Εμβολιαστικό κέντρο στο Δήμο Αρριανών ζητούν επιτακτικά οι βουλευτές Ιλχάν Αχμέτ ,Τάκης Χαρίτου,ο Δήμαρχος και η μείζονα Αντιπολίτευση στο Δήμο

Μπορεί στη Ροδόπη να λειτουργούν 8 εμβολιαστικές γραμμές ωστόσο μόνο στο Δήμο Αρριανών δεν υπάρχει κανένα εμβολιαστικό κέντρο εν αντιθέσει με την Κομοτηνή που διαθέτει 4 ενώ στα ΚΥ Σαπών και Ιάσμου λειτουργούν από 2 .

Ήδη υπάρχει πίεση και κινητικότητα στο Δήμο προκειμένου να λειτουργήσουν και εκεί ,όπως αρχικά προβλεπόταν ,κέντρο εμβολιασμού για να μην ταλαιπωρούνται οι ηλικιωμένοι κάτοικοι των ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών που διανύουν τεράστιες αποστάσεις προκειμένου να εμβολιαστούν. Σχετική επιστολή έστειλε ο Δήμαρχος Αρριανών Αχμέτ Ριτβάν στον Πρωθυπουργό και ο επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης στο Δήμο Χουσείν Ερδέμ προς τους 3 βουλευτές του Νομού .Ανταποκρίθηκαν με ερωτήσεις και παρεμβάσεις οι βουλευτές Ιλχάν Αχμέτ και Τάκης Χαρίτου.

Η επιστολή του Δημάρχου προς τον Πρωθυπουργό:


ΠΡΟΣ: Πρωθυπουργό
Κυριάκο Μητσοτάκη
Κοιν.
Υπουργείο Υγείας
Γραφείο Υπουργού
Εθνική Επιτροπής
Εμβολιασμών
Γραφείο Προέδρου
Βουλευτές Ν. Ροδόπης
ΘΕΜΑ: «Λειτουργία Εμβολιαστικών Κέντρων στα διοικητικά όρια του Δ. Αρριανών»
Σε συνέχεια της υπ΄αρίθ. 10.293/10.12.2020 επιστολής μου θα ήθελα να επαναφέρω
το θέμα της λειτουργίας εμβολιαστικών κέντρων εντός των διοικητικών ορίων του Δ.
Αρριανών.
Στο Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών – Επιχείρηση «Ελευθερία» για την
εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού για την COVID-19 δεν έχει προβλεφθεί κάποιο
εμβολιαστικό κέντρο ανάμεσα στα περιφερειακά ιατρεία του Δήμου Αρριανών. Η επιλογή
αυτή δυσχεραίνει σημαντικά την προσπάθεια των δημοτών μας για εμβολιαστική κάλυψη
καθώς με δεδομένο τις πολύ μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις καθίσταται δύσκολη η
μετακίνησή τους.
Στην προσπάθεια όλων μας για να πετύχουμε το συντομότερο δυνατό ανοσία στον
γενικό πληθυσμό και να επιταχύνουμε τους ρυθμούς εμβολιασμού μεταξύ των δημοτών μας,
κρίνουμε σκόπιμο να δοθεί η δυνατότητα να λειτουργήσουν εμβολιαστικά κέντρα στην
περιοχή μας.
Για τον λόγο αυτό σας ζητώ να επανεξεταστεί σοβαρά η επιλογή των εμβολιαστικών
κέντρων στην περιοχή του Δ. Αρριανών ώστε να επιλεγεί η καλύτερη δυνατή λύση για την
εξυπηρέτηση των πολιτών και εν τέλη την προστασία της δημόσιας υγείας.
Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας.
Ο Δήμαρχος Αρριανών
Ριτβάν Αμέτ

Η επιστολή του επικεφαλής της Αντιπολίτευσης του Δήμου:

Αξιότιμοι Κύριοι,

  1. Ευριπίδης  Στυλιανίδης, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ
  2. Δημήτρης Χαρίτου,            ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ
  3. Ιλχάν Αχμέτ,                        ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

      Θα ήθελα να σας ενημερώσω με την παρούσα,  ότι το  Εθνικό Σχέδιο για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού για την COVID-19, προέβλεπε αρχικά ανάμεσα στα πρώτα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα όλης της χώρας και τα περιφερειακά ιατρεία Φιλλύρας και Κέχρου του Δήμου Αρριανών της Π.Ε. Ροδόπης, τα οποία δεν λειτούργησαν ποτέ.

Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός περιλάμβανε από την 1η  Απριλίου την ένταξη άλλων 272 εμβολιαστικών κέντρων, ανεβάζοντας έτσι από την 1η  του μήνα τον αριθμό των ενεργών εμβολιαστικών κέντρων σε 1.073, 55 περισσότερα από τον αρχικό αριθμό 1.018 τον οποίο είχε ανακοινωθεί το Νοέμβριο.   

Αυτό το μήνα ξεκινά η τρίτη φάση της Επιχείρησης «Ελευθερία». Από τις 5 Μαΐου αυξάνεται η δυναμικότητα του συστήματος με την ανάπτυξη στο σύνολο 1.500 εμβολιαστικών κέντρων με στόχο να γίνουν μέχρι και 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί και τον Ιούνιο μέχρι τα 4 εκατομμύρια εμβολιασμοί.

Ο “Καλλικρατικός” Δήμος Αρριανών με πληθυσμό 16.577 κατοίκους, σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής, είναι ο δεύτερος σε πληθυσμό δήμος της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, με γεωγραφική έκταση 771,2 τ.χλμ. ο μεγαλύτερος σε έκταση Δήμος του Νομού μας, χαρακτηρισμένος ως “ημιορεινός”, αποτελούμενος από 57 οικισμούς,  πολλοί από τους οποίους απέχουν από την έδρα του δήμου δεκάδες χιλιόμετρα, ευρισκόμενοι σε μεγάλα υψόμετρα, δίπλα στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Ο Δήμος καλύπτει σε έκταση το μεγαλύτερο μέρος του ορεινού όγκου της Π.Ε. Ροδόπης και σχεδόν το σύνολο του μόνιμου πληθυσμού που κατοικεί σε αυτόν.

Κατά συνέπεια, είναι παράδοξο το γεγονός ότι σήμερα δεν διαθέτουμε ως Δήμος Αρριανών κανένα εμβολιαστικό κέντρο με συνέπεια να καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη  η πρόσβαση του πληθυσμού – και ειδικά ευπαθών ομάδων και δημοτών που ζουν σε ορεινούς και απομακρυσμένους οικισμούς- στον εμβολιασμό για την COVID 19.   

Η μη λειτουργία των ανωτέρω Εμβολιαστικών Κέντρων έχει ως αποτέλεσμα οι κάτοικοι μεγάλης ηλικίας να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να πάνε στα κοντινότερα εμβολιαστικά κέντρα, και μάλιστα δύο  φορές, προκειμένου να καταφέρουν να εμβολιαστούν με τις δύο δόσεις του εμβολίου. Επίσης, αναγκάζονται να επιβιβάζονται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή να έρχονται σε επαφή με άτομα νεότερης ηλικίας για την μεταφορά τους, αυξάνοντας την κινητικότητα άρα και την έκθεση τους,  με ό,τι σημαίνει αυτό για την προστασία της υγείας τους.

Είναι προφανές ότι η κατάσταση αυτή αποτρέπει μεγάλο τμήμα της εν λόγω ηλικιακής ομάδας από τον εμβολιασμό, παρότι το επιθυμούν, διότι είναι αδύνατον να μετακινηθούν τόσα χιλιόμετρα, λόγω της φυσικής ή τυχόν παθολογικής τους κατάστασης.

Επίσης, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε τις περιπτώσεις ανθρώπων, ανεξαρτήτως ηλικιακής ομάδας, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μετακινηθούν.

Ειδικότερα το Π.Π.Ι Φιλλύρας διαθέτει σήμερα τρεις ιατρούς (δύο γενικούς και έναν παθολόγο) καθώς και μία νοσοκόμα ενώ και το Π.Ι. Κέχρου λειτουργεί με δύο γενικούς ιατρούς και θα μπορούσαν άνετα να ανοίξουν άμεσα και να λειτουργήσουν ως εμβολιαστικά κέντρα, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί !

Μετά από τα στοιχεία που σας παραθέτουμε και ενόψει του γεγονότος ότι δεχόμαστε ως δημότες του Δήμου Αρριανών την άδικη κριτική ότι απέχουμε αναίτια από τους εμβολιασμούς που θα χτίσουν το πολύ-αναμενόμενο τείχος ανοσίας, ζητούμε τις ενέργειες σας που θα κατοχυρώσουν στο όνομα των δημοτών του Δήμου Αρριανών τα αυτονόητα δικαιώματά μας στον εμβολιασμό και στην διασφάλιση της δημόσιας υγείας.       

