ΕλλάδαΟικονομία

Επίδομα θέρμανσης: σενάριο για αυξημένα ποσά και περισσότερους δικαιούχους

Ανοίγει η περίμετρος για την χορήγηση του πετρελαίου θέρμανσης και έτσι θα το λάβουν περισσότεροι, ενώ αυξημένα θα είναι και τα ποσά της επιδότησης. Αυτή φέρεται να είναι η απόφαση της κυβέρνησης με στόχο να στηρίξει την θέρμανση με το εν λόγω καύσιμο, αφού κρίνεται, με βάση τα σημερινά δεδομένα, πιο προσιτό, τόσο για τους καταναλωτές, όσο επίσης και για τον κρατικό προϋπολογισμό, στην περίπτωση των επιδοτήσεων.

Ο χειμώνας που έρχεται θα είναι πέραν πάσης αμφιβολίας εξαιρετικά δύσκολος και η Πολιτεία θέλει να βρει την λιγότερο επώδυνη λύση για τη θέρμανση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν αυτή την στιγμή, για το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να επιλεγεί μία λογική fuel pass 2, ενώ παράλληλα θα είναι αυξημένο και το κονδύλι που θα προβλέπεται.

Συγκεκριμένα, το σενάριο το οποίο εξετάζεται στο οικονομικό επιτελείο προβλέπει αύξηση περίπου 20% του κονδυλίου που θα διατεθεί φέτος για επίδομα θέρμανσης σε σχέση με τη περσινή σεζόν και ταυτόχρονα διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων με αύξηση των εισοδηματικών ορίων στην περιοχή των 45.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας.

Σύμφωνα με το σενάριο που υπάρχει αυτή την στιγμή στο τραπέζι, για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης για τη σεζόν 2022 – 2023 προβλέπονται τα εξής:

  • Αύξηση του ποσού που θα διατεθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό για επίδομα θέρμανσης από 168 εκατ. ευρώ πέρυσι σε επίπεδα πάνω από 200 εκατ. ευρώ. Για τη σεζόν 2021-2022 το επίδομα θέρμανσης έλαβαν  575 δικαιούχοι, στους οποίους καταβλήθηκαν 166 εκατ. ευρώ περίπου (περίπου 2 εκατ. ευρώ έμειναν αδιάθετα) με τη μέση επιδότηση να ανέρχεται στα 200 ευρώ. Πέρυσι το ελάχιστο ποσό του επιδόματος θέρμανσης είχε οριστεί στα 100 ευρώ και το ανώτερο στα 750 ευρώ.
  • Άνοιγμα της βεντάλιας των δικαιούχων με αύξηση των εισοδηματικών ορίων έως τις 45.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό μελών της οικογένειας. Πέρυσι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης ήταν όσοι είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα , ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, έως 14.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.
  • Η πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους θα ανοίξει νωρίτερα ώστε το επίδομα να έχει δοθεί προκαταβολικά στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου.

πηγή newsit

Back to top button