ΚορυφαίαΠολιτισμός

“Εννέα και εικοσιοχτώ”, ένα μυθιστόρημα για την Κομοτηνή της Αριστέας Σερεμέτη-Παρουσίαση την Πέμπτη 9 Ιουνίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιούνται με την ΚΟΙΝΣΕΠ «Κομοτηνή Εν Δράσει», σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Αριστέας Γ. Σερεμέτη

«Εννέα και Εικοσιοκτώ»

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Δημήτρης Γκαρτσώνης, Ιστορικός

Φεϊμέ Ραΐφ, Νηπιαγωγός

Αποσπάσματα θα διαβάσει η  Άννα Μαχαιροπούλου, Ηθοποιός-Σκηνοθέτης

Την Πέμπτη,  9 Ιουνίου 2022 στις 19:00 στον αύλειο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής.

Για οποιαδήποτε πληροφορία, επικοινωνήστε με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής

 ☎️: 2531022589 📧:vivkomot@otenet.gr


Γράφει η συγγραφέας:

Έναν χειμώνα έζησα ανάσα με ανάσα, δίπλα στη Σερέν Κάρμαν, τη Μαριορίνη Ταπεινού, τη Ζιμπούλ Καράσσο.

Είδα με τα μάτια τους την πόλη της Κομοτηνής, περπατήσαμε μαζί στην καπναποθήκη του Πολουφά, στα λασπόνερα του Μπουκλουτζά, στο Άλαν Κογιού, στο Κάστρο, στο Ρολόι, στην οδό Μακκαβαίων, στο Γενί Τζαμί.

Η Βιζντάν με πήγε στον Τενεκέ Μαχαλά, η Νεχίρ μού έριξε τα χαρτιά να μού πει τα μελλούμενά μου, η Ματθίλδη χόρεψε στη Λέσχη τα Κύματα του Δουνάβεως κι ο μαύρος γάτος Ράμπι νιαούρισε χορτάτος και ξάπλαρε στα πόδια μου.

Η Ανίκα, η Σουλτάνα, η Εμπρού με ταξίδεψαν στην Προύσα, στα Μουδανιά κι από εκεί στη Μαρώνεια, ο Καντίρ, ο Ιορδάνης, ο Λάμπρος, ο Σεβίμ, η Φιλίζ, ο Ορχάν, ο Άγγελος Σταματελόπουλος, ο Ερρίκος της αντίστασης, γνωστός και ως “Ο Καλαματιανός”, με ξενάγησαν στην πολύπαθη οροσειρά της Ροδόπης, στα λεηλατημένα πομακοχώρια της από τους ναζί Βούλγαρους.

Δέθηκα συναισθηματικά με μια πόλη, μια πόλη άγνωστη μα συνάμα τόσο γνωστή, τόσο αλλόκοτα γνώριμη!

Και σύντομα θα είμαι εκεί. Στους δρόμους της, στους ανθρώπους της, στους σύγχρονους κόμβους της, με μυρωδιές ιστορικής μνήμης και άρωμα βιωμάτων και αναμνήσεων, στα αποτυπώματα πορείας ζωών και στα χνάρια έντονων τροχιών και ζωντανών, εύψυχων συναισθημάτων.

Εκεί όπου ξεκίνησαν ΟΛΑ.

Στην Κομοτηνή

Η ιστορία:

Τρεις έφηβες, άρρηκτα συνδεδεμένες με τα αόρατα νήματα του οικογενειακού τους παρελθόντος. αλλά και με τον ισχυρό δεσμό της φιλίας τους, βιώνουν τη σκληρή, βουλγαρική κατοχή, στην πόλη της Κομοτηνής.

Από τον αφανισμό της εβραϊκής κοινότητας, μοναδική επιζώσα είναι η κόρη του φαρμακοποιού, Ζιμπούλ Καράσσο.

Η Μαριορίνη Ταπεινού, κόρη προσφυγοπούλας από την Προύσα, ζει με τον πλέον φρικτό τρόπο, τη διπλή και ταυτόχρονη γονεϊκή απώλεια.

Και η μουσουλμάνα Σερέν Κάρμαν, πνεύμα ανυπότακτο και μαχητικό, οργανώνεται σε ομάδα αντίστασης, στην πολύπαθη οροσειρά της Ροδόπης.

Μετά τον πόλεμο, η καθεμιά τους θα προσπαθήσει να ξεκινήσει μια νέα ζωή, σε μια νέα πόλη, μακριά από τις νωπές κι επώδυνες μνήμες.

Όμως, η κοινή εξορία τους στο ξερονήσι, θα τις επανασυνδέσει στενά, με τρόπο οριστικό και αμετάκλητο.

Τόσο μεταξύ τους, όσο και με έναν ιδιαίτερο άντρα, ο οποίος θα κατορθώσει με παράδοξο και αλλόκοτο τρόπο, να γίνει ο συνδετικός κρίκος τους, το κοινό σημείο αναφοράς τους κι εν τέλει ο πυρήνας όλης της ζωής τους…

Back to top button