Δημήτρης Κουτσούμπας από την Κομοτηνή:” «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό”(web tv)

«Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, με ΚΚΕ δυνατό», με το σύνθημα αυτό να δεσπόζει στο κατάμεστο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, από ανθρώπους κάθε ηλικίας , πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση της ΚΟ Ροδόπης με κεντρικό ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Χαιρέτισε «τους δεκάδες χιλιάδες απεργούς, τους φοιτητές, τους μαθητές, τους βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες, τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, όλους αυτούς που νέκρωσαν και σήμερα τους χώρους δουλειάς, που έκλεισαν τα σχολεία και τις σχολές τους και πλημμύρισαν για μια ακόμη φορά τους δρόμους και τις πλατείες, σε όλες τις πόλεις της χώρας», τονίζοντας πως «το είπαμε και το κάνουμε πράξη: Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί, το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί!». Σημείωσε πως «αυτές τις μέρες έχουμε πάρει μια μικρή μόνο γεύση του τι μπορεί να κάνει ο λαός και η νεολαία όταν οργανώνονται, συζητούν συλλογικά και αποφασίζουν τα αιτήματα, τα συνθήματα και τις μορφές πάλης τους. Όταν βαδίζουν πλάι – πλάι με τους κομμουνιστές που, όπως πάντα, έτσι και αυτή τη φορά, είμαστε στην πρώτη γραμμή, συναισθανόμενοι την ευθύνη μας αυτές τις κρίσιμες ώρες». Πρόσθεσε πως «έτσι όπως αγωνιστήκαμε τα τελευταία χρόνια, λοιπόν, έτσι να πάμε και στις κάλπες όταν στηθούν. Με τους κομμουνιστές, με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στο χέρι. Μόνοι τους και όλοι μας, γιατί μόνο ο λαός σώζει τον λαό στον δρόμο της ανατροπής!».

Μετά το τέλος της ομιλίας, ο σύντροφος Κώστας Καλκανίδης παρέδωσε στον Δημήτρη Κουτσούμπα αρχειακό υλικό που δώρισε για το Αρχείο του Κόμματος.

Χαιρετισμό απηύθυναν η Εμπρού Γιουσούφ, υποψήφια βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ και η Σωτηρία Μαραγκοζάκη, υποψήφια βουλευτής Έβρου του ΚΚΕ.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο Ζ. Λυμπερίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, ο Δ. Κλάδης, μέλος της ΚΕ και γραμματέας της ΕΠ Αν. Μακεδονίας – Θράκης του ΚΚΕ, ο Β. Ευαγγελόπουλος, γραμματέας της ΤΕ Ροδόπης και υποψήφιος βουλευτής καθώς και οι υπόλοιποι υποψήφιοι βουλευτές Ροδόπης Αμαλία ΚασαπαντωνίουΙμπραήμ ΚεραντζήΚατερίνα ΤαξοπούλουΑλή Χατσή Αλή (Αλή Καμπέρ).

Νωρίτερα, εργαζόμενοι της Olympus Bank, που προ ολίγου καιρού έκλεισε με απόφαση της ΕΚΤ, με συνέπεια να χαθούν 43 θέσεις εργασίας, συναντήθηκαν με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης στην Κομοτηνή. Εξέφρασαν το αίτημά τους να συνεχίσουν να εργάζονται στην Εθνική Τράπεζα όπου μεταφέρθηκε το ενεργητικό της Olympus Βank. Ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε πως το ΚΚΕ, που έχει καταθέσει και Ερώτηση στη Βουλή, θα συνεχίσει να στηρίζει τον αγώνα τους.

Ολόκληρη η ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα

Φίλες και φίλοι,

συντρόφισσες και σύντροφοι,

Θέλουμε από εδώ, από την Κομοτηνή, να χαιρετίσουμε τους δεκάδες χιλιάδες απεργούς, τους φοιτητές, τους μαθητές, τους βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες, τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, όλους αυτούς που νέκρωσαν και σήμερα τους χώρους δουλειάς, που έκλεισαν τα σχολεία και τις σχολές τους και πλημμύρισαν για μια ακόμη φορά τους δρόμους και τις πλατείες, σε όλες τις πόλεις της χώρας.

Το είπαμε και το κάνουμε πράξη: Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί, το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί!

Αυτός ο λαός, αυτή η νεολαία, δεν ξεχνά το έγκλημα στα Τέμπη.

Δεν ξεχνά τους 57 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, που θυσιάστηκαν στον βωμό του κέρδους των επενδυτών, στον βωμό της μείωσης του κόστους για το εχθρικό αστικό κράτος.

Αυτός ο πολυήμερος αγώνας, αυτά τα οργισμένα αλλά καθαρά και φωτεινά πρόσωπα, αυτές οι σφιγμένες γροθιές, είναι το μόνο χρώμα μέσα στη μαυρίλα που μας έχει καταδικάσει το σάπιο σύστημά τους.

Είναι η μόνη ελπίδα για να αλλάξει κάτι.