Παραμένει έτσι ο μεγάλος αυτός Δήμος της Π.Ε. Ροδόπης χωρίς εμβολιαστικό κέντρο και είναι ο μοναδικός που δεν διαθέτει μια ανάλογη δομή! 

Την ίδια στιγμή στην Π.Ε. Ροδόπης η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει κάτω από τον πανελλαδικό μέσο όρο στις επτά εμβολιαστικές γραμμές που βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία σε αυτήν.

Επειδή είναι θέμα υψίστης σημασίας για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας,                      τις ευπαθείς ομάδες και συνολικά για τους δημότες του Δήμου Αρριανών, σας παρακαλώ θερμά να ενεργήσετε άμεσα προκειμένου να επιλυθεί το μείζον πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και να λειτουργήσουν το συντομότερο τα Εμβολιαστικά  Κέντρα στον Δήμο Αρριανών.

     Παραμένω στη διάθεσή σας για οποιεσδήποτε διευκρινίσεις ή περαιτέρω πληροφορίες τυχόν χρειαστείτε, με στόχο τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πολιτών του Δήμου μας.

Φιλλύρα, την 10η Μαΐου του έτους 2021

Με τιμή,

Ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Αρριανών,

επικεφαλής της δημοτικής παρατάξεως «ΕΝΟΤΗΤΑ»

Χουσεΐν Ερδέμ

Τάκης Χαρίτου:αναφορά στη Βουλή της Επιστολής του Δημάρχου

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου κατέθεσε στον Υπουργό Υγείας αναφορά την επιστολή του δημάρχου Αρριανών Ροδόπης με θέμα «Λειτουργία Εμβολιαστικών Κέντρων στα διοικητικά όρια του Δήμου Αρριανών». Όπως σημειώνει ο βουλευτής στην αναφορά του ο Δήμος Αρριανών είναι ο μοναδικός Δήμος της Ροδόπης, όπου δε λειτουργεί κανένα εμβολιαστικό κέντρο, παρόλο που είχε προβλεφθεί στον αρχικό σχεδιασμό «Ελευθερία». Ενώ το υπουργείο δεν έχει λάβει υπόψη του τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Δήμου με τους πολλούς ορεινούς και απομακρυσμένους οικισμούς.

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: Αναγκαία η λειτουργία Εμβολιαστικών Κέντρων στα διοικητικά όρια του Δήμου Αρριανών

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου καταθέτει προς τον κ. Υπουργό Υγείας αναφορά την επιστολή του δημάρχου Αρριανών Ροδόπης  με θέμα «Λειτουργία Εμβολιαστικών Κέντρων στα διοικητικά όρια του Δήμου Αρριανών».

Ο Δήμος Αρριανών είναι ο μοναδικός Δήμος της Ροδόπης, όπου δε λειτουργεί κανένα εμβολιαστικό κέντρο, παρόλο που είχε προβλεφθεί στον αρχικό σχεδιασμό «Ελευθερία». Ενώ το υπουργείο δεν έχει λάβει υπόψη του τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Δήμου με τους πολλούς ορεινούς και απομακρυσμένους οικισμούς.

Όπως σημειώνεται στην επιστολή η μη λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων στον συγκεκριμένο Δήμο δυσχεραίνει σημαντικά την προσπάθεια εμβολιαστικής κάλυψης του τοπικού πληθυσμού, καθώς οι πολύ μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις καθιστούν δύσκολη τη μετακίνηση, ιδιαίτερα για τους δημότες ορεινών και απομακρυσμένων οικισμών.

Η δημοτική αρχή ζητά τη λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων στον Δήμο Αρριανών για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών, την αύξηση των εμβολιασμών και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Επισυνάπτεται η επιστολή.

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις σχετικές ενέργειες και να μας ενημερώσετε σχετικά.

Αθήνα, 10 Μαΐου 2021

Ο καταθέτων βουλευτής

Χαρίτου Δημήτρης

Ιλχάν Αχμέτ :το θέμα στη Βουλή

Κατατέθηκε σήμερα η επίκαιρη ερώτηση με αριθμό πρωτοκόλλου 749  10/5/2021   προς τον υπουργό Υγείας κ. Β. Κικίλια από τον βουλευτή Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ με θέμα :” Απουσία εμβολιαστικών κέντρων στον Δήμο Αρριανών της Π.Ε. Ροδόπης” 

Το Εθνικό Σχέδιο για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού για την COVID-19, προέβλεπε αρχικά ανάμεσα στα πρώτα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα όλης της χώρας και τα περιφερειακά ιατρεία Φιλλύρας και Κέχρου του Δήμου Αρριανών της Π.Ε. Ροδόπης.

