ΟικονομίαΚορυφαία

Διαμαρτύρονται τα Επιμελητήρια Ροδόπης και Ξάνθης για τον αναπτυξιακό Νόμο

Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς (κατόπιν εορτής) απέστειλαν τα Επιμελητήρια της Ροδόπης και της Ξάνθης διαμαρτυρόμενα για την άνιση μεταχείριση ,σε επίπεδο ενισχύσεων των δύο Νομών της Θράκης σε σχέση με τον Έβρο .Η επιστολή :

Η επιστολή των Επιμελητηρίων Ροδόπης και Ξάνθης αναφέρει τα παρακάτω:
« Κύριε Πρωθυπουργέ, Κύριοι Υπουργοί,
Αναφερόμενοι στο πρόσφατα ψηφισθέν νομοσχέδιο με τίτλο «Αναπτυξιακός Νόμος- Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη» εκφράζουμε καταρχήν την ικανοποίηση μας για την παροχή επενδυτικών κινήτρων στις τρείς Περιφερειακές Ενότητες της Θράκης. Με μεγάλη μας έκπληξη όμως παρατηρήσαμε ότι στο άρθρο 30 του ανωτέρω νόμου προστέθηκε η παράγραφος 6 με την οποία διαφοροποιούνται τα κίνητρα επιχορήγησης στις Π.Ε. της Θράκης και συγκεκριμένα η επιχορήγηση στην Π.Ε. Έβρου ορίζεται σε ποσοστό 60% ενώ για τις Π.Ε. Ροδόπης και Ξάνθης το ποσοστό πέφτει στο 30%! Επίσης, η προσαύξηση της συνολικής βαθμολογίας του επενδυτικού σχεδίου, την οποία λαμβάνουν οι επιχειρήσεις που θα επενδύσουν στη Θράκη, διαφοροποιείται και αυτό, με την Π.Ε. Έβρου να λαμβάνει 10% και οι Π.Ε. Ροδόπης και Ξάνθης 5%!
Κύριοι Υπουργοί,
Ουδέποτε μέχρι σήμερα δεν διαφοροποιήθηκαν τα αναπτυξιακά κίνητρα για τις Π.Ε. της Θράκης, που δόθηκαν με τους εκάστοτε σχετικούς αναπτυξιακούς νόμους. Η Θράκη πάντα αντιμετωπίζονταν ως ενιαίο σώμα.
Και βέβαια κάτι τέτοιο ποτέ δεν συζητήθηκε στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για την Ανάπτυξη της Θράκης, ούτε βέβαια και περιλαμβάνεται στο πόρισμα της.
Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε το σκεπτικό του διαχωρισμού αυτού, καθώς η ανάγκη ανάπτυξης των Π.Ε. Ροδόπης και Ξάνθης είναι σαφώς πιο έντονη από αυτή της Π.Ε. Έβρου, και θα ήταν σκόπιμο να μας διευκρινίσετε τους λόγους που σας οδήγησαν στην απόφαση αυτή.
Κύριοι Υπουργοί,
Παρακαλούμε όπως στο άμεσο μέλλον αποκαταστήσετε τον άδικο αυτό αναπτυξιακό διαχωρισμό μεταξύ των Π.Ε. της Θράκης, μια και αυτό θα αποτελέσει σοβαρό μειονέκτημα της ανάπτυξης στις Π.Ε. Ροδόπης και Ξάνθης οι οποίες ήδη πλήττονται από τα διαφορετικά οικονομικά περιβάλλοντα των βορείων και ανατολικών γειτονικών χωρών».
Οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων Ροδόπυης
Γραβάνης Αντώνιος-Αγγελίδης Νικος
και Επιμελητηρίου Ξάνθης Μωραίτης Στέλιος

Back to top button