Αυτές τις μέρες έχουμε πάρει μια μικρή μόνο γεύση τού τι μπορεί να κάνει ο λαός και η νεολαία, όταν οργανώνονται, συζητούν συλλογικά και αποφασίζουν τα αιτήματα, τα συνθήματα και τις μορφές πάλης τους. Όταν βαδίζουν πλάι – πλάι με τους κομμουνιστές που, όπως πάντα, έτσι και αυτή τη φορά, είμαστε στην πρώτη γραμμή, συναισθανόμενοι την ευθύνη μας αυτές τις κρίσιμες ώρες.

Έπρεπε να κάνουμε πολλά, να υπερνικήσουμε πολλά εμπόδια, δεν έφτανε μόνο η οργή για να αναπτυχθούν αυτοί οι αγώνες. Έπρεπε να αποτύχουν και απέτυχαν, όσοι προσπάθησαν να τους αποφύγουν, ρίχνοντάς τα πάλι όλα σε κάποια ατομική ευθύνη…

Όπως έκαναν και στην πανδημία, όπως έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση στις καταστροφές στο Μάτι και τη Μάνδρα.

Έχουν ήδη διαψευστεί όσοι υπολόγιζαν ότι μέσα σε λίγες μέρες η οργή θα καταλαγιάσει, οι κινητοποιήσεις θα ξεφουσκώσουν και το θέμα θα ξεχαστεί, αφού, καλώς ή κακώς, «η ζωή συνεχίζεται»…

Έχουν αποτύχει όσοι προσπάθησαν να φέρουν τις κινητοποιήσεις στα μέτρα τους. Να τους αποδώσουν το περιεχόμενο που εκείνοι θα ήθελαν να έχουν. Είτε να μιλούν γενικά για «την κακιά τη χώρα», λες και φταίμε όλοι, δηλαδή και οι θύτες και τα θύματα αυτής της πολιτικής. Είτε να μιλούν μόνο για τις ευθύνες ενός υπουργού και μιας κυβέρνησης, λες και το πρόβλημα ξεκίνησε τα τελευταία λίγα χρόνια.

Έχουν αποτύχει και όσοι προσπάθησαν να στήσουν προβοκάτσιες, να τρομοκρατήσουν με απολύσεις, με συλλήψεις ακόμα και μικρών παιδιών, μαθητών, να καταστείλουν τις κινητοποιήσεις με τη βία.

Τίποτα δεν φαίνεται να πιάνει.

Γιατί απέτυχαν;

Γιατί σήμερα, όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που καταλαβαίνουν τις πραγματικές αιτίες πίσω από αυτή την τραγωδία. Δηλαδή, την πολιτική που αντιμετωπίζει κρίσιμους τομείς για τη ζωή των ανθρώπων, όπως είναι και οι μεταφορές, οι συγκοινωνίες, σαν πεδίο κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο, τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Κάθε, μα κάθε φορά αποδεικνύεται ότι το κέρδος και οι κοινωνικές ανάγκες δεν συμβιβάζονται. Ή το πρώτο θα υπηρετείται ή το δεύτερο.

Μήπως, όμως, αυτά είναι εμμονές των κομμουνιστών, του ΚΚΕ, που ό,τι και να συμβεί θα λένε τα ίδια, όπως έγραψαν και γράφουν κάποιοι;

Ακούστε τι έγραφε η ειδική έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους σιδηροδρόμους το 2017, που αποκάλυψε πριν λίγες μέρες ο  «Ριζοσπάστης».

Αναφερόταν στην καθυστέρηση εισαγωγής των σύγχρονων ηλεκτρονικών συστημάτων, σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Αυτή η καθυστέρηση, λέει, «μπορεί να αποδοθεί κυρίως στην απροθυμία πολλών διαχειριστών υποδομής και σιδηροδρομικών επιχειρήσεων να επενδύσουν σε εξοπλισμό, τόσο λόγω των δαπανών που συνεπάγεται μια τέτοια απόφαση, όσο και του ότι για πολλούς από αυτούς δεν στοιχειοθετείται επιχειρηματική σκοπιμότητα»!

Και παρακάτω ακόμα πιο σταράτα έγραφε: Η εισαγωγή αυτών των συστημάτων «συνεπάγεται δαπανηρές επενδύσεις χωρίς να αποφέρει, γενικά, άμεσα οφέλη σε εκείνους που καλούνται να επωμιστούν το κόστος»!

Τ’ ακούτε; Τ’ ακούω να λέτε!

Πόσο πιο κυνικά να πουν ότι σε αυτό το σύστημα δεν γίνεται τίποτα, αν δεν αποφέρει κέρδος και ας χάνονται κι ανθρώπινες ζωές;

Όταν η αλήθεια είναι σε τέτοιο βαθμό φανερή, όταν οι συνέπειες έχουν εκδηλωθεί με τόσο τραγικό τρόπο, είναι πραγματικά αποκρουστικός ο καυγάς που στήνουν τα κόμματα που κυβέρνησαν και έχουν την πλήρη ευθύνη.

