2022

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΒΡΟΥ

Αριθ.Πρωτ. 52

Τ.Ο.Ε.Β. ΦΕΡΩΝ-ΠΕΠΛΟΥ

Ταχ.Δ/νση : Αγ.Παρασκευής 2

ΠΡΟΣ: • Γραφείο πρωθυπουργού

• Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

• Γεν. γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Καλογήρου Χριστιάνα

• Βουλευτή Έβρου κ. Δερμετζόπουλο Χρήστο

• Βουλευτή Έβρου κ. Δημοσχάκη Αναστάσιο

• Βουλευτή Έβρου κ. Κελέτση Σταύρο

• Βουλευτή Έβρου κ. Γκαρά Αναστασία

• Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ κ. Μέτιο Χρήστο

• Αντιπεριφερειάρχη κ. Πέτροβιτς Δημήτριο

• Αντιπερειφεριάρχη Πρωτογενούς Τομέα κ. Δελησταμάτη Βασίλειο

Θέμα: «Ανάπτυξη ενεργειακής αυτοτέλειας»

Στο νομό Έβρο δραστηριοποιούνται 14 Τ.Ο.Ε.Β και ένας Γ.Ο.Ε.Β., οι οποίοι εξυπηρετούν περίπου 500.000 στρέμματα. Η εξάρτηση του αγροτικού κόσμου από αυτούς παίζει καθοριστικό ρόλο στην διασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος αυτών.

Οι 14 Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) αλλά και ο Γ.Ο.Ε.Β της περιοχής του Βορείου τμήματος του νομού είναι υγιείς οργανισμοί χωρίς σοβαρές οικονομικές υποχρεώσεις στο δημόσιο και τη Δ.Ε.Η με αναπτυξιακή δραστηριότητα. Ήδη υπάρχουν οργανισμοί που με δική τους πρωτοβουλία (συντάσσοντας και ωριμάζοντας μελέτες για αναπτυξιακά έργα των περιοχών τους) έχουν προχωρήσει στην υλοποίηση έργων, με την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων που διαθέτει η Ελληνική πολιτεία (όπως ΕΣΠΑ, Π.Δ.Ε κτλ).

Η στήριξη λοιπών αυτών των οργανισμών από την πλευρά του δημοσίου που έχει και τον εποπτικό ρόλο αυτών, θα προσδώσει στην ύπαιθρο την απαιτούμενη ισόρροπη ανάπτυξη που αναμένεται απ’ όλους. Αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι η βοήθεια που δίνεται σε αυτούς τους οργανισμούς κατανέμεται στο σύνολο του αγροτικού κόσμου χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και δυνατότητες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο επωφελούνται όλοι ανεξαρτήτως οικονομικής δυνατότητας.

Στο πλαίσιο της αναγκαίας στήριξης των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ για αναπτυξιακά έργα, επισύρεται η αναγκαιότητα και για την ενεργειακή στήριξη αυτών. Το τελευταίο χρονικό διάστημα ενισχυόμενο και από την ενεργειακή κρίση, κρίνεται απαραίτητη η ενεργειακή αυτοτέλεια των οργανισμών μειώνοντας το λειτουργικό κόστος αφού το μεγαλύτερο ποσοστό των ετήσιων εξόδων αφορά την πληρωμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Προς την κατεύθυνση της επιδιωκόμενης ενεργειακής αυτοτέλειας δημιουργήσαμε τρείς Ενεργειακές Κοινότητες σε όλο το νομό ούτως ώστε να προχωρήσουμε στην εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ με στόχο τον ενεργειακό συμψηφισμό του συνόλου του ενεργειακού φορτίου και αν μας δοθεί η δυνατότητα να ικανοποιήσουμε και μέρους του κοινωνικού συνόλου των περιοχών μας που αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ενεργειακές ανάγκες. Αυτό προσδίδει συνάμα και κοινωνικό πρόσημο στους Οργανισμούς έναντι των τοπικών κοινωνιών.

Με βάση τα ανωτέρω αιτούμαστε την χρηματοδότηση-επιδότηση των ενεργειακών κοινοτήτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχουν συσταθεί ή θα συσταθούν από ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ με στόχο τον ενεργειακό συμψηφισμό των αναγκών μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάπτυξης κτλ) ώστε να μπορέσουν να υλοποιήσουν σχεδιασμένο έργο.

Δίνοντας την οικονομική στήριξη στους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ για τέτοιου είδους επενδύσεις δίνετε την δυνατότητα και στον ποιο μικρό αγρότη να συμμετέχει στην ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας. Τα μέχρι τώρα προγράμματα που έχουν δοθεί για την εγκατάσταση των αγροτικών φωτοβολταϊκών 500W ως ένα συμπληρωματικό εισόδημα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν απευθύνονται στους αδύνατους οικονομικά αγρότες.

Προφανώς και χωρίς να θέλουμε να διαχωρίσουμε τον αγροτικό κόσμο της χώρας που δεν έχουν στις περιοχές τους τέτοιου είδους οργανισμούς, προτείνεται η ενδεχόμενη συγκεκριμένη χρηματοδότηση-επιδότηση να διατεθεί και σε ομάδες παραγωγών που διαχειρίζονται αρδευτικά συστήματα( αντλιοστάσια, γεωτρήσεις κτλ). Επίσης δεν θα θέλαμε επ’ ουδενί όλη αυτή η διαδικασία να γίνει οριζόντια χωρίς κανόνες και αξιολογήσεις τόσο των ιδίων των οργανισμών (οικονομικά, διοικητικά, κτλ) όσο και των υποβαλλόμενων προτάσεων.

Τέλος πέραν της απαραίτητης χρηματοδότησης – επιδότησης θα θέλαμε και την στήριξη σας έναντι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας ως εξασφάλιση για τυχόν δανειακές ανάγκες που θα προκύψουν για τέτοιου είδους επενδύσεις. Ήρθε λοιπόν η ώρα το κράτος να στοχεύσει στην καρδιά του προβλήματος του αγροτικού κόσμου που είναι η ενεργειακή αυτοτέλεια αλλά και για πρώτη φορά να φτάσει και στον τελευταίο αγρότη. ​

Είμαστε βέβαιοι για τις προθέσεις σας αλλά περισσότερο είμαστε βέβαιοι για την στήριξη του δίκαιου αιτήματος μας.”

Την επιστολή υπογράφει ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Φερών Πέπλου Βασίλης Παντελίδης

Exit mobile version