ΚοινωνίαΤοπικές ειδήσεις

Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής: απαλλαγή επιχειρήσεων που έκλεισαν λόγω της πανδημίας από τα τέλη κοινοχρήστων χώρων

Αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής για χορήγηση απαλλαγής από τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων και ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού σε επαγγελματίες

Στα «Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης» που εγκρίθηκαν με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α’ 68/20-3-2020)  περιλαμβάνεται η δυνατότητα απαλλαγής επιχειρήσεων που διακόπτουν ή περιορίζουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, από τα τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί κατόπιν απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής, με την αριθ. 48/2020 απόφασή του, ενέκρινε την απαλλαγή των επιχειρήσεων, που περιγράφονται παραπάνω, από τα συγκεκριμένα τέληγια το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί και σε περίπτωση παρατάσεώς τους και κατά το χρονικό διάστημα αυτής. Η επιβολή νέων έκτακτων μέτρων από τις 7 Νοεμβρίου 2020 οδήγησε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, δια τηλεδιασκέψεως, στην απόφαση για συνέχιση της απαλλαγής των παραπάνω επιχειρήσεων με την επισήμανση της επέκτασής της κατά το χρονικό διάστημα της ενδεχόμενης παράτασης ισχύος του μέτρου.

ΟΔΗΓΙΕΣ

Οι επιχειρήσεις, που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της απαλλαγής, υποβάλλουν αίτηση αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ: https://dt.govapp.gr με χρήση κωδικών taxisnet.  Σε περίπτωση δε που έχουν ήδη καταβληθεί ποσά που αντιστοιχούν στα ως άνω τέλη εντός του διαστήματος απαλλαγής, είναι δυνατός ο συμψηφισμός τους  με μελλοντικές απαιτήσεις τελών.

Η απαλλαγή θα γίνεται από το αρμόδιο Τμήμα Εσόδων και Περιουσίας της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της παραπάνω διάταξης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και της σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Επίσης, στη χθεσινή συνεδρίαση εγκρίθηκε η απαλλαγή των επιχειρήσεων που διακόπτουν τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 από το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί, σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 25/1975 (Α΄ 74).

Το σώμα ενημερώθηκε ότι μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί 93 ηλεκτρονικές αιτήσεις οι οποίες είναι σε διαδικασία επεξεργασίας και εξετάζονται. Να σημειωθεί ότι η αίτηση τόσο για την πρώτη όσο και για τη δεύτερη περίπτωση υποβάλλεται άπαξ από τον κάθε επιχειρηματία και καλύπτει και την περίοδο του πρώτου lockdown.

Back to top button