ΚοινωνίαΚορυφαία

Δωρεάν ατομικά rapid test στα φαρμακεία στο τέλος του μήνα-Θα μπορεί να το κάνει ο καθένας στο σπίτι του

Τα τεστ που μπορεί να κάνει ο καθένας μόνος του, στο σπίτι του για τον κορωνοϊό, ρίχνει η κυβέρνηση στη μάχη με την πανδημία, με στόχο αφενός τον έλεγχο της διασποράς, αφετέρου τη διευκόλυνση του ανοίγματος της αγοράς, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος.

Όπως ανακοινώθηκε ο κάθε πολίτης θα  μπορεί να προμηθεύεται τα τεστ από τα φαρμακεία με τον ΑΜΚΑ του. Θα μπορούν να γίνονται το λιγότερα 300.000 τέτοια τεστ κάθε εβδομάδα, με δυνατότητα κάθε πολίτης να κάνει ένα τεστ την εβδομάδα. Ο καθένας θα μπορεί να παίρνει δωρεάν έως τέσσερα το μήνα, ένα για κάθε εβδομάδα. Εκατομμύρια από αυτά τα τεστ θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία από τα τέλη του μήνα.

Τα συγκεκριμένα τεστ διαφέρουν από τα rapid που διενεργούνται έως τώρα και θα μπορεί ο καθένας να τα κάνει μόνος του, στο σπίτι του, ελέγχοντας τον εαυτό του και την υγεία του, ενώ δεν θα δηλώνεται σε βάση δεδομένων, όπως γίνεται τώρα με τα rapid και τα μοριακά τεστ. Ήδη, τα συγκεκριμένα self tests χρησιμοποιούνται στη Γερμανία και την Κύπρο, αλλά δεν διατίθενται δωρεάν. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ.Σκέρτσος θα χορηγούνται δωρεάν ανά πολίτη τέσσερα τεστ το μήνα, αλλά όποιος θέλει θα μπορεί να προμηθεύεται και άλλα, αλλά θα τα πληρώνει.

Πώς λειτουργεί το self-testing


Το self-testing, σύμφωνα με αυτά που ήδη κυκλοφορούν σε Γερμανία και Βρετανία,  μπορεί με εύκολο τρόπο να δείχνει από το σπίτι το αποτέλεσμα μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα.

Από την στιγμή που ο πολίτης, σύμφωνα με το ελληνικό σχέδιο, θα το προμηθεύεται  από τα φαρμακεία, θα μπορεί τηρώντας απαραίτητα τους κανόνες υγιεινής των χεριών να λαμβάνει δείγμα σάλιου με τον ειδικό στυλεό που θα υπάρχει στην συσκευασία από το στόμα και να κάνει το τεστ.

Η συσκευασία  περιλαμβάνει  τον ειδικό ανιχνευτή του κορωνοϊού, όπου θα μπορεί κάποιος εύκολα να τοποθετεί το δείγμα εκεί προκειμένου αυτό να δείξει το τελικό αποτέλεσμα. 

protothema

Back to top button