ΚορυφαίαΡεπορτάζΤοπικές ειδήσεις

Δήμος Ιάσμου: στα άκρα η σύγκρουση στο Δημοτικό Συμβούλιο

Όχι στην πρόταση Οντέρ Μουμίν για τη δημιουργία ΔΕΥΑ ,αφαίρεση δικαιώματος υπογραφής από τους Προέδρους Κοινοτήτων της αντιπολίτευσης

Τελικά η συναίνεση στον Δήμο του Ιάσμου είναι μάλλον κενό γράμμα αφού ουδέποτε υπήρξε στοιχειώδης συνεννόηση πάνω σε μείζονα ζητήματα μεταξύ του νέου Δημάρχου και της Αντιπολίτευσης .

Και είναι τέτοιο το εκλογικό σύστημα που όταν η συναίνεση λείπει τότε η διοίκηση δυσκολευτεί ή αδυνατεί να περάσει ζητήματα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η αλήθεια είναι ότι ο νέος Δήμαρχος από την πρώτη στιγμή προέταξε το υψηλό ποσοστό εκλογής του ζητώντας επιτακτικά   να γίνει σεβαστή η βούληση του κόσμου και κατ επέκταση οι πολιτικές του επιλογές. Ωστόσο φαίνεται ότι λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι μάλλον δύο :οι πρώην Δήμαρχοι Ιάσμου Καδή Ισμέτ και Κυριάκος Αμούντζας που παραμέρισαν τις μεταξύ τους διαφορές και απέκτησαν «κοινή περπατησιά « στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η Οντέρ Μουμίν παρότι νέος έδειξε πως δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί από την εποχή που εξελέγη στο Περιφερειακό συμβούλιο με την παράταξη του Γιώργου Παυλίδη .Όλοι θυμούνται την σύγκρουσή του με τον νυν Περιφερειάρχη, διάδοχο του αείμνηστου Παυλίδη,Χρήστο Μέτιο και τις σκληρές δηλώσεις του. Μάλιστα ο Δήμος του ήταν ο μοναδικός στη Ροδόπη που έβγαλε ως πλειοψειφούντα τον Χριστόδουλο Τοψίδη και αυτό προφανώς εξηγείται πολιτικά. Βέβαια αυτή η σύγκρουση έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τις σχέσεις του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη σήμερα με ότι αυτό συνεπάγεται για τον Δήμο Ιάσμου .

Η σύγκρουση στο Δημοτικό Συμβούλιο

Πρώτο κρας τεστ αποτέλεσε η πρόταση του Δημάρχου για το ΔΣ της Αναπτυξιακής Ροδόπης.Η πρότασή του όχι μόνο δεν υπερψηφίστηκε αλλά  στο όργανο εξελέγη σύμβουλος της Αντιπολίτευσης.

Τότε άρχισαν οι καταγγελίες που τελειωμό δεν είχαν: ο πίνακας με τον μιναρέ και την εκκλησία στο Δημαρχείο, οι επισκέψεις στην Κεσσάνη, τα δημοσιεύματα στον Αθηναικό τύπο και άλλα επεισόδια μίας σύγκρουσης που πλέον εκφεύγει των αυτοδιοικητικών χαρακτηριστικών και ενίοτε λαμβάνει επικίνδυνες ατραπούς ενώ οι «παραινέσεις» για παραιτήσεις να δίνουν και να παίρνουν .

Τελευταίο επεισόδιο στο σήριαλ η πρόταση του Δημάρχου για δημιουργία Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ιάσμου η οποία καταψηφίστηκε οριακά και από τις 3 παρατάξεις της Αντιπολίτευσης για διαφορετικούς λόγους βέβαια αλλά καταψηφίστηκε  παρότι την υπερψήφισαν και 2 σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ,μείζονος και ελάσσονος.

Η «απάντηση» του Δημάρχου ήρθε την επόμενη μέρα όταν μάλλον εκδικητικά, αφαίρεσε την αρμοδιότητα της υπογραφής στους Προέδρους των Κοινοτήτων που είχε κερδίσει η αντιπολίτευση με κορυφαία αυτή του Ιάσμου.

Να σημειωθεί ότι άλλη μία πρόταση του Δημάρχου που δεν περπάτησε ήταν η ανακοίνωση της χρησιμοποίησης του παλιού Δημοτικού Σχολείου ως Δημαρχείου με ημερομηνία μάλιστα συγκεκριμένη μέσα στον Νοέμβρη. Η αντίδραση του Πολιτιστικού Συλλόγου που ήταν σφοδρή οδήγησε στην ματαίωση της πρόθεσης .

Ο δρόμος λοιπόν που ακολουθεί έχει άγνωστη χαρτογράφηση. Παρότι η συναίνεση είναι επιβεβλημένη και προϋποθέτει αμοιβαίες υποχωρήσεις καμία από τις πλευρές δεν φαίνεται να την επιδιώκει και όσο περνά ο καιρός και το γυαλί ραγίζει περαιτέρω μοιάζει πλέον άπιαστο αυτοδιοικητικό όνειρο επιβεβαιώνοντας ότι η απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση και όχι μόνο, δεν έχει βρει γόνιμο έδαφος για να φυτρώσει.

Έπεται συνέχεια λοιπόν

Back to top button
Close