Εντυπωσιακά τα πρώτα αποτελέσματα από την εφαρμογή του ζεόλιθου σε χωράφια της Θράκης (web tv)

Η εφαρμογή ενός μοναδικού σε ιδιότητες σπάνιου ορυκτού ,του ζεόλιθου που εξορύσσεται επιφανειακά από την περιοχή της Φιλύρας της Ροδόπης από την εταιρεία Θρακικός Ζεόλιθος με εντυπωσιακά τα πρώτα αποτελέσματά της στα χωράφια της Ροδόπης είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι θεατές της εκπομπής Αγροτική Ματιά .

Για τον ζεόλιθο μίλησαν οι Γιώργος Παπασχάλης Μεταλλειολόγος Μηχανικός ,Γιώργος Καραγιάννης Γεωπόνος και οι αγρότες Γιώργος Κατσίκογλου και Νίκος Χατζόπουλος .

Τι είναι ο ζεόλιθος

Ο Ζεόλιθος είναι ένα φυσικό μικρο-πορώδες άργιλο-πυριτικό ορυκτό. Οι σημαντικές ιδιότητες του ζεόλιθου οφείλονται στην κρυσταλλικότητά του, που σε τρισδιάστατη απεικόνιση έχει κυψελοειδή μορφή με εσωτερική δομή μεγάλων κοιλοτήτων. Οι κοιλότητες αυτές πληρώνονται με μόρια νερού και ιόντα. Αυτά έχουν την δυνατότητα να μετακινούνται εντός αυτών των κοιλοτήτων αλλά και να ανταλλάσσονται με άλλα ιόντα, χωρίς όμως να επηρεάζεται η δομή του κρυσταλλικού πλέγματος. Η ιδιότητα αυτή χαρακτηρίζεται ως ιοντο-ανταλλακτική ικανότητα και είναι αυτή που παίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του ζεόλιθου. Επίσης, η ποσότητα του νερού που μπορεί να απορροφήσει ένας ζεόλιθος μπορεί να φτάσει έως και 60% του βάρους του. 

Παρακολουθήστε την εκπομπή εδώ

Exit mobile version