Εκλογές στην Τουρκία: Πρώτος στην «αφετηρία» του β’ γύρου ο Ερντογάν με 49,3% έναντι 45,0% του Κιλιτσντάρογλου-Kιλιτσντάρογλου ψήφισαν οι Τούρκοι πολίτες στην Ελλάδα….

Βαθιές και απροσπέλαστες ρίζες στην τουρκική κοινωνία απέδειξε πως διαθέτει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς κατάφερε να ανατρέψει προγνωστικά και δημοσκοπήσεις, κόβοντας πρώτος το νήμα στον πρώτο, αλλά όχι έσχατο εντέλει, γύρο των Προεδρικών εκλογών στη γειτονική χώρα. Σε μια βραδιά που ενείχε έντονα στοιχεία πολιτικού θρίλερ, ο Τούρκος Πρόεδρος απέδειξε προς τους αντιπάλους του, αλλά και προς τη διεθνή κοινότητα, ότι διαθέτει ακόμη πολιτικό κεφάλαιο και αναγκαίους μηχανισμούς, για να επιβιώσει στην πιο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της καριέρας του.

Ίσως και για αυτό πανηγύρισε τις πρώτες πρωινές ώρες μαζί με τους συγκεντρωμένους οπαδούς του στο αρχηγείο του Κόμματος Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης στην Άγκυρα, τραγουδώντας από χαρά για το προβάδισμά του, αν και τα αποτελέσματα παρέμεναν μέχρι εκείνη την ώρα «ανεπίσημα», όπως είπε. Ωστόσο, σε ποσοστό ενσωμάτωσης, 99,96%, o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκέντρωσε ποσοστό 49,3% έναντι ποσοστού 45,0% του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με διαφορά που κυμαίνεται σχεδόν στις πέντε μονάδες, δίνοντας μια μεγάλη ανάσα στο επιτελείο του Τούρκου Προέδρου.

Οι αιτίες

Στις μεγάλες ανατροπές της χθεσινής βραδιάς ξεχωρίζει η πρώτη θέση που κατέλαβε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διεκδικώντας με αξιώσεις μια Τρίτη προεδρική θητεία και το ρεκόρ της παραμονής στην εξουσία στην Τουρκία, για περισσότερα από 20 χρόνια. Μόνο που η δυναμική της επανόδου του Τούρκου Προέδρου στην έδρα της Προεδρίας, στην Άγκυρα φάνταζε ως το απίθανο σενάριο για τις δημοσκοπήσεις, διψήφιος αριθμός εκ των οποίων έδειχνε την πόρτα της εξόδου στον Ερντογάν. Ανατρέποντας άρδην τους συσχετισμούς, ο Τούρκος Πρόεδρος κατάφερε να αποσπάσει την πρωτιά στον πρώτο γύρο με όχημα την ιστορική, όπως τη χαρακτήρισε, προσέλευση στην εκλογική διαδικασία, η οποία κυμάνθηκε σε ποσοστό 93,6 %, αυξημένη κατά 7,4% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.

Kιλιτσντάρογλου ψήφισαν οι Τούρκοι πολίτες στην Ελλάδα….

Τι ψήφισαν όμως οι Τούρκοι στο εξωτερικό; Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu οι περισσότεροι μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα ψήφισαν τον επικεφαλής της συμμαχίας της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Συγκεκριμένα οι Τούρκοι στην Ελλάδα σύμφωνα με την ανάλυση των αποτελεσμάτων από το Anadolu sto 66,67% της ενσωμάτωσης το 72,79% όσων ψήφισαν στην Ελλάδα, προτίμησε τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ενώ τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν επέλεξε μόλις το 20,10%.

Exit mobile version