Όλη μέρα βομβαρδίζουν τον κόσμο με ημερομηνίες και χρονολογίες για το πού υπογράφηκε η μία και η άλλη σύμβαση, για το πού ξεκίνησε το ένα και το άλλο έργο, το οποίο μετά σταμάτησε για να ξεκινήσει πάλι και πάει λέγοντας…

Ανεμίζουν έγγραφα και αραδιάζουν ποσοστά.

Δηλαδή, πράγματα που κανένας εργαζόμενος άνθρωπος δεν μπορεί πραγματικά να παρακολουθήσει και να κρίνει. Εκεί ακριβώς ποντάρουν. Να καλλιεργήσουν την παράλυση. Να κάνουν τον κόσμο να πει «δεν βγάζω άκρη, ας κάνουν ό,τι θέλουν»!

Ούτε αυτό πετυχαίνει βέβαια.

Η ΝΔ λέει ότι τα παρέλαβε όλα σε άθλια κατάσταση και ότι πλέον τα είχε σχεδόν έτοιμα, ότι σε λίγους μήνες θα λειτουργούσαν όλα, αλλά -τι ατυχία!- το δυστύχημα, δυστυχώς, δεν περίμενε λίγους μήνες…

Όλα ανεξήγητα και απρόβλεπτα είναι για τη ΝΔ τέσσερα χρόνια που κυβερνάει.

Πάλι καλά να λέμε που δεν μας είπε ότι είναι και αυτό το πρόβλημα εισαγόμενο και δεν πρέπει να της ζητάμε ευθύνες…

Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι δεν πρέπει να διαχέεται η ευθύνη σε όλους όσοι κυβέρνησαν και ότι ο ίδιος δεν φταίει σε τίποτα. Ότι επί των ημερών του δεν θα μπορούσε να γίνει τέτοιο δυστύχημα…

Γίνανε βέβαια πολλά άλλα επί ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτό στο Άδενδρο το 2017, που έχει χαρακτηριστεί ως ο «προάγγελος των Τεμπών», ενώ ήταν και τότε πολλές οι προειδοποιήσεις των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο.

Το σωστό ερώτημα, όμως, δεν είναι αν θα μπορούσε να γίνει αυτό το δυστύχημα μέχρι το 2019. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι τα πράγματα χειροτερεύουν με τα χρόνια, όσο βαθαίνει αυτή η πολιτική σε όλους τους τομείς. Το ερώτημα είναι αν θα ίσχυε κάτι διαφορετικό σήμερα, το 2023, αν ήταν στη θέση της κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ…

Κι εδώ όλοι αντιλαμβάνονται ότι η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι.

Έχει κι άλλα, όμως, η κάλπικη αντιπαράθεσή τους που ξεκίνησε λίγες μέρες μετά το έγκλημα. Γιατί τις πρώτες μέρες, βλέπετε, είχαμε πάλι «πολιτικό μορατόριουμ» από τα πολλά που έχει κηρύξει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτά τα τέσσερα χρόνια. Τόσα πολλά μάλιστα, που μάλλον θα ζούσαμε σε ένα μόνιμο πολιτικό μορατόριουμ αν δεν υπήρχε το ΚΚΕ σε αυτή τη χώρα.

Μετά από αυτό, άρχισε ο καυγάς για το αν ο σταθμάρχης είναι ή δεν είναι ρουσφέτι, αν είχε ξεπεράσει ή όχι το όριο ηλικίας…

Ούτε παραγγελία να την είχε κάνει η ΝΔ μια τέτοια κριτική για να μην αναγκάζεται να απαντά για τις πραγματικές της ευθύνες, αλλά να απαντά για τον σταθμάρχη…

Μετά ξεκίνησαν να μαλώνουν για το πού κρύβεται ο ένας και πού κρύβεται ο άλλος, πότε ο Σπίρτζης και πότε ο Καραμανλής, ποιος θα είναι και ποιος δεν θα είναι υποψήφιος.

Δεν ξέρουμε αν κρύβονται ή δεν κρύβονται τα στελέχη σας, κύριοι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε και μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Οι ευθύνες σας, πάντως, όπως και αυτές του ΠΑΣΟΚ, που κυβέρνησε τόσα χρόνια, δεν κρύβονται με τίποτα.

«ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία, το έγκλημα αυτό έχει ιστορία» λέει ένα σύνθημα των κινητοποιήσεων. Και ένα άλλο λέει «Η νεολαία δεν σας συγχωρεί»!.

Συνδυάστε τα και θα καταλάβετε ότι δεν ξεμπερδεύετε τόσο εύκολα…

Φίλες και φίλοι,

συντρόφισσες και σύντροφοι,

Το κριτήριο με το οποίο οι κυβερνήσεις χαράσσουν τον σχεδιασμό τους και για τις σιδηροδρομικές μεταφορές είναι φανερό και εδώ, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Εδώ που τα τρένα σφυρίζουν κυρίως μόνο για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και τις προτεραιότητες των «επενδυτών»!

