ΚορυφαίαΚοινωνία

Έφυγε η Μαρίκα Ζωγραφοπούλου-Στογιαννίδου-Υπήρξε σύζυγος του αείμνηστου Δημάρχου Κομοτηναίων Ανδρέα Στογιαννίδη

Έφυγε πλήρης ημερών στα 92 της η Μαρίκα Ζωγραφοπούλου -Στογιαννίδου. Ξεχωριστή προσωπικότητα ,γλυκός και ευφυής άνθρωπος, υπήρξε σύζυγος του επί τρεις τετραετίες Δημάρχου Κομοτηνής Ανδρέα Στογιαννίδη. Η εγγονή της Αλεξάνδρα Πεταλωτή έγραψε για την γιαγιά της :

“Παιδί της κατοχής η Μαρίκα Ζωγραφόπουλου του Παναγιώτη και της Ζωής μεγάλωσε με στερήσεις, αλλά και πολλή αγάπη, σε μία πολυμελή οικογένεια, με καταγωγή από την Αρκαδιούπολη Α.Θράκης.

Μετά την αποφοίτηση από το τότε εξατάξιο γυμνάσιο εργάσθηκε επί σειρά ετών ως ιδιαιτέρα του δικηγόρου και μετέπειτα βουλευτή Ροδόπης Χρήστου Σιανίδη, θητεία που αποτέλεσε αληθινό σχολείο για εκείνη.

Ο άνδρας της ζωής της, ο Ανδρέας Στογιαννίδης, ανέπτυξε έντονη πολιτική δράση, αρχικά ως δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του Γ.Μαμέλη και μετά την μεταπολίτευση ως Δήμαρχος Κομοτηνής για 3 τετραετίες. Με αξιοπρέπεια, καρτερικότητα και διακριτικότητα αποτέλεσε το στήριγμα της οικογένειας της και της πολιτικής διαδρομής του συζύγου της.

Ευτύχησε να δει τα δυο παιδιά της να μορφώνονται και να δημιουργούν δική τους οικογένεια καθώς επίσης καμάρωνε για τα 3 εγγόνια της.Γυναίκα με αξίες, λογική, ηθική, μία αληθινή κυρία, από τις τελευταίες ξεχωριστές φυσιογνωμίες μιας γενιάς που χάνεται.

Στη «σκιά» πολιτικών ανδρών (Σιανίδη, Στογιαννίδη και του γαμπρού της Γιώργου Πεταλωτή) ήταν ζωντανή εγκυκλοπαίδεια για πρόσωπα και καταστάσεις της πόλης μας.Μάγευε τον συνομιλητή της είτε μιλούσε για μαγειρική, εργόχειρα και όλα τα ωραία της γενιάς της είτε για πολιτική και ιστορικά γεγονότα της Κομοτηνής .Το χιούμορ της και η πνευματική της διαύγεια δεν την εγκατέλειψαν ποτέ.

Για τον κόσμο μια δυναμική κυρία, για εμένα η γλυκιά μου γιαγιά, το Μαρικάκι μου. Όσες αγκαλιές, όσα φιλιά κι αν ανταλλάξαμε δε μου φτάνουν. Είμαι, όμως, παραπάνω από περήφανη και ευγνώμων που είσαι η γιαγιά μου. Εύστοχο σχόλιο, χιούμορ και αγάπη άνευ όρων.. αυτά κι άλλα πολλά κρατάω από σένα! Σ’αγαπάω γιαγιά μου

Για πάντα η εγγονή σου…”

Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής Κλεοπάτρα Στογιαννίδου ,ανηψιά της εκλειπούσης έγραψε :

“Φτωχά τα λόγια να περιγράψουν την πολυσχιδή και σπουδαία προσωπικότητα της αγαπημενης μου θείας Μαρίκας, που έφυγε σήμερα για το μεγάλο ταξίδι.. άνθρωπος πανέξυπνος, με χιούμορ, ευφυΐα και άποψη..

Θυμόταν με ακρίβεια ιστορικές στιγμές που βίωσε δίπλα στον θείο μου Αντρέα Στογιαννίδη και είχε πάντα κάτι ενδιαφέρον να πει.. την ακούγαμε ευλαβικά απορώντας πολλές φορές για την διαύγεια και το αστείρευτο πνεύμα της που δεν την εγκατέλειψαν ποτέ..

Περιέβαλε με αγάπη όλη την στενή και ευρύτερη οικογένειά της..

Αποτελούσε πάντα τον βράχο και το αποκούμπι όλων.. λάτρευε τα δυο άξια παιδιά της και καμάρωνε για όσα είχαν πετύχει, για τα αγαπημένα της εγγόνια, για όλα..

Θεία μου, θα λείψεις σε όλους εμάς που σε αγαπούσαμε.. σε αποχαιρετώ κρατώντας στην καρδιά μου τις πολύτιμες συμβουλές σου..

Καλό σου ταξίδι..

Η κηδεία της Μαρίκας Ζωγραφοπούλου Στογιαννίδου θα γίνει αύριο στον Ιερό Ναό Της του Θεού Σοφίας στην Κομοτηνή στις 12μ.Η σωρός θα μεταφερθεί εκεί από τις 11πμ για όσους επιθυμούν να την αποχαιρετίσουν.

Στα παιδιά της Κλεοπάτρα και Τάσο και στα εγγόνια της από τη Ροή θερμά συλλυπητήρια. Ας είναι ελαφρύ το χώμα…

Back to top button