Δύο διαδικτυακές εκδηλώσεις πολιτισμού από τη ΔΕΚΚΕΠΑΚ-Θρακιώτικο πρόγραμμα από του συγκρότημα “Ορφέας”την Τσικνοπέμπτη

Δύο διαδικτυακές εκδηλώσεις προγραμματίζει να μεταδώσει αυτή την εβδομάδα η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού Παιδείας και Αθλητισμού Κομοτηνής, απόλυτα δεμένες με το κλίμα των ημερών. Οι εκδηλώσεις θα μεταδοθούν από τη σελίδα της επιχείρησης στο Facebook.

H πρώτη, που θα μεταδοθεί αύριο Τρίτη 2 Μαρτίου, στις 7 το απόγευμα, είναι η καταγραφή του εθίμου «“Εξω οι ψύλλοι, μέσα ο Μάρτης” του οποίου η καταγραφή έγινε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παραδημής και Φίλων, ένα έθιμο που έφεραν οι Αρβανίτες πρόγονοι των Παραδημιωτών από το Αλτιντάς (Χρυσόλιθος) της Ανατολικής Θράκης, στο οποίο οι κάτοικοι πριν ανατείλει ο πρώτος ήλιος του Μάρτη, έβγαζαν τα αχυρένια στρώματα που χρησιμοποιούσαν όλο τον χειμώνα και τα έκαιγαν, ενώ πηδούσαν και τρεις φορές πάνω από τη φωτιά, για να ξορκίσουν το κακό. Η καταγραφή, έγινε από το Νίκο Οικονομίδη.

Η δεύτερη διαδικτυακή εκδήλωση, θα μεταδοθεί την Τσικνοπέμπτη 4 Μαρτίου, στις 7 το απόγευμα. Σε συνεργασία με τη Στέγη Πολιτισμού, Παράδοσης και Λαογραφίας «Φιλοτέχνες» θα μεταδώσουν ένα μουσικό πρόγραμμα με την ορχήστρα «Ορφέας» που αν δεν υπήρχαν τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας, θα διασκέδαζε τους Κομοτηναίους, στην παραδοσιακή Τσικνοπέμπτη στην πλατεία της πόλης.

Με επόμενο Δελτίο Τύπου, θα ανακοινωθούν οι διαδικτυακές εκδηλώσεις που προγραμματίζονται για τις Αποκριές.

Exit mobile version