Παρά το γεγονός ότι η επιλογή των συγκεκριμένων ιατρείων ήταν προφανές ότι δεν κάλυπτε συνολικά τις ανάγκες του τοπικού πληθυσμού, ενός Δήμου με 20.000 κατοίκους και 58 οικισμούς, ορισμένοι εκ των οποίων είναι ορεινοί και απομακρυσμένοι μεταξύ τους, εντούτοις μέχρι και σήμερα και ενώ τα εμβολιαστικά κέντρα πανελλαδικά έχουν αυξηθεί σε έως και 1.500, στον Δήμο Αρριανών δεν έχει δημιουργηθεί ούτε ένα!

Παραμένει έτσι ο μεγάλος αυτός Δήμος της Π.Ε. Ροδόπης χωρίς εμβολιαστικό κέντρο και είναι ο μοναδικός που δεν διαθέτει μια ανάλογη δομή! 

Την ίδια στιγμή στην Π.Ε. Ροδόπης η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει κάτω από τον πανελλαδικό μέσο όρο στις επτά εμβολιαστικές γραμμές που βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία σε αυτήν. 

Να σημειωθεί ότι αναπάντητη παραμένει η προηγούμενη αναφορά προς τον Υπουργό Υγείας με αφορμή επιστολή του δημάρχου Αρριανών από τις 10 -12-2020 που ζητούσε εκτός από Φιλλύρα και Κέχρο να προβλε

Επίκαιρη Ερώτηση

ΠΡΟΣ: Υπουργό Υγείας, κ. Κικίλια Βασίλειο

ΘΕΜΑ: Απουσία εμβολιαστικών κέντρων στον Δήμο Αρριανών της Π.Ε. Ροδόπης  

Το Εθνικό Σχέδιο για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού για την COVID-19, προέβλεπε αρχικά ανάμεσα στα πρώτα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα όλης της χώρας και τα περιφερειακά ιατρεία Φιλλύρας και Κέχρου του Δήμου Αρριανών της Π.Ε. Ροδόπης.

Παρά το γεγονός ότι η επιλογή των συγκεκριμένων ιατρείων ήταν προφανές ότι δεν κάλυπτε συνολικά τις ανάγκες του τοπικού πληθυσμού, ενός Δήμου με 20.000 κατοίκους και 58 οικισμούς, ορισμένοι εκ των οποίων είναι ορεινοί και απομακρυσμένοι μεταξύ τους, εντούτοις μέχρι και σήμερα και ενώ τα εμβολιαστικά κέντρα πανελλαδικά έχουν αυξηθεί σε έως και 1.500, στον Δήμο Αρριανών δεν έχει δημιουργηθεί ούτε ένα!

Παραμένει έτσι ο μεγάλος αυτός Δήμος της Π.Ε. Ροδόπης χωρίς εμβολιαστικό κέντρο και είναι ο μοναδικός που δεν διαθέτει μια ανάλογη δομή! 

Την ίδια στιγμή στην Π.Ε. Ροδόπης η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει κάτω από τον πανελλαδικό μέσο όρο στις επτά εμβολιαστικές γραμμές που βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία σε αυτήν.

Μετά τα παραπάνω ερωτάσθε:

Α) Γιατί μέχρι και σήμερα δεν άνοιξε καμία εμβολιαστική γραμμή στον Δήμο Αρριανών της Π.Ε. Ροδόπης αν και αρχικώς είχαν προβλεφθεί τα περιφερειακά ιατρεία Φιλλύρας και Κέχρου;

Β) Σχεδιάζετε να προβείτε άμεσα στο άνοιγμα περισσοτέρων εμβολιαστικών γραμμών στον Δήμο Αρριανών, ώστε αυτές να αντιπροσωπεύουν τις πραγματικές χωροταξικές και εμβολιαστικές ανάγκες του τοπικού πληθυσμού, προκειμένου να αποκτήσουν όλες οι ηλικιακές κατηγορίες άνετη, γρήγορη και ασφαλή πρόσβαση σε εμβολιαστικά κέντρα και να επιταχυνθεί η εμβολιαστική διαδικασία, όπως είχε ζητήσει και ο ίδιος ο Δήμαρχος της περιοχής με παλαιότερη επιστολή του προς το Υπουργείο σας;     

Ο επερωτών βουλευτής,

Ιλχάν ΑΧΜΕΤ, Ροδόπης

Exit mobile version