ΑυτοδιοίκησηΚορυφαία

Έφυγε από τη ζωή ο Τάσος Σουλακάκης εμβληματικός και επί 3 τετραετίες Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης -Πέρασε κάποιους μήνες και από τη Νομαρχία Ροδόπης

Έφυγε σήμερα από την ζωή στα 92 του χρόνια ο πρώην δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Τάσος Σουλακάκης.

Ένας εμβληματικός Δήμαρχος της γειτονικής πόλης ίσως ο πλέον πετυχημένος της περιόδου της μεταπολίτευσης .Ο μοναδικός που διατέλεσε 3 τετραετίες Δήμαρχος της πολης .Εξελέγη το 1978 με ποσοστό 54,67% στον 2ο γύρο και επανεξελέγη το 1982 και το 1986 με ποσοστό 60,38 και 50,33% αντίστοιχα από τον 1ο και τον 2ο γύρο αντίστοιχα

Να σημειωθεί ότι για κάποιους μήνες διατέλεσε και δοτός Δντης της Νομαρχίας Ροδόπης κατά το μεταβατικό στάδιο του περάσματός της στην πρώτη αιρετή της περίοδο το 1994.

Ο πρώην εκδότης της εφημερίδας ΓΝΩΜΗ και συνεργάτης του κατα την περίοδο της Δημαρχίας του Γιάννης Λασκαράκης έγραψε σήμερα

“Έφυγε από την ζωή ο πρώην δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Τάσος Σουλακάκης. Ο εμβληματικός δήμαρχος που κατά τη διάρκεια της δωδεκάχρονης θητείας του άλλαξε η μορφή της Αλεξανδρούπολης και μπήκαν τα θεμέλια για την ανάπτυξή της σε όλους τους τομείς.
Νέα μεγάλα έργα υποδομής υλοποιήθηκαν στην ύδρευση, την αποχέτευση, στην οδοποιία, στα σχολικά κτήρια, στον πολιτισμό, στην αποκομιδή των απορριμμάτων, στο βιολογικό καθαρισμό, στον πολεοδομικό σχεδιασμό. Αλλά και πρωτοπόροι νέοι θεσμοί εγκαινιάσθηκαν με την ίδρυση πέντε δημοτικών επιχειρήσεων . Η ΔΕΥΑΑ, η ΔΕΠΕΑ, η ΕΠΑΔΑ, η τουριστική επιχείρηση του Κάμπιγκ, η επιχείρηση των Λουτρών Τραϊανούπολης, υπήρξαν καινοτόμες μονάδες που παρήγαγαν πλούτο , νέες θέσεις εργασίας και υπηρεσίες ποιότητας στους δημότες. Θεσμοθετήθηκαν τα συνοικιακά συμβούλια με δικούς τους πόρους και οι συνοικιακές συνελεύσεις. Το ωδείο έγινε κυψέλη μουσικής δημιουργίας νέων ταλέντων. Λειτούργησε το Ανοιχτό Δημοτικό Πανεπιστήμιο, στηρίχθηκε ο αθλητισμός, το βόλεϊ, το ποδόσφαιρο.
Η Αλεξανδρούπολη πάλλονταν από ζωντάνια, δημιουργία, κοινωνικές διεργασίες, συμμετοχή. Ζούσε τη μεταπολιτευτική άνοιξη , ρουφούσε το μεγαλείο της δημοκρατίας. Η πόλη μεγάλωσε , νέες συνοικίες δημιουργήθηκαν , δρόμοι διανοίχθηκαν, ο Βανικιώτης επικαλύφθηκε, πλατείες και πάρκα δόθηκαν στη χρήση των πολιτών.
Ήταν η εποχή που οι δημοτικοί σύμβουλοι συνεργάζονταν για το καλό του πόλης. Τους ένωνε το όραμα και ψήφιζαν ομόφωνα τις περισσότερες αποφάσεις. Ήξερε να αξιοποιεί τους συνεργάτες του ως ισότιμους, να αξιολογεί και να δέχεται τις εισηγήσεις τους. Είμαι ευτυχής που υπήρξα αντιδήμαρχός του. Η παράταξη του Τάσου Σουλακάκη δημιουργήθηκε το 1978 με τη συμμετοχή πολιτών από όλα τα κόμματα . Για πρώτη και μοναδική φορά βρέθηκαν στην ίδια δημοτική παράταξη το ΚΚΕ, το ΚΚΕ εσωτερικού , η ΕΔΑ, το ΠΑΣΟΚ, το Κέντρο. Αυτή η ενότητα έφερε θαυμαστά αποτελέσματα. Ιδρύθηκε η Ιατρική σχολή και το Παιδαγωγικό, αργότερα. Με αγώνες χωρίς κομματικές παρωπίδες διεκδικήθηκαν αναπτυξιακοί νόμοι και θεσμοί που έφεραν ανάπτυξη στην πόλη , νέες παραγωγικές μονάδες, νέες θέσεις εργασίας. Έτσι σήμερα η πόλη μας μπορεί να δεχθεί τις νέες μεγάλες ευκαιρίες και να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις που ανοίγονται.
Αλλά το έργο και το απαράμιλλο ήθος του αναγνωρίστηκαν και σε πανελλήνιο επίπεδο. Εκλέχθηκε στο Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ) και διετέλεσε και Α΄ Αντιπρόεδρός της.
Η Αλεξανδρούπολη αποχαιρετά με ευγνωμοσύνη το Δήμαρχό της και εύχεται η ζωή του να γίνει παράδειγμα για τους επιγόνους του.” καταλήγει

Η εξόδιος ακολουθία του θα τελεστεί την Μ. Δευτέρα 04:00 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγ. Κυριακής.

Back to top button