Γι’ αυτό και τρένο υπάρχει μόνο όταν πρόκειται να φορτώσει ΝΑΤΟικά στρατιωτικά οχήματα και πολεμικό υλικό που κατευθύνεται στην Ουκρανία, για να συνεχιστεί το μακελειό.

Και ο λαός πληρώνει ποικιλοτρόπως…

Πληρώνει με το κόστος αυτών των μεταφορών που προστίθεται στα πάνω από 4 δισ. που πληρώνουμε τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς κάθε χρόνο.

Πληρώνει με τον κίνδυνο της μετατροπής της περιοχής μας σε στόχο αντιποίνων από τη Ρωσία.

Πληρώνει με τον φόβο ενός αντίστοιχου ατυχήματος με αμαξοστοιχίες που περνούν από πυκνοκατοικημένες περιοχές και μεταφέρουν, στην καλύτερη περίπτωση, μπαρούτι!

Αυτό το γεγονός ανέδειξε και η κινητοποίηση των κομμουνιστών, στις 2 Δεκέμβρη του 2022, δίπλα στην αμαξοστοιχία που εκτροχιάστηκε μέσα στον αστικό ιστό της Αλεξανδρούπολης, ενώ ήταν φορτωμένη με πολεμικό ΝΑΤΟικό υλικό.

Κατά τα άλλα, ο λαός της περιοχής βιώνει την απαξίωση της σιδηροδρομικής διασύνδεσης για πάνω από 10 χρόνια και από το 2019 πλέον την ουσιαστική κατάργησή της, ελέω του μεγάλου κόστους συντήρησης του υφιστάμενου δικτύου και των ελλείψεων σε προσωπικό!

Την ίδια ώρα, ωστόσο, τρέχουν με ταχύτητα οι αστικοί σχεδιασμοί που υπηρετούν τον στόχο της μετατροπής της περιοχής σε κόμβο μεταφοράς εμπορευμάτων.

Γι’ αυτό στα μεγάλα και σημαντικά διαπιστώνει κανείς ομοφωνία από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, παρά τις υπαρκτές επιμέρους διαφορές τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι στα πορίσματα που κατέθεσαν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ στη «Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για την ανάπτυξη της Θράκης», αποτυπώνονται και μάλιστα με τις ίδιες λέξεις, αυτοί οι στόχοι και προτεραιότητες του κεφαλαίου.

Όχι, δεν τους έπιασε ο καημός για φθηνές, σύγχρονες, ασφαλείς μετακινήσεις του λαού.

Γι’ αυτό θα συνεχίσουν στην ίδια ρότα της εμπορευματοποίησης, των ιδιωτικοποιήσεων, της λογικής του «κόστους – οφέλους».

Γι’ αυτό και θα κατευθύνουν τα «χρηματοδοτικά εργαλεία» στην υλοποίηση του project «sea2sea», στη διασύνδεση δηλαδή των λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας με λιμάνια της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, project που αφήνει απ’ έξω τη Δράμα.

Θα εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για την αναβάθμιση και την ηλεκτροκίνηση στη γραμμή Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο, με στόχο τη μείωση του κόστους μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, και την ταχύτερη μετακίνηση με διπλή γραμμή, σε αυτό μόνο το κομμάτι, για τις ΝΑΤΟικές ανάγκες.

Είναι πραγματικά ειρωνικό το γεγονός ότι ακούγαμε για τις μεγάλες επενδύσεις στον σιδηρόδρομο της περιοχής, ύψους πολλών δισ. ευρώ, όταν τόσα χρόνια δεν διατέθηκε το απαραίτητο ποσό για να παρθούν τα μέτρα ασφαλείας που απαιτούνται στο ήδη υπάρχον δίκτυο.

Μάλιστα, κάποιοι έχουν το θράσος να λένε ότι «στην Ελλάδα πρέπει να πάθουμε για να μάθουμε», φέρνοντας ως παραδείγματα τα ναυάγια, όπως του «Σάμινα» για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, το Μάτι για τις πυρκαγιές κλπ.

Λες και σταμάτησαν τα σαπάκια των εφοπλιστών να βγάζουν βλάβες μεσοπέλαγα και να ακυρώνονται δρομολόγια κάθε τρεις και λίγο, αφήνοντας τα νησιά του Αιγαίου χωρίς διασύνδεση, όπως συνέβαινε για εβδομάδες πέρυσι με τη Σαμοθράκη ή μόλις πριν λίγες μέρες στη γραμμή Πρίνος – Καβάλα.

Λες και δεν πληρώνουμε κάθε καλοκαίρι το τίμημα της παντελούς έλλειψης αντιπυρικής προστασίας!

Φίλες και φίλοι,

συντρόφισσες και σύντροφοι,

Το έγκλημα στα Τέμπη ήταν ακόμα ένα κομμάτι στο παζλ των θυσιών του λαού στον βωμό του κέρδους!

