Δήμος Κομοτηνής :υπογράφηκε η σύμβαση της ενεργειακής αναβάθμισης του 1ου ΓΕΛ – 2ου ΕΠΑΛ

Υπογράφηκε σήμερα το πρωί στο Γραφείο Δημάρχου Κομοτηνής η σύμβαση του έργου «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ 1ου ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΚΑΙ 2ου ΕΠΑΛ», ύψους 1.625.558,61 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α, από τον Δήμαρχο Κομοτηνής, Ιωάννη Γκαράνη και τον ανάδοχο, Δημήτρη Παπαδήμο.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης 2014-2020» και ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσής του είναι 12 μήνες, από σήμερα. Σκοπός του είναι η Ενεργειακή Αναβάθμιση  του κτιρίου όπου στεγάζονται το 1ο Γενικό Λύκειο Κομοτηνής και το 2ο Επαγγελματικό Λύκειο Κομοτηνής, με παρεμβάσεις που στοχεύουν στη βέλτιστη ενεργειακή θωράκιση και τον εκσυγχρονισμό των κτιριακών εγκαταστάσεων, για τη δημιουργία ενός πρότυπου, εκπαιδευτικού συγκροτήματος τόσο σε επίπεδο εξοικονόμησης ενέργειας όσο και σε επίπεδο Παραγωγής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

 Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις κατατάσσουν το κτίριο στην ενεργειακή κατηγορία Β+ από Ε που είναι σήμερα. Το κτήριο αποτελείται από τρία επίπεδα και το συνολικό εμβαδόν του είναι 6143.99 m2.

Πιο συγκεκριμένα, για το κτίριο μελετήθηκαν τα παρακάτω:

 α) Η προσθήκη εξωτερικής θερμομόνωσης των κάθετων στοιχείων της τοιχοποιίας, θερμομόνωση οροφής κάτω από τις κεραμοσκεπές και  θερμομόνωση του δώματος.

β) Η αντικατάσταση των κουφωμάτων με νέα θερμομονωτικά – ενεργειακά κουφώματα αλουμινίου με θερμοδιακοπή και διπλό ενεργειακό υαλοπίνακα χαμηλής εκπομπής.

γ) Αναβάθμιση συστήματος Κεντρικής Θέρμανσης και Κλιματισμού με Αντλίες Θερμότητας Αέρος/Νερού τεχνολογίας Inverter σε συστοιχία.

δ) Αντικατάσταση των υπαρχόντων κυκλοφορητών με νέους κυκλοφορητές τεχνολογίας Inverter χαμηλής κατανάλωσης.

ε) Εγκατάσταση μονάδων αερισμού τύπου VAM με εναλλάκτη θερμότητας.

ζ) Αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων με νέα υψηλής απόδοσης τεχνολογίας διόδων φωτοεκπομπής LED.

στ) Εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού συστήματος με συμψηφισμό στις στέγες του κτιρίου.

Ο Δήμαρχος Κομοτηνής Ιωάννης Γκαράνης δήλωσε: «Ξεκινάει ένα μεγάλο έργο αναβάθμισης ενός σχολικού συγκροτήματος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης το οποίο θα συμβάλλει ουσιαστικά στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και του λειτουργικού του κόστους. Ταυτόχρονα, η παραγόμενη ενέργεια θα προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, επομένως ταυτόχρονα με την εξοικονόμηση πόρων για τον Δήμο συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος.

Οι εργασίες που θα γίνουν θα παραδώσουν ένα σύγχρονο κτίριο, ενεργειακά και αισθητικά αναβαθμισμένο, στους χρήστες του, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Στόχος μας είναι ν’ αξιοποιούμε τους διαθέσιμους πόρους και βήμα- βήμα να βελτιώνουμε την υφιστάμενη κατάσταση στη σχολική στέγη».

Exit mobile version