ΚοινωνίαΤοπικές ειδήσεις

Δήμος Κομοτηνής :μέτρα αντιπυρικής προστασίας

Τα μέτρα αντιπυρικής προστασίας που εφαρμόζει φέτος περιγράφει σε σχετικό δελτίο τύπου του ο Δήμος Κομοτηνής δια του υπεύθυνου Θέμη Τζενετίδη :

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος προτεραιότητα για τον Δήμο Κομοτηνής αποτελεί η προστασία των δασικών εκτάσεων.

Οι δασικές πυρκαγιές πολλές φορές γίνονται ιδιαίτερα επικίνδυνες για τους πολίτες και τις περιουσίες τους.

Ενόψει της αντιπυρικής περιόδου από το Δήμο Κομοτηνής λαμβάνονται μέτρα για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών αλλά και για την βελτίωση του τρόπου αντιμετώπισης αυτών.

Πιο συγκεκριμένα ενδεικτικά αναφέρονται τα παρακάτω:

  • Πριν και κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου με μηχανήματα και προσωπικό του Δήμου μας πραγματοποιούνται καθαρισμοί της εύφλεκτης μάζας (ξερά χόρτα, ξηρά κλαδιά, σκουπίδια κλπ) σε οδούς, κοινόχρηστους και μη χώρους και ιδιαίτερα σε χώρους που γειτνιάζουν με δασικές περιοχές (Δάσος Νυμφαίας) και περιαστικά δασύλλια (Θρυλορίου, Φαναρίου, Μέσης,  κλπ).
  • Με μηχανήματα και προσωπικό του Δήμου μας, σε τακτά χρονικά διαστήματα, πραγματοποιείται βελτίωση της βατότητας του δασικού οδικού δικτύου σύμφωνα με τις υποδείξεις της πυροσβεστικής και της δασικής υπηρεσίας.
  • Δημιουργούνται αντιπυρικές ζώνες πέριξ των ακάλυπτων εκτάσεων που βρίσκονται σε επαφή με τα δάση.
  • Εγκαθίστανται νέα και συντηρούνται τα υπάρχοντα πυροσβεστικά υδροστόμια από τα συνεργεία της ΔΕΥΑΚ.
  • Πραγματοποιούνται καθαρισμοί σε σημεία ανεξέλεγκτης ρίψης αποβλήτων κοντά στις προστατευόμενες περιοχές του Δήμου μας για την προστασία του περιβάλλοντος της άγριας χλωρίδας και πανίδας (Ξηρολίμνη, Αλυκή, Πτελέα, Ισμαρίδα κλπ).
  • Το προσωπικό και τα μηχανήματα του Δήμου βρίσκονται σε επιφυλακή, ιδιαίτερα τις ημέρες υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς, προκειμένου να συνδράμουν στο έργο της πυροσβεστικής.

Παράλληλα με τα παραπάνω φέτος

  • Τοποθετήθηκε δεξαμενή νερού 12m3 ιδιοκτησίας του Δήμου σε σημείο που υπέδειξε η πυροσβεστική υπηρεσία στην περιοχή Μύτικα για την παροχή νερού σε πυροσβεστικά οχήματα σε περίπτωση πυρκαγιάς
  • Τα νεοαποκτηθέντα 4Χ4 ημιφορτηγά πυροσβεστικά οχήματα, επανδρωμένα με εθελοντές από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό αλλά και υπαλλήλους του Τμήματος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας, θα πραγματοποιούν περιπολίες κατά τις ημέρες υψηλής επικινδυνότητας.

Οι δημότες μας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά.

Επίσης θα πρέπει να είναι διατεθειμένοι να διεξάγουν ανά πάσα στιγμή τόσο μικρής κλίμακας (π.χ. περιορισμένη τοπική) όσο και μεγάλες (π.χ. εκτεταμένες τοπικές, περιφερειακές, κρατικές) εκκενώσεις τόσο από γνωστές περιοχές κινδύνου όσο και από άγνωστες τοποθεσίες λόγω πυρκαγιάς.

Σχετικές οδηγίες αυτοπροστασίας από τον κίνδυνο πυρκαγιάς μπορούν να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagiesκαι στην ιστοσελίδα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κομοτηνής http://cpdimoskomotinis.weebly.com/.

Back to top button
Close