Τέτοια κομμάτια του ίδιου παζλ μετράει ο λαός και η νεολαία και εδώ, στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Με τους δεκάδες νεκρούς την περίοδο της πανδημίας, όπου τα νοσοκομεία άγγιξαν τα όρια της κατάρρευσης, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Περίθαλψης από σύντομο ανέκδοτο που ούτως ή άλλως ήταν, εξαφανίστηκε εντελώς, τα Περιφερειακά Ιατρεία ανοιγόκλειναν και τα Κέντρα Υγείας έστελναν γιατρούς και νοσηλευτές στα νοσοκομεία, λες και τους περισσεύουν!

Και αντί να καλυφθούν έστω κάποια κενά, η κατάσταση επιδεινώνεται σε όλα τα νοσοκομεία και τις δημόσιες δομές Υγείας σε όλη την περιοχή.

Μόνο τον τελευταίο μήνα, έχουμε τις δραματικές εκκλήσεις των εργαζομένων στο Νοσοκομείο της Ξάνθης, με τα τεράστια προβλήματα, να βγάζουν στον δρόμο τους εργαζόμενους του νοσοκομείου και τον λαό της Ξάνθης στο πρόσφατο πάνδημο συλλαλητήριο.

Δεν έχει περάσει μια βδομάδα από τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων για την Παθολογική Κλινική στη Δράμα, στο νοσοκομείο που, εκτός των άλλων, δεν διαθέτει Ογκολογική και Ψυχιατρική Κλινική!

Και εδώ στην Κομοτηνή, που βάλτωσε η περιβόητη δωρεά για την ανέγερση νέου νοσοκομείου, σε μια ακόμα απόδειξη ότι ιδιωτικά κέρδη και Δημόσια Υγεία είναι λέξεις ασυμβίβαστες.

Επιβεβαιώνεται η θέση του ΚΚΕ που υπογραμμίζει ότι η ανάγκη του λαού για σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας δεν μπορεί να εναποτίθεται στους καπιταλιστές και τις δωρεές τους.

Ίδια εικόνα και με την ανύπαρκτη αντιπλημμυρική προστασία που οδηγεί κάθε χρόνο στην καταστροφή καλλιεργειών, ζωικού κεφαλαίου, εγκαταστάσεων, σπιτιών ακόμα και στην απώλεια ανθρώπινων ζωών, όπως με τον τραγικό θάνατο του πυροσβέστη πριν 2 χρόνια, στον Απαλό δίπλα στην Αλεξανδρούπολη.

Αν από τις πλημμύρες κινδύνευαν οι ΝΑΤΟικές αποστολές και όχι ο έρημος ο λαός, τότε τα αντιπλημμυρικά έργα και επιλέξιμα θα ήταν από την ΕΕ και στις προτεραιότητες των κυβερνήσεων θα βρίσκονταν.

Τα ίδια και με την παντελή έλλειψη μέτρων αντιπυρικής θωράκισης, με τα Δασαρχεία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία σε όλη την περιοχή υποστελεχωμένα, χωρίς μέσα και πόρους, με αποτέλεσμα τα εγκλήματα τεραστίων διαστάσεων στη Δαδιά, τη Θάσο και πρόσφατα και εδώ στη Ροδόπη, στο Παπίκιο Όρος.

Ένα περιβαλλοντικό και ταυτόχρονα πολιτιστικό έγκλημα, για το οποίο φέρουν ακέραιες τις ευθύνες οι κυβερνήσεις, που εκτός των άλλων το έχουν εγκαταλείψει διαχρονικά στη μοίρα του, ακαθάριστο, χωρίς αντιπυρικές ζώνες, χωρίς στοιχειώδη επίβλεψη.

Μια πυρκαγιά που μαινόταν για πάνω από τρεις εβδομάδες, σπάζοντας όλα τα ρεκόρ, αφού ξεκίνησε όταν η επίσημη αντιπυρική περίοδος είχε τελειώσει και οι συμβάσεις με τα εναέρια μέσα είχαν λήξει.

Μιλάμε για τα ελικόπτερα αμερικανικής εταιρείας στην οποία τώρα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παραδώσει το πρώην στρατιωτικό αεροδρόμιο στον Αμυγδαλεώνα της Καβάλας για να μειώσει το κόστος συντήρησης.

«Εκδούλευση» στο αμερικάνικο μονοπώλιο, δηλαδή, στο όνομα και αυτό της καπιταλιστικής ανάπτυξης που την «καλωσορίζουν» περιφερειάρχης, δήμαρχοι και άλλοι τοπικοί επίδοξοι χαλίφηδες!

Τα ίδια και με τον ανύπαρκτο έλεγχο σε όλο το οδικό δίκτυο, που μέσα σε λίγα χρόνια μετράμε 2 πεσμένες γέφυρες. Η μία μάλιστα μέσα σε κεντρικό δρόμο της Καβάλας και η άλλη στον Κομψάτο Ροδόπης, που από τύχη δεν μετρήσαμε θύματα.

Και τέλος -αν και θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε τη λίστα μέχρι αύριο- τα ίδια και με το γεγονός ότι η περιοχή βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των λεγόμενων εργατικών ατυχημάτων, στην πραγματικότητα εργοδοτικών εγκλημάτων.

