Εμβόλια: Τι αλλάζει στον προγραμματισμό για όσους νόσησαν -Γιατί θα ακυρωθούν τα ραντεβού τους

Εμβόλια: Aλλάζει η πολιτική εμβολιασμού των ανθρώπων που έχουν ήδη νοσήσει από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. «Από την έναρξη της επιδημίας του Covid έχουν νοσήσει 389.000 συνάνθρωποί μας περίπου και με την παρασκευή του εμβολίου ήταν εμφανές ότι θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα, ένα σχήμα εμβολιασμού για άτομα που είχαν νοσήσει» είπε, παίρνοντας πρώτη τον λόγο η κυρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση για το πρόγραμμα εμβολιασμού από το υπουργείο Υγείας. Μέχρι σήμερα, η σύσταση ήταν πως κάποιος που έχει νοσήσει από κορωνοϊό, θα μπορούσε να κάνει το εμβόλιο 3 μήνες μετά. «Μια επαναλοίμωξη ήταν σπάνια τους πρώτους τρεις μήνες μετά τη νόσηση. Το πρώτο σχήμα εμβολιασμού ατόμων που νόσησαν περιείχε δύο δόσεις εμβολιασμού που θα χορηγούντο μετά το τρίμηνο, αυτό που πιστεύαμε ότι διαρκούσε η φυσική ανοσία» σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου.

Τα φυσικά αντισώματα διαρκούν έως και έναν χρόνο

Ωστόσο, φαίνεται πως η ανοσία που αναπτύσσει ο οργανισμός αφού νοσήσει από τον κορωνοϊό είναι πολύ πιο ισχυρή. «Μελέτες σε επιστημονικά κέντρα του εξωτερικού και του ΕΚΠΑ έδειξαν ότι η διάρκεια των αντισωμάτων ήταν μεγαλύτερη από αυτή που πιστεύαμε αρχικά» είπε η κ. Θεοδωρίδου που τόνισε πως πρόσφατη μελέτη δίνει χρόνο που ξεπερνά και τους 12 μήνες. «Με βάση αυτή τη διάρκεια αντισωμάτων από τη φυσική νόσηση και την κατά 96% μείωση του ενδεχόμενου επαναλοίμωξης, αποφασίστηκε η τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος, που θα περιλαμβάνει μία δόση εμβολίου», είπε. Έτσι, κάποιος που έχει νοσήσει με κορωνοϊό δεν θα χρειάζεται να κάνει δεύτερη δόση του εμβολίου ενάντια στον κορωνοϊού. Επίσης, η Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε πως αυτή η δόση αποφασίστηκε να χορηγείται μετά από διάστημα 6 μηνών και έως 12 μήνες μετά την ασθένεια, σε άτομα που έχουν νοσήσει από τον κορωνοϊό.

Τι γίνεται με τα ραντεβού εμβολιασμού όσων έχουν νοσήσει

Παίρνοντας τον λόγο, ο Μάριος Θεμιστοκλέους σημείωσε πως τα ήδη προγραμματισμένα ραντεβού εμβολιασμού για άτομα που έχουν νοσήσει θα ακυρώνονται. Στη συνέχεια, η ομάδα αυτή πολιτών θα έχει την ευκαιρία να επαναπρογραμματίσει το ραντεβού εμβολιασμού σε χρόνο τουλάχιστον έξι μήνες από την ημερομηνία διάγνωσής τους. Για όσους νόσησαν μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης, εκείνοι θα λάβουν σχετική ενημέρωση, προκειμένου να κάνουν εκ νέου εμβόλιο σε διάστημα μεταξύ 6 και 12 μηνών από την ημερομηνία που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Exit mobile version