ΑυτοδιοίκησηΚορυφαίαΠεριβάλλον -Φύση

Δράση για αντιμετώπιση και προστασία από την παράκτια διάβρωση από την ΠΕ Ροδόπης

Δράσεις για την προστασία και αντιμετώπιση του φαινομένου της διάβρωσης στην ακτογραμμή της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, εγκαινιάζει, η Ακτομηχανική Μελέτη για τον παραλιακό οικισμό Πλατανίτη, που παρουσιάστηκε, στο πλαίσιο εκδήλωσης διαβούλευσης, με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Νίκου Τσαλικίδη, κατοίκων της συγκεκριμένης περιοχής και στελεχών της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων στην αίθουσα «Γ.Παυλίδης», στο Διοικητήριο, έδρα της ΠΕ Ροδόπης.

Η Ακτομηχανική Μελέτη, η οποία βρίσκεται σε τελικό στάδιο εκπόνησης, αποτυπώνει τις διαστάσεις και την έκταση της έντονης παράκτιας διάβρωσης στον παραλιακό οικισμό καθώς και αναγκαίες τεχνικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπισής της. Στόχος της μελέτης είναι η προστασία των φυσικών πρανών που υπόκεινται στις δυνάμεις της διάβρωσης, των απολήξεων των αγροτικών δρόμων στην ακτή και η δημιουργία δύο μικρών παραλιών για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών.

Κατά την παρουσίαση, που πραγματοποιήθηκε από τον Πολιτικό Μηχανικό-Λιμενολόγο Αλέξανδρο Τσιάρα αναδείχθηκαν, τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα από την εφαρμογή των μαθηματικών ομοιωμάτων που χρησιμοποιήθηκαν για την προσομοίωση τόσο της υφιστάμενης κατάστασης όσο και της εξέλιξης της ακτογραμμής μετά την κατασκευή των προτεινόμενων έργων.

« Επιδιώκουμε λύσεις για την προστασία των ακτών της Ροδόπης από τη διάβρωση και την μελλοντική ανάδειξή τους. Είναι σαφές ότι, η παράκτια ζώνη χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει όλους τους φορείς και θα αφορά όλες τις διαστάσεις του προβλήματος. Κι αυτό διότι πρόκειται για ένα ζήτημα με πολλαπλές οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές προεκτάσεις. Η μελέτη του φαινομένου στον Πλατανίτη αποτελεί ένα βήμα για το σχεδιασμό απαραίτητων παρεμβάσεων που θα επιλύουν χρόνια προβλήματα, που προκαλεί η εντεινόμενη διάβρωση στην ακτογραμμή. Ένα σημαντικό εργαλείο για την προστασία των περιουσίων των κατοίκων, την ασφαλή πρόσβαση στην ακτή τόσο των μόνιμων κατοίκων όσο και των τουριστών» δήλωσε με αφορμή την παρουσίαση της μελέτης, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης.

Back to top button