Λατομεία, μαρμαράδικα, η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων και άλλες βιομηχανίες, οι χώροι δουλειάς στις κατασκευές, οι δρόμοι για τους διανομείς έχουν μετατραπεί σε χώρους εργοδοτικών εγκλημάτων και έχουν στερήσει τη ζωή σε δεκάδες εργαζόμενους στην περιοχή.

Φίλες και φίλοι,

συντρόφισσες και σύντροφοι,

Τέτοιες λίστες σαν κι αυτή υπάρχουν σε κάθε Περιφέρεια, σε κάθε νομό της χώρας μας.

Γι’ αυτό και λέμε ότι η πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη ήταν απλώς η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής, ιδιαίτερα της νέας γενιάς, για τη ζωή που θέλει να ζήσει και την εμποδίζει αυτό το σάπιο σύστημα, αυτή η σάπια εξουσία, που μετράει μόνο κέρδη και ζημιές.

Γι’ αυτό και το πραγματικό δίλημμα για τον λαό και τη νεολαία μπροστά και στις εκλογές είναι εντελώς διαφορετικό από τα διλήμματα που θέτουν η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Ο λαός έχει συμφέρον να είναι αδύναμα όλα τα αστικά κόμματα που κυβέρνησαν έτσι ή αλλιώς μέχρι σήμερα.

Όποια κόμματα από αυτά και αν συμμετέχουν στην επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση, όποιο χρώμα κι αν έχει αυτή, είτε το γαλάζιο της ΝΔ, είτε το ροζ του ΣΥΡΙΖΑ, με ή χωρίς το πράσινο ΠΑΣΟΚ ή άλλους, όλοι τους είναι δεσμευμένοι:

– Στη λεγόμενη απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση κρίσιμων τομέων για την ανθρώπινη ζωή, όπως η Ενέργεια, οι μεταφορές, οι σιδηρόδρομοι, την αντιμετώπισή τους ως πεδίο κερδοφορίας, τη λειτουργία τους με όρους κόστους – οφέλους, ακόμα και όταν ανήκουν στο κράτος.

– Είναι δεσμευμένοι στα πολεμικά ιμπεριαλιστικά σχέδια της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ στον ανταγωνισμό τους με τη Ρωσία.

– Συμφωνούν όλοι στην περαιτέρω συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία, ακόμα και με την αποστολή προσωπικού πέρα από την αποστολή οπλισμού στο καθεστώς Ζελένσκι.

– Είναι δεσμευμένοι στα συμφέροντα των funds και των τραπεζών. Από τώρα δρομολογείται πογκρόµ ενάντια στα σπίτια και την περιουσία του λαού, με βάση τους νόμους της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Η μάχη έχει ήδη ξεκινήσει. Και όποια λαϊκή οικογένεια καταφέρνει να κρατήσει το σπίτι της, το καταφέρνει με την έμπρακτη αλληλεγγύη του οργανωμένου κινήματος, με τους κομμουνιστές στην πρώτη γραμμή.

– Όλοι τους είναι δεσμευμένοι στους στόχους των επιχειρηματικών ομίλων για νέα, ακόμα μεγαλύτερα κέρδη σε βάρος των εργαζομένων.

– Συμφωνούν στην καθήλωση του κατώτατου μισθού περίπου στα ίδια επίπεδα που ήταν πριν 11 χρόνια, στη διατήρηση των μνημονιακών και μεταμνηµονιακών νόμων και δεσμεύσεων, που «λύνουν» τα χέρια της εργοδοσίας.

– Είναι δεσμευμένοι στην πολιτική της ΕΕ για την «απελευθέρωση» της Ενέργειας και την δήθεν «πράσινη» ανάπτυξη που εκτοξεύει από τη μια την ενεργειακή φτώχεια για το λαό και από την άλλη απογειώνει τα κέρδη των ομίλων της Ενέργειας.

– Είναι δεσμευμένοι στους στόχους του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ. Όλοι μαζί το ψηφίσαν και τώρα, με μοιρασμένους ρόλους, κοροϊδεύουν τον λαό ότι τάχα μπορεί αυτό το υπερμνημόνιο να έχει και θετικά για τον λαό! Τσακώνονται μεταξύ τους ποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα «απορροφήσουν» αυτά τα χρήματα, που συσσωρεύτηκαν πάλι από τον λαό!

– Όλοι τους είναι δεσμευμένοι στη στρατηγική της ΕΕ για την Εκπαίδευση, που στην Τριτοβάθμια έχει οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση που περιγράφεται από τη φράση «Πανεπιστήμιο -επιχείρηση με φθηνούς εργαζόμενους και φοιτητές-πελάτες».

– Έχει οδηγήσει στην υποχρηματοδότηση των Πανεπιστημίων, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν οι στόχοι για τα πλεονάσματα που έχουν συμφωνηθεί για τα επόμενα χρόνια. Τα ζουν στο πετσί τους οι φοιτητές και εδώ στην Κομοτηνή και σε όλη τη Θράκη.

