Βουλευτικές εκλογές 2023Κορυφαία

Εκλογές :”ροζ” ξανά η Ροδόπη -Έπεσαν ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ -ΠΑΣΟΠΚ ΚΙΝΑΛ σε σχέση με το Μαϊο-Αποχή στο 64%-Οι ψήφοι των κομμάτων -Τι έγινε ανα Δήμο

Η χρωματική διαφοροποίηση του εκλογικού χάρτη το Μαϊο όταν ολόκληρη η χώρα βάφτηκε μπλε με τη Ροδόπη ,μόνη ροζ στα χρώματα του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή έβαλε μοιραία την περιοχή στο επίκεντρο του πολιτικού αλλά και του δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος.

Καταγγελίες για ανάμειξη εξωθεσμικών κέντρων έδωσαν και πήραν βγάζοντας στην επιφάνεια ζητήματα και θέσεις που η περιοχή πάλεψε επί χρόνια να αφήσει πίσω. Η Κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να αλλάξει το χρώμα ακολούθησε στρατηγική καταγγελιών και έμμεσων απειλών που ωστόσο δεν έπιασαν τόπο ή μάλλον έφεραν το αντίθετο αποτέλεσμα αφού η ΝΔ παρά την καμπάνια αντί να αυξήσει έχασε σχεδόν 1000 ψήφους σε σχέση με το Μαίο.

Τα στελέχη της σε μία πρώτη αποτίμηση του αποτελέσματος κάνουν λόγο για την εμφάνιση μικρών πατριωτικών κομμάτων στα δεξιά της όπως οι Σπαρτιάτες και η Νίκη τα οποία μαζί με την αποχή που αυξήθηκε δεν επέτρεψε να κάνει την ανατροπή.

Οι δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη ,η απόσυρση του Μουσταφά Κατραντζή και οι επισκέψεις στελεχών που απευθυνόμενα στη μειονότητα γυρνούσαν σε άδειους μαχαλάδες καθόρισαν το αποτέλεσμα το οποίο φάνηκε εδώ και 10 μέρες πως δεν θα είναι το επιθυμητό για το κυβερνητικό κόμμα. Με αυτήν την λογική και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη στα ΜΜΕ λίγες μέρες νωρίτερα μίλησε για εφαρμογή “απαρέγκλιτα” του μειονοτικού προγράμματος “όποιο κι αν ήταν το χρώμα των εκλογών”.

Από την άλλη και ο ΣΥΡΙΖΑ μείωσε κατα χίλες ψήφους την επίδοσή του ωστόσο φάνηκε ότι την όποια απώλεια ψήφων του πλειονοτικού στοιχείου “κάλυψε” με ψήφους μειονοτικών σύμφωνα με μία πρώτη ανάλυση. Αλλωστε οι δηλώσεις στελεχών του (που ακόμη παραμένουν στο κόμμα !) δημιούργησαν ένα σοβαρό εσωτερικό ρήγμα που το αποδυνάμωσε ακόμη περισσότερο στα μάτια της κοινής γνώμης .Στοιχεία ψευτοπατριωτισμού ,νεποτισμού που καταγράφηκαν ήταν παντελώς άγνωστα στο χώρο της αριστεράς και την σημάδεψαν ανεξίτηλα .

Το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ κατέγραψε μείωση των ποσοστών του λόγω μετακίνησης μειονοτικών ψήφων προς τα αριστερά του. Αξιοσημείωτη η συγκράτηση ψήφων του πλειονοτικού στοιχείου .

Οζγκιούρ Φερχάτ,Ευριπίδης Στυλίανίδης και Ιλχάν Αχμέτ θα την εκπροσωπούν για τα επόμενα 4 χρόνια στο ελληνικό κοινοβούλιο

Εδώ τα πλήρη αποτελέσματα των εκλογών στη Ροδόπη

Παρά το συνολικό ροζ του χάρτη διαφοροποιήσεις είχαμε στους Δήμους της Ροδόπης

Εδώ ο Δήμος Κομοτηνής

Ό Δήμος Μαρώνειας Σαπών

Δήμος Αρριανών

Δήμος Ιάσμου

Back to top button