– Είναι δεσμευμένοι στον στόχο του κεφαλαίου, που είναι να πληρώσει πάλι ο λαός τα σπασμένα.

– Τσακώνονται για τα pass και τα καλάθια, αλλά από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ απέρριψαν τις προτάσεις του ΚΚΕ για την ανακούφιση από την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια γιατί αυτές οι προτάσεις θίγουν τα προνόμια των λίγων. Οι διαφορές στις προτάσεις των άλλων κομμάτων είναι από ποια τσέπη θα πληρώσει ο λαός.

Επειδή συμφωνούν στα «μεγάλα», γι’ αυτό στήνουν αποπροσανατολιστικούς καυγάδες. Την ίδια όμως, ώρα, δείτε: Η ΝΔ δεν έχει κανένα πρόβλημα να ευχαριστεί τον ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισε κρίσιμα αντιλαϊκά νομοσχέδια του Μητσοτάκη. Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανένα πρόβλημα να παραδέχεται πως με τη ΝΔ «δεν έχουμε καμία διαφορά σε σοβαρά ζητήματα», όπως και η ΝΔ δεν έχει πρόβλημα να παραδεχτεί πως δεν έχει διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ σε «στρατηγικά ζητήματα».

Από κοντά και το ΠΑΣΟΚ το οποίο διεκδικεί τον ρόλο της «τσόντας» σε όποιο κυβερνητικό σχήμα προκύψει, επιβεβαιώνοντας και με αυτόν τον τρόπο το κοινό έδαφος που μοιράζονται μεταξύ τους τα κόμματα του κεφαλαίου.

Και το ΜέΡΑ25 δηλώνει ότι πριν τις εκλογές μπορεί να συζητήσει με οποιονδήποτε για σχηματισμό κυβέρνησης!

Το ΚΚΕ δεν έχει απλά διαφορές, αλλά βρίσκεται απέναντι στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά τους.

Το ΚΚΕ δεν έχει δεσμεύσεις στις εγχώριες και διεθνείς ελίτ.

Γι’ αυτό μπορεί να μπαίνει μπροστά για την ανάπτυξη μαζικών, αποφασιστικών αγώνων για την υπεράσπιση του λαού έξω και μέσα στη Βουλή.

Για να πληρώσουν τα σπασμένα οι επιχειρηματικοί όμιλοι και όχι ο λαός.

Όλοι σας ξέρετε ότι η στήριξη, η ψήφος στο ΚΚΕ εκεί θα μείνει, στον ίδιο τον λαό.

Δεν θα μεταλλαχτεί ούτε σε στήριξη, ούτε σε ανοχή σε καμιά αντιλαϊκή κυβέρνηση, όποια σύνθεση κι αν έχει, όποια κόμματα κι αν την αποτελούν.

Αυτή την ευθύνη αναλαμβάνει το ΚΚΕ απέναντι στον λαό. Να είναι πάντα στο πλευρό του.

Πιο δυνατό ΚΚΕ, λοιπόν!

Γιατί η ειρήνη και η σταθερότητα για τους λαούς μπορεί να βασιστεί μόνο στη συνεργασία τους, στην κοινή τους πάλη ενάντια στις κυβερνήσεις και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, που σπέρνουν το «διαίρει και βασίλευε» στους πολλούς, για να κερδίζουν οι λίγοι.

Η αλληλεγγύη του λαού μας στους λαούς της Συρίας και της Τουρκίας, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς, έκανε κρότο και έστειλε μήνυμα: Οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους!

Με αφορμή τη συγκέντρωσή μας εδώ στην Κομοτηνή, θέλουμε να καλέσουμε, για μια ακόμη φορά, ιδιαίτερα τους εργαζόμενους, τους βιοπαλαιστές της μουσουλμανικής μειονότητας, να συμπορευτούν αποφασιστικά με το ΚΚΕ σε όλες τις μάχες που έχουμε μπροστά μας.

Έχουν, άλλωστε, αποδείξεις για το πού τους έχει οδηγήσει η πολιτική όλων των άλλων κομμάτων που τους κοιτάνε μόνο ως ψήφους και παίζουν στην πλάτη τους επικίνδυνα παιχνίδια.

Ξέρουν ότι οι κομμουνιστές παλεύουν ενάντια σε κάθε διαχωρισμό και καταπίεση για την κοινή πάλη όλων των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των βιοπαλαιστών αγροτών ανεξάρτητα από θρησκεία, εθνοτική καταγωγή.

Γνωρίζουν πως οι κομμουνιστές αγωνίζονται στην πράξη για να γίνουν οι μειονότητες γέφυρες φιλίας των λαών.

Πιο δυνατό ΚΚΕ, γιατί το ΚΚΕ δεν δείχνει καμιά ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική, όποιο μανδύα κι αν αυτή φοράει.

Γιατί αποκαλύπτει ότι σήμερα υπάρχει λύση υπέρ του εργαζόμενου λαού στη σύγκρουση με το σάπιο σύστημα και τις κυβερνήσεις του.

Για να δυναμώσουν οι ελπιδοφόρες εστίες αντίστασης, να ενωθούν σε ένα μεγάλο πανελλαδικό κίνημα πάλης και ανατροπής.

Εκεί θα κατατεθεί όλη η δύναμη του ΚΚΕ την επόμενη μέρα των εκλογών.

Όπως εκεί έχει κατατεθεί κάθε ψήφος, κάθε πρωτιά και κάθε θετικό αποτέλεσμα που έχουν δώσει στους κομμουνιστές οι εργαζόμενοι και οι νέοι όπου και όποτε στήθηκαν κάλπες αυτήν την τετραετία.

Τελευταίο παράδειγμα το συνέδριο της ΓΣΕΕ, όπου το ψηφοδέλτιο στο οποίο συμμετέχουν οι κομμουνιστές συνδικαλιστές αναδείχθηκε δεύτερο με σημαντική άνοδο και ποσοστό 23%.

Πιο πριν αυτό έγινε στην ΑΔΕΔΥ, όπου ήταν πάλι δεύτερο, σε απόσταση αναπνοής από το πρώτο.

Στις φοιτητικές εκλογές, όπου το ψηφοδέλτιο της «Πανσπουδαστικής» κατέκτησε μετά από 36 χρόνια την πρώτη θέση, γκρεμίζοντας από αυτή την κυβερνητική ΔΑΠ.

Έτσι όπως αγωνιστήκαμε τα τελευταία χρόνια, λοιπόν, έτσι να πάμε και στις κάλπες όταν στηθούν.

Με τους κομμουνιστές, με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στο χέρι.

Μόνοι τους και όλοι μας, γιατί μόνο ο λαός σώζει τον λαό στον δρόμο της ανατροπής!

Κι αυτός είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί σήμερα να εγγυηθεί το «ποτέ ξανά» που φωνάζουν όλοι και όλες που βρίσκονται στους δρόμους.

Το ΚΚΕ αναλαμβάνει τη μεγάλη ευθύνη όχι μόνο να είναι μπροστά στους αγώνες για να αποκρούονται νέα αντιλαϊκά μέτρα, να αποσπώνται κατακτήσεις, να ακούγεται η αλήθεια κόντρα στη λάσπη και τον βούρκο της κυρίαρχης προπαγάνδας. Αλλά -και κυρίως- για να συνειδητοποιήσει ο λαός τη μεγάλη δύναμη που έχει να καθορίσει τις εξελίξεις προς όφελός του. Όπως γίνεται ως έναν βαθμό αυτές τις μέρες.

Να γίνει όλο και πιο μαζική η πεποίθηση ότι το «πάμε και όπου μας βγάλουν» τα αστικά κόμματα, βγάζει μόνο σε όλο και χειρότερες καταστάσεις.

Ότι ο λαός και η νεολαία είναι για πολλά περισσότερα, τους αξίζουν όλα!

Μπορούν να χτίσουν έναν κόσμο όπου όλα αυτά τα τραγικά που βιώνουμε σήμερα να γίνουν μόνο ένα παρελθόν αυτού του συστήματος που τα βλέπει όλα ως εν δυνάμει κέρδος…

Ναι, λοιπόν, το ΚΚΕ είναι εδώ για να ανοίξει ο δρόμος για να γίνει ο λαός πραγματικός νοικοκύρης στον τόπο του.

Για να έχει αυτός την εξουσία. Για να μπορεί να διαφεντεύει τον πλούτο του.

Για να μπορούν αυτός και τα παιδιά του να ζουν με ασφάλεια. Να χαίρονται τη ζωή τους.

Να επιστρέφει σε αυτούς ο κόπος της δουλειάς τους.

Ναι, φίλες και φίλοι. Το ΚΚΕ είναι έτοιμο από σήμερα για να συμβάλει, να πάρει μέρος σε μια τέτοια διακυβέρνηση μιας τέτοιας γνήσιας εξουσίας της εργατικής τάξης, του λαού.

Γιατί έχει πρόγραμμα που βάζει στο επίκεντρο μόνο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Μια εξουσία που ξεμπερδεύει με τους κηφήνες που ζουν από την εργασία των πολλών.

Και γι’ αυτό δεν θα τσιγκουνεύεται τον πλούτο που παράγουν οι πολλοί να τον επιστρέφει στους πολλούς.

Για να ζήσουμε μια ευτυχισμένη ζωή.

Για να ανοίξουμε και να περπατήσουμε τις λεωφόρους του μέλλοντος.

Για μας. Για τα παιδιά μας. Γι’ αυτούς που ‘φυγαν. Γι’ αυτούς που θα έρθουν.

Για τους «57» των Τεμπών.

Θα τα καταφέρουμε, θα νικήσουμε!

Θα ανοίξουμε όλοι μαζί, όλες οι γενιές μαζί τον δρόμο, για το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό! Τον σοσιαλισμό!

Γιατί τις πιο όμορφες μέρες μας δεν την έχουμε ζήσει ακόμα!

Καλή δύναμη και υγεία σε όλους και όλες!

Eδώ η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην Κομοτηνή:

